Epoch Times Německo

12. 10. 2021

Úřady v indickém státě Uttarpradéš na jaře 2020 úspěšně otestovaly antiparazitární lék ivermektin v rámci vlastního testování v návaznosti na rychlý nárůst případů koronaviru. Od 20. srpna byl oficiálně schválen pro léčbu pacientů s covidem-19 a od té doby se užívá také preventivně.

Teprve nedávno přinesly některé noviny zprávu, že ve více než 60 okresech státu Uttarpradéš již nebyly hlášeny žádné další případy covidu-19. Uttarpradéš je tak prakticky bez koronaviru. Uvádí se také, že míra uzdravení pacientů s covidem-19 je 98 %. Tento trend potvrdila i vláda. Podle ní je nyní hlášeno pouze několik pozitivních případů.

Uttarpradéš je nejlidnatějším státem severní Indie s přibližně 200 miliony obyvatel. To odpovídá přibližně polovině celkové populace EU. Navzdory nízké proočkovanosti (přibližně jedenáct procent) má Uttarpradéš nejnižší počet případů covidu ze všech pěti států.

Deník Christianity Daily uvedl, že v boji proti koronaviru hrálo důležitou roli používání antiparazitárního léku ivermektin. „Byl použit včas a preventivně u všech rodinných kontaktů,“ uvedl.

Průkopník v terapeutickém použití ivermektinu

Úředník ministerstva zdravotnictví Vikssendu Agrawal potvrdil listu The Indian Express, že „stát Uttarpradéš byl prvním státem v zemi, který zavedl profylaktické a terapeutické používání ivermektinu ve velkém měřítku“.

Od května do června loňského roku vedl lékař dr. Anshul Pareek tým, který na sobě testoval ivermektin. „Bylo zjištěno, že se u nikoho z týmu nevyvinulo onemocnění covid-19, přestože byli v každodenním kontaktu s pacienty, kteří byli na tento virus pozitivní,“ popisuje Agrawal.

20. srpna, po ukončení studie, vláda povolila distribuci ivermektinu zdravotnickým pracovníkům, nemocným a příbuzným nemocných nebo těm, kteří byli pozitivně testováni v karanténě. Agrawal je přesvědčen, že ivermektin přispěl k nízkému počtu pozitivních případů v tomto státě navzdory vysoké hustotě obyvatelstva.

Pro The Indian Press uvedl: „Jakmile druhá vlna odezní, provedeme vlastní studii, protože přibývá důkazů, které hovoří ve prospěch našeho včasného nasazení ivermektinu, který používáme už od první vlny.“

Uttarpradéš úspěšně bojuje s koronavirem

7. května 2021 vydala Světová zdravotnická organizace (WHO) zprávu o vytrvalém úsilí státu Uttarpradéš vyřešit krizi v souvislosti s covidem-19.

Když stát začala zachvacovat varianta delta, vláda zahájila iniciativu, která měla nákazu zastavit.

Více než 141 000 mobilních zdravotnických týmů během pěti dnů navštívilo více než 97 000 vesnic v 75 okresech a všichni obyvatelé byli testováni na přítomnost covidu-19. Na každý okres byly poskytnuty dva plně vybavené vozy pro odpovídající množství materiálu. Postižené rodiny byly poučeny o postupu v rámci karantény a dostaly s sebou domů lékárničku.

Každá sada v lékárničce obsahovala podle zdrojů tablety paracetamolu [Tylenol], vitamin C, multivitamin, zinek, vitamin D3, ivermektin 12 miligramů [množství deset tablet], doxycyklin 100 miligramů [množství deset tablet], roušky, dezinfekční prostředky, rukavice a alkoholové ubrousky, digitální teploměr a pulzní oxymetr. Celá sada – včetně oxymetru – stála 2,65 amerických dolarů.

WHO vládu státu Uttarpradéš v jejím projektu podpořila. Zatímco mobilní týmy vyjížděly do vesnic, WHO je doprovázela a namátkově monitorovala jejich činnost. Již o několik týdnů později klesl počet nově nahlášených případů koronaviru o více než 90 % a projekt tak byl zcela úspěšný.

Co je ivermektin?

Ivermektin je k dispozici jako léčivo pro zvířata i jako lék pro lidi. Antiparazitikum objevil kolem roku 1970 japonský biochemik Satoši Ōmura. Jednalo se o bakterii s dobrým účinkem proti škrkavkám.

O svůj objev se podělil se svým americkým kolegou Williamem Campbellem, který pro společnost Merck Pharmaceuticals vyvinul lék ivermektin, jenž byl uveden na trh v roce 1980.

Lék se používal proti onchocerkóze, nemoci způsobené parazitickým červem, která postihovala lidi nejen v Japonsku, ale také v některých částech Střední a Jižní Ameriky a v některých částech Afriky.

Lék se dostal na seznam základních léčiv Světové zdravotnické organizace (WHO). V roce 2015 byla Dr. Ōmurovi za jeho úspěchy udělena Nobelova cena za medicínu, o kterou se podělil s dr. Campbellem.

Na začátku krize s koronavirem australští vědci při výzkumu literatury zjistili, že ivermektin vykazuje účinky proti virům, jako je virus zika, západonilský virus nebo virus chřipky. Pokusy zjistily, že ivermektin vykazuje pozoruhodnou aktivitu proti SARS-CoV-2 ve zkumavce, aniž by poškodil buňky.

Více než 20 zemí nyní zařadilo ivermektin do svých strategií pro léčbu covidu19. Patří mezi ně Řecko, Bulharsko, Makedonie, Slovensko a Česká republika. V Německu, RakouskuŠvýcarsku se ozývají první hlasy volající po jeho schválení.

Použitelnost ivermektinu u covidu-19 je dosud mezi odborníky sporná. Studie podporují názory zastánců i odpůrců použití ivermektinu u infekcí vyvolaných virem SARS-CoV-2. (nw)

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Související témata

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.