Katabella Roberts

15. 12. 2021

Šéf společnosti Tesla Elon Musk se vyslovil proti povinnému očkování proti covidu-19 a uvedl, že podle jeho názoru by taková politika neměla být ve Spojených státech zaváděna.

V rozhovoru pro časopis Time, který Muska v pondělí vyhlásil osobností roku 2021, miliardář potvrdil, že on sám očkovat nechal.

„Ano, ano. Jsem velmi pro očkování. Věda to jednoznačně potvrzuje, psal jsem o tom na Twitteru,“ řekl.

Podnikatel nicméně uvedl, že je proti přísným pravidlům povinného očkování proti covidu-19, zejména pokud kvůli nim musí zaměstnanci volit mezi očkováním a ztrátou zaměstnání.

„Ale ze stejného důvodu jsem proti nucení lidí, aby se nechali očkovat,“ řekl Musk. „Víte, myslím si, že tohle bychom v Americe prostě dělat neměli. Myslím, že bychom měli lidi k očkování povzbuzovat, důrazně se je snažit přesvědčit, aby se nechali očkovat, ale ne je k tomu nutit, nebo například je nutit, aby se nechali očkovat, nebo dostali výpověď.“

Muskovy komentáře přicházejí v době, kdy je povinnost očkování zpochybňována po celých USA na státní i federální úrovni.

Začátkem listopadu vydal prezident Biden nová pravidla, která prosazuje Úřad pro bezpečnost a ochranu zdraví při práci (Occupational Safety and Health Administration), týkající se očkování a testování proti covidu-19 pro zaměstnavatele.

Pravidla mají vstoupit v platnost 4. ledna a nařizují zaměstnavatelům se 100 a více zaměstnanci zajistit, aby každý z jejich pracovníků byl plně očkován nebo aby alespoň jednou týdně provedli test na covid-19. Všichni neočkovaní pracovníci musí na pracovišti rovněž nosit obličejovou roušku.

Plně očkováni musí být také zdravotničtí pracovníci pracující v zařízeních zapojených do systému Medicare a Medicaid, včetně nemocnic a zařízení dlouhodobé péče, což se má týkat více než 17 milionů pracovníků.

V reakci na to se proti administrativě hromadí četné žaloby kvůli tomu, co někteří označují za „přehnaný zásah vlády“.

Podle údajů Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) je ve Spojených státech plně očkováno 72,1 % dospělých, tedy necelých 61 % celkové populace, zatímco 72,2 % celkové populace se nechalo alespoň jednou očkovat.

Někteří zdravotníci mezitím v souvislosti s výskytem nejnovější varianty omikron nabádají veřejnost, aby zdvojnásobila bezpečnostní opatření, včetně očkování.

Začátkem tohoto měsíce vedoucí zdravotnické služby Spojených států dr. Vivek Murthy uvedl, že Američané by sice neměli kvůli nové variantě koronaviru propadat panice, ale měli by nadále nosit roušky, udržovat sociální odstup a nechat se očkovat.

„Myslím si, že je to důvod, abychom nutně nepanikařili, ale byli ostražitější a uvědomili si, že preventivní opatření, o kterých jsme mluvili v posledním roce, jsou nyní ještě důležitější než kdy jindy,“ řekl Murthy v pořadu „Fox News Sunday“.

Na celém světě zatím údajně zemřel pouze jeden člověk, který se nakazil variantou omikron. Zůstává nejasné, zda měl dotyčný člověk – který zemřel ve Velké Británii – nějaké základní zdravotní problémy.

Federální zdravotníci a úřady v jiných zemích signalizovali, že první údaje naznačují, že omikron je mírnější variantou než kmen delta.

Dr. Rochelle Walenskyová, ředitelka Centra pro kontrolu a prevenci nemocí, minulý týden sdělila agentuře Associated Press, že omikron je „mírný“ a že většina příznaků zahrnuje kašel a únavu.

„Obecně víme, že čím více mutací varianta má, tím vyšší úroveň imunity potřebujete. … Chceme zajistit, aby byla posílena imunita všech. A to bylo skutečně důvodem k rozhodnutí rozšířit naše pokyny,“ řekla Walenskyová.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.