Milan Kajínek

23. 11. 2021

Současná lotyšská vládní koalice prosadila ve sněmovně nařízení (pdf), které omezuje výkon poslanecké činnosti pouze na členy parlamentu, kteří předloží osvědčení o očkování nebo uzdravení se z onemocnění covid-19. Ostatní nemohou vykonávat poslaneckou činnost ani pobírat plat.

Řada poslanců se proti nařízení ohrazuje. Někteří je označují za protiústavní, jiní za krok směrem k totalitě. Vládní koalice si od něj slibuje posílení ochrany proti onemocnění covid-19, byť omezuje svobodnou volbu a vůli občana.

„Přijatý zákaz jsem svým hlasem důrazně odsoudila a stále si myslím, že je nezákonný a nedemokratický,“ sdělila v e-mailovém rozhovoru deníku The Epoch Times bývalá lotyšská ministryně sociálních věcí Ramona Petravičová.

„Lotyšská ústava stanovuje, že mandát v demokratických volbách získává 100 poslanců, což by bylo v případě, že by se poslanec odmítl nechat očkovat, zpochybněno,“ říká poslankyně Petravičová. „Podpora tohoto zákona ze strany koalice mi není jasná, protože parlament v současné době pracuje převážně on-line, čímž se tento zákon stává obsolentním a znepokojivým krokem směrem k totalitní kontrole.“

Ramona Petravičová. (saeima.lv)

Podle Petravičové, která je členkou pěti parlamentních výborů, vládní koalice schválila nařízení za „zjevné ignorance“ názorů opozičních stran a veřejnosti“.

Neočkovaní v důsledku několika nařízení vlády nemohou vykonávat svá zaměstnání (zdroj), a dokonce ani řádně zvolení poslanci (zdroj) se nemohou účastnit projednávání zákonů, hlasování nebo jednání, a to ani na dálku, prostřednictvím vzdáleného videohovoru.

Pro nařízení hlasovalo podle agentury Reuters celkem 62 ze 100 členů parlamentu (zdroj). Lotyšsko má jednokomorový parlament (kterému se říká Saeima), do nějž se každé čtyři roky volí 100 zastupitelů.

Podle informací, které deník The Epoch Times získal od členů lotyšského parlamentu, bylo v době vydání nařízení několik členů Saeimu neočkovaných. Lotyšská poslankyně Jūlija Stepaņenková v rozhovoru s Epoch Times uvedla, že ví o šesti kolezích, kteří nebyli očkovaní, a po vydání nařízení očkování podstoupili.

„Omezen je už pouze jeden kolega, který byl očkován jinou vakcínou, která není oficiálně schválena. Ostatní se nechali očkovat. Vypadá to, že byli přinuceni,“ uvedla poslankyně Jūlija Stepaņenková, která je poslední poslankyní Saeimu, jež odmítá nátlak, aby se nechala očkovat.

„Nebráním nikomu, aby se nechal očkovat, ale prosazuji, aby bylo očkování dobrovolné, aby rozhodnutí nechat se vakcinovat bylo svobodnou volbou každého občana,“ vysvětluje členka komisí pro právní a evropské záležitosti, poslankyně Stepaņenková. Více zde…

Někteří lotyšští poslanci chystají kvůli vládním nařízením stížnosti k Ústavnímu a Evropskému soudu. Více zde…

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.