Redakce Epoch Times

29. 11. 2021

Sü Č’-jung je uznávaný právní vědec a lidskoprávní aktivista, známý svou prací ve prospěch znevýhodněných skupin a působením v „New Citizens’ Movement“, volné síti aktivistů, kterou Sü založil v roce 2012 s cílem zasazovat se o transparentnost vlády a odhalovat korupci. Za svůj pokojný aktivismus již v letech 2013 až 2017 strávil čtyři roky ve vězení na základě vykonstruovaných obvinění z rušení veřejného pořádku.

Amnesty International právě nedávno spustila petici za jeho osvobození a upozornila, že tento prominentní vědec a obránce lidských práv byl zadržen znovu v únoru 2020 a následně obviněn z údajného „podvracení státní moci“. Téměř rok strávil na samotce a byl mu odepřen přístup k právníkovi. Ve vazbě byl opakovaně mučen.

„Mnoho z nás si na ten strach ještě pamatuje. Nebo jsme se o něm alespoň učili ve škole. Říct svůj vlastní názor na komunistický režim bylo i u nás kdysi tvrdě trestáno. Lidé se báli říct nahlas, co si o establishmentu doopravdy myslí. A odvážlivci, kteří se nebáli vyjádřit otevřeně, končili často ve vězení,“ připomíná Marcela Procházková, kampaňová koordinátorka Amnesty International, a dodává: „My si podobné události naštěstí už jenom připomínáme. Všude to tak ale není.“

Po roce v izolaci

Sü Č’-jung, právní vědec a lidskoprávní aktivista. (Amnesty International)

Po roce zadržování v izolaci se Sü Č’-jung konečně mohl 21. ledna a 5. února 2021 setkat se svým právníkem prostřednictvím videohovoru. Sü v těchto hovorech uvedl, že jeho současné podmínky ve vazební věznici v okrese Lin-šu jsou neuvěřitelně tvrdé, a zmínil, že každý den dostává k jídlu pouze jednu housku na páře.

Jak opakovaně upozorňovali odborníci OSN na lidská práva, existují obavy, že čínské orgány soustavně využívají ustanovení o národní bezpečnosti k tomu, aby se zaměřily na obránce lidských práv.

Sü během hovoru také popsal zacházení, které musel snášet při zadržování v „rezidenčním dozoru na určeném místě“, kde byl připoután k železné židli, přičemž jeho končetiny byly spoutány více než deset hodin denně po dobu delší než týden. Tato poloha ho velmi vyčerpávala a způsobovala mu dýchací potíže.

Podle obžaloby ho prokuratura obvinila z „podvracení státní moci“ za údajné zveřejňování online komentářů, iniciování online chatových skupin a vedení online workshopů o nenásilném aktivismu.

Účast na setkání v Sia-men

Sü Č’-jung byl mezi desítkami právníků a aktivistů, převážně členů „New Citizens’ Movement“, kteří se v prosinci 2019 zúčastnili neformálního setkání ve městě Sia-men na jihovýchodním pobřeží Číny. Na setkání diskutovali o situaci občanské společnosti a aktuálním dění v Číně. Bezprostředně po setkání začala čínská policie postupně předvolávat a zadržovat účastníky setkání v Sia-men.

Další obránci a bývalí právníci

Spolu se Sü Č’-jungem byli z podvracení státní moci obviněni také Ting Ťia-si (丁家喜) a Čang Wej-pching (常玮平), další obránci lidských práv a bývalí právníci, kteří byli kvůli svému aktivismu zbaveni právnické způsobilosti. Sü, Ting a Čang svým právníkům sdělili, že byli ve vazbě vystaveni mučení a špatnému zacházení.

Partnerka také ve vazbě

Li Čchiao-čchu, partnerka Sü Č’-junga a pracovněprávní a feministická aktivistka, byla držena v tajné vazbě od února do června 2020. V důsledku jejích pokračujících výzev k propuštění Süho byla Li znovu zadržena úřady dne 6. února 2021 a dne 15. března 2021 obviněna z „podvracení státní moci“. Během zadržení se u Li zhoršily depresivní stavy a začala trpět halucinacemi. Nadále jí hrozí bezprostřední riziko mučení a špatného zacházení.

„Bráníme práva nespravedlivě uvězněných nebo perzekvovaných lidí po celém světě. Velmi vám děkujeme, že nám s tím pomáháte a podepisujete naše petice,“ uzavírá koordinátorka AI, M. Procházková.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.