Lynn Jafee

15. 10. 2021

Jako akupunkturistka jsem strávila větší část dvaceti let prací s klienty. Vždycky jsem měla to štěstí, že za mnou chodili pro pomoc milí a zajímaví lidé. Měla jsem také štěstí v tom, že jsem se od každého klienta něco naučila.

Jako spisovatelka jsem se mohla podělit o některá tajemství a nuance čínské medicíny, stejně jako o mnoho poznatků o zdraví a uzdravování. Říkám jim tajemství, ale některé poznatky jsou všeobecně známé. Sdílím i ty nejzjevnější věci – ne proto, že by to znělo dobře, ale proto, že jsem je viděla v praxi a znám jejich sílu.

Zde je krátký seznam nejdůležitějších věcí, které mě moji klienti naučili o dobrém zdraví a zotavování:

1) Pokud nezměníte chování, kvůli kterému jste nemocní, nikdy se zcela neuzdravíte

To platí bez ohledu na to, jestli máte podivný jídelníček, vyčerpávající životní styl, příliš mnoho práce nebo stresující vztah. Čínská medicína je účinná, protože pomáhá přesně určit, co vám způsobuje nemoci, které často pocházejí z překvapivých zdrojů, a nasměruje vás k pozitivní změně.

2) Naslouchejte svému tělu

Vaše tělo vám vysílá signály, že něco není v pořádku, dlouho předtím, než skutečně onemocníte. Pokud budete tyto signály ignorovat, budou stále hlasitější a hlasitější, dokud je nebudete moci ignorovat. Ve většině případů je nemoc reproduktorem vašeho těla, když selže řada zdvořilých, leč ignorovaných vzkazů.

3) Emoce jsou klíčem k vašemu zdraví

Číňané říkají, že vaše emoce jsou kořenem sta nemocí, a i já jsem zjistila, že je to pravda. Silné emoce jako hněv, deprese, strach, úzkost, smutek a intenzivní touha mají schopnost ovlivnit vaše zdraví a způsobit tak rozmanité příznaky jako je nespavost, zažívací problémy nebo kožní onemocnění.

4) Stárnutí je stav mysli

Na mé klinice jsem měla šedesátileté lidi, kteří vypadali velmi staře. Pracovala jsem však také s řadou osmdesátníků a devadesátníků, kteří se zdáli být mnohem mladší a vitálnější, než by jejich věk naznačoval.

Proč je tomu tak? Lidé, kteří dobře stárnou, cítí lásku k životu. Nesedí pouze doma, jsou aktivní, pracují jako dobrovolníci a mají kam jít a co dělat.

To neznamená, že za sebou nemají těžký život nebo že nemají omezení či zdravotní problémy. Mají. Přesto to vypadá, že navzdory obtížím zůstávají lidé, kteří dobře stárnou, aktivní, angažovaní a optimističtí, a to i přes svůj přibývající věk.

5) Neexistuje žádný zázračný prostředek k lepšímu zdraví

Viděla jsem stovky reklam a článků na zázračné potraviny, doplňky stravy, které vyléčí každou nemoc, a nejnovější dietní senzace. S tím je spojeno několik problémů. Zaprvé, neexistuje žádná potravina, doplněk stravy nebo dieta, která by vyléčila všechno. Prostě neexistuje.

Za druhé, každý člověk na této planetě je jedinečný a jiný. A to znamená, že každý potřebujeme něco jiného. To, co může být pro jednoho člověka dokonalou stravou, může být pro jiného katastrofou. Doplněk stravy nebo bylina, která zabrala vašemu příteli, pravděpodobně není to, co potřebujete vy. Přesně tak, žádný zázračný lék neexistuje.

6) Jednou z nejlepších věcí, které můžete pro své tělo udělat, je pohyb

V čínské medicíně mají přísloví: „Kde není pohyb, tam je bolest. Kde je pohyb, tam není bolest.“ V poslední době slýchávám, že pohyb je mazadlo.

Ať tak či onak, cvičení zlepšuje náladu, snižuje stres, zlepšuje zdraví plic a srdce, snižuje krevní tlak a udržuje klouby a svaly uvolněné. Viděl jsem klienty, kteří změnili svůj zdravotní stav jednoduše tím, že do svého života zařadili cvičení.

7) Vaše tělo je naprogramováno k uzdravování. Jen mu někdy musíte trochu pomoct

Léčení vyžaduje spoustu energie, proto je důležitý dostatek odpočinku a kvalitního spánku. Zásadní je také jíst potraviny, které podporují hojení a snižují záněty. Odolejte také nutkání vrhnout se zpět do normálního režimu, než se celý proces zotavení skončí. Nezřídka se stává, že si příliš brzy po zranění nebo nemoci znovu přivodíte zranění nebo recidivu.

8) Mějte své tělo rádi

Vaše fyzická schránka není něco, co je třeba přechytračit, překonat nebo ho vytesat do žádoucích křivek. Je to nádoba, v níž je uložena vaše duše.

V čínské medicíně sídlí duch (duše) neboli „šen“ v srdci a je zodpovědný za vaše pocity, vědomí, paměť a myšlenky. Instinktivně víte, že vaše srdce je citový orgán, když cítíte zlomené srdce, někomu z celého srdce děkujete nebo někomu posíláte srdíčka, abyste mu projevili svou lásku. Jedno přísloví říká, že když je srdce v pohodě, tělo je zdravé. To vypovídá nejen o fyzickém zdraví, ale i o tom emocionálním a duchovním. A začít je třeba tím, že budete mít své tělo rádi.

A ještě jedno tajemství na závěr.

Člověk se nikdy nepřestává učit a já jsem ta první, kdo přiznává, že nikdy nebudu vědět všechno. Stále budu objevovat nové věci a dávám si svolení změnit názor a přiznat si, když se mýlím. Doufám, že si díky tomu udržím srdce otevřené a v klidu – a tím i zdravé tělo.

Lynn Jaffeeová je certifikovaná akupunkturistka a autorka „Simple Steps: The Chinese Way to Better Health.“ Tento článek byl původně publikován na stránkách  AcupunctureTwinCities.com.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce The Epoch Times.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.