Jennifer Bateman

5. 10. 2021

Vydání finanční ředitelky čínského telekomunikačního gigantu Huawei Meng Wan-čou do Číny využila média Komunistické strany Číny (KS Číny) k zahájení vlny protiamerické propagandy a k propagaci Meng jako „národní hrdinky“ proti Spojeným státům v čínských školách a školkách.

Po uzavření dohody o odložení trestního stíhání s americkým ministerstvem spravedlnosti Meng 24. září odletěla charterovým letadlem zpět do Číny.

Meng byla 1. prosince 2018 na žádost amerického ministerstva spravedlnosti zatčena kanadskou policií na mezinárodním letišti ve Vancouveru. Američtí prokurátoři obvinili Meng z finančních a bankovních podvodů. Ministerstvo spravedlnosti požádalo o její vydání do Spojených států k soudnímu řízení.

Meng strávila téměř tři roky čas s rodinou ve svém vancouverském domě.

Poté, co Meng 25. září večer dorazila do čínského Šen-čenu, zveřejnily internetové stránky Ústřední komise pro disciplinární inspekci KS Číny brzy ráno článek, v němž se uvádí, že se Spojené státy snaží bránit nebo dokonce přerušit proces rozvoje Číny.

Režimní deník People’s Daily přibližně ve stejnou dobu zveřejnil komentář, v němž označil případ Meng za politický hon na čarodějnice, který Spojené státy pořádají s cílem zaměřit se na Číňany a potlačit čínskou technologickou společnost Huawei. Podobně argumentují i další články v oficiálních médiích KS Číny.

Režimní deník Guangming Daily zašel ještě o krok dál. Na svém WeChat účtu „Educationist“ zveřejnil článek s názvem „Dnes vyprávějte studentům příběh o návratu Meng Wan-čou domů“ a navrhl využít incident s Meng Wan-čou jako předlohu pro domácí úkoly studentů.

Zadání pro třídu číslo 8 pátého ročníku Experimentální základní školy č. 2 ve městě Čou-pching v provincii Šan-tung kolovalo na internetu od 26. září. Úkol nesl název „Myšlenky z incidentu Meng Wan-čou“. Bylo uvedeno těchto šest otázek: „Kdo je Meng Wan-čou? Kdo ji zadržoval? Proč byla zadržena? Jak byla zachráněna? Co nám incident s Meng Wan-čou říká? Jaká je z vašeho pohledu žáků základní školy naděje do budoucna?“

Deník Epoch Times 29. září zavolal na základní školu v Čou-pchingu a požádal o komentář, ale hovory zůstaly bez odezvy.

Majitel supermarketu v Čou-pchingu, který si nepřál být jmenován, řekl deníku The Epoch Times, že případ Meng Wan-čou byl ve škole využit k vymývání mozků žáků a je mu „líto dětí, které v tak mladém věku nic nevědí“. Řekl, že Číňané, kteří následují rozruch, jsou „opravdu nemocní“.

Uvedl, že samotná Meng promrhala těžce vydělané peníze Číňanů v zahraničí a žila v luxusním domě v Kanadě, a přesto jí Číňané fandí.

Na čínské sociální síti Weibo uživatelka jménem „Chichi Cat“ 27. září potvrdila, že se ve škole její dcery o incidentu s Meng učí. Další uživatelka se jménem „Li prostě chodí dál“ také uvedla, že školy organizují pro studenty sledování videí o návratu Meng domů. Uživatelka „Malý grep ve světě“ viděla nápis o Meng Wan-čou, když procházela kolem školního rozhlasu.

Jeden uživatel zveřejnil „odstavec z třídní schůzky s tematikou Meng Wan-čou poskytnutý školou“. Jiný zveřejnil, že o incidentu Meng Wan-čou se diskutovalo v hodině ideologické a morální kultivace žáků třetí třídy. Byl srovnáván s válkou odporu proti Japonsku a Sýrii, což se „stalo úspěšnou lekcí vlastenecké výchovy“.

Chenanská univerzita, která provádí s firmou Huawei výměnné pobyty a spolupráci, přetiskla 26. září článek o případu Meng, který vydala státní tisková agentura čínské komunistické strany Sin-chua, do svého článku z 27. září o výměnných aktivitách vedoucích pracovníků firmy Huawei na univerzitě, a uvedla, že firma Huawei byla „potlačována a blokována mnoha zeměmi“ a měla „národní bezúhonnost“.

Li I-ming, odborník na média v Japonsku, řekl deníku The Epoch Times, jak KS Číny využila incident Meng Wan-čou při výchově k vlastenectví pro žáky základních škol.

Li uvedl, že zatímco byla Meng v Kanadě pod dohledem, čínský režim ji vykresloval ve velmi pozitivním světle. Čínský internet byl zahlcen propagandou, která ji popisovala jako protiamerickou hrdinku. Protože KS Číny nemá žádnou nálepku, kterou by jí mohla dát, využívá tento incident k tomu, aby z Meng Wan-čou udělala to, čím chce být, řekl.

„Tohle Komunistická strana Číny dělá neustále. Vždy potřebuje něco vytvořit, aby propagovala svou hodnotovou teorii a přiměla lidi, aby jí naslouchali,“ míní Li. „Na některých místech se o ní dokonce diskutuje ve třídách, aby se teenagerům vymývaly mozky.“

Podle Liho názoru má KS Číny možné dva cíle, když z Meng Wan-čou dělá protiamerickou hrdinku. Jedním z nich je, že jelikož nyní čínské komunistické straně nikdo nevěří, je právě vhodná doba k vyburcování obyčejných lidí. Druhým je, že kvůli celkovému útlumu v různých odvětvích jsou lidé nespokojeni s úřady. Tím může podnítit vlastenecké nadšení lidí a také odvést jejich pozornost, uzavírá Li.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil (mic)

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.