Milan Kajínek

22. 11. 2021

Lotyšská poslankyně Jūlija Stepaņenková v rozhovoru s deníkem The Epoch Times hovoří o tom, jak bylo všem neočkovaným poslancům zabráněno účastnit se schůzí u hlasování. Sněmovna jim také pozastavila řádný plat zvolených poslanců.

15. listopadu vstoupilo v Lotyšsku v platnost nařízení (pdf), které omezuje výkon poslanecké činnosti pouze na členy parlamentu, kteří předloží osvědčení o očkování nebo uzdravení se z onemocnění covid-19. Ostatní nebudou moci vykonávat poslaneckou činnost ani pobírat poslanecký plat. Informovaly o tom oficiální stránky lotyšského parlamentu.

Pro nařízení hlasovalo podle agentury Reuters celkem 62 ze 100 členů parlamentu (zdroj). Lotyšsko má jednokomorový parlament (kterému se říká Saeima), do nějž se každé čtyři roky volí 100 zastupitelů.

Poslankyně Jūlija Stepaņenková je v současné době poslední poslankyní Saeimu, která odmítá nátlak, aby se nechala očkovat. Ostatní kolegové, kteří nebyli očkovaní, podle Stepaņenkové podlehli nátlaku a hrozbám současné vlády, které ona, další poslanci i právní experti označují za protiústavní.

Níže nabízíme přepis telefonického rozhovoru s členkou komisí pro právní a evropské záležitosti, poslankyní Jūlijí Stepaņenkovou, který se uskutečnil 19. listopadu 2021.

Rozhovor

Lotyšská poslankyně Jūlija Stepaņenková. (Se svolením poslankyně)

V médiích se objevují zprávy o tom, že v době vydání vládního nařízení bylo několik členů Saeimu neočkovaných. Jaká je situace nyní?

Z komunikace s ostatními kolegy vím o šesti poslancích, kteří nebyli očkovaní. Omezen je nyní mimo mne už pouze jeden kolega, který byl očkován jinou vakcínou, která není v Litvě, v UE registrována. Není to Sputnik, nějaká jiná.

Ostatní se nechali očkovat. Vypadá to, že byli přinuceni. Někteří z nich pravděpodobně prodělali covid bez příznaků, a nemají tedy žádný záznam o pozitivním testu. Bojujeme za to, aby byl uznáván také test na protilátky.

Nebráním nikomu, aby se nechal očkovat, ale prosazuji, aby bylo očkování dobrovolné, aby rozhodnutí nechat se vakcinovat bylo svobodnou volbou každého občana.

SROVNÁNÍ: Lotyšsko: cca 2 miliony obyvatel, rozloha 64 589 km². Česká republika: 10,7 milionů obyvatel, rozloha 78 870 km².

Jaká je nyní situace v Lotyšsku, co se týče onemocnění covid-19?

Jsme na tom jako některé jiné země v Evropě. Nemocnice jsou přeplněné. Lidem se doporučuje: nezatěžujte doktora, pokud máte covid, uzdravujte se doma. Mnozí lidé mají lehký průběh infekce, a tak nemají žádný záznam o léčení a nemají QR kód, který by mohli předložit (pozn.: tím je myšleno potvrzení o prodělaném onemocnění).

Jak reagovali lidé v Lotyšsku na vládní nařízení, které jim zakazovalo vykonávat práci bez očkování nebo potvrzení o prodělané nemoci?

Mnozí z nich byli rozzlobení. Když byl tento zákon vydán, nezbylo jim nic jiného, aby si udrželi svoji práci a příjem, než se tomu podřídit.

Jako neočkovaná poslankyně, můžete nyní hlasovat, účastnit schůzí, dostáváte poslanecký plat?

Ne. Ten mimořádný zákon mi to zakazuje. Ovlivnilo to i členy městské rady. Nemůžeme hlasovat dokonce ani prostřednictvím dálkového připojení. V současné době funguje parlament kvůli covidové situaci prostřednictvím dálkového připojení většiny poslanců. Takže máme e-platformu, skrz kterou může každý člen parlamentu hlasovat na dálku.

Tímto zákonem jsem byla z platformy vyřazena, nemohu hlasovat, nemohu debatovat a nemohu se ani účastnit mezinárodních jednání, na kterých bych měla reprezentovat. Pokud jsem například členkou parlamentní skupiny Přátel Maďarska, nemohu být podle tohoto zákona ani součástí diskuse na mezinárodních jednáních. Zní to šíleně, ale taková je situace.

Vy jste opakovaně kritizovala vládní nařízení týkající se koronaviru. Co bylo především předmětem vaší kritiky?

Zastávám svobodnou volbu, pokud jde o vakcinaci. A zastávám přístup, jak zacházet s pacienty s onemocněním covid-19. Vidíme, jak testování na přítomnost viru ukazují šokující čísla (pozitivních testů), ale vidíme také, jak funguje systém zacházení s nemocnými. Se systémem je něco v nepořádku.

Lékařský personál by měl věnovat více pozornosti nakaženým lidem. Problém lidí je, že jsou odděleni od lékařů. Když jsou označeni jako pozitivní, jsou přinuceni zůstat doma. Do nemocnice jsou urychleně odváženi až poté, co se situace již stane dramatickou.

Takže si myslím, že by tito pacienti měli být léčeni ještě předtím. Vidím, že lékaři jsou nejvíce zapojeni do procesu vakcinace, a nemají čas na pacienty, kteří opravdu potřebují jejich pomoc. Celá politika je založená na vakcinaci jako jediné cestě, jak vyřešit tento problém. A to je podle mě důvod, proč ztrácíme tak mnoho lidí.

Jak se díváte na proces vakcinace. Vidíte v něm nějaké abnormality?

Neměli byste být k vakcinaci nikdy donucováni. Neměli byste být přinuceni ignorovat své tělesné protilátky, ignorovat svůj zdravotní stav jenom proto, abyste si zachovali svoji práci, protože když se nenecháte očkovat, tak vás propustí.

Já nejsem jediná, komu bylo zamezeno vykonávat zaměstnání v důsledku vládních nařízení. Jsou tu tisíce lidí, kteří mají rádi své posty a práci, policisté, učitelé, lidé ve veřejných službách, kteří přišli o svoji práci, protože odmítli nechat se vakcinovat. Tohle všechno bere lidem v Lotyšsku možnost mít legální příjem. Jediný, kdo může pracovat bez vakcinace, jsou lidé v soukromém sektoru, kteří pracují z domova na dálku.

Je to tak absurdní, že i když například řídíte traktor a pracujete sám na poli, nemůžete svoji práci vykonávat, pokud nepodstoupíte vakcinaci. Takže lidé jsou skutečně nuceni, aby vakcinaci podstoupili. Tohle je tragédie rozhodnutí, které bylo učiněno.

Zvažujete, že v tomto směru podniknete nějaké právní kroky?

Ano. Připravujeme stížnost k Ústavnímu soudu a také k Evropskému soudu.

Děkujeme za rozhovor.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.