Alexander Zhang

27. 12. 2021

„Příznaky pozitivních případů omikronu se mnohem více podobají běžnému nachlazení,“ tvrdí britský vědec, který zároveň ve čtvrtek varoval, že polovina lidí s příznaky podobnými nachlazení má nyní covid-19.

Tim Spector, profesor genetické epidemiologie na King’s College London a vedoucí vědecký pracovník aplikace ZOE COVID Study, vyčetl britské vládě „zavádějící informace“ v nejnovějších pokynech ohledně příznaků covidu-19.

Spector uvedl, že údaje ze studie ZOE COVID Study „jasně ukazují, že nejdůležitějšími příznaky již nejsou nový nepřetržitý kašel, vysoká teplota nebo ztráta chuti či čichu“.

„U většiny lidí se pozitivita na omikron bude mnohem více podobat běžnému nachlazení, které začíná bolestí v krku, rýmou a bolestí hlavy,“ řekl a dodal: „Stačí se zeptat známého, který byl nedávno pozitivně testován, abyste to zjistili.“

Spector uvedl, že vláda musí „urychleně změnit informování veřejnosti“, protože „polovina lidí s příznaky podobnými nachlazení má nyní covid“.

Tato hodnota byla vypočtena porovnáním počtu nových případů onemocnění podobných nachlazení s počtem nových potvrzených případů covidu-19, uvedla výzkumná skupina ZOE ve své analýze zpráv.

Spector uvedl, že počet nových případů s příznaky „explodoval“ během posledního týdne, což je největší skok v počtu případů, který zaznamenal od zahájení studie ZOE COVID.

Studie odhaduje, že v současné době má ve Velké Británii symptomatický covid-19 v průměru jeden ze 45 lidí, přičemž v Anglii se tento počet zvýšil na jednoho ze 43 lidí.

Ve Walesu je to jeden ze 47 a ve Skotsku jeden ze 67, dodal.

Spector však uvedl, že údaje ZOE jsou v souladu s nedávnými studiemi, které naznačují, že závažnost varianty omikron je relativně mírná.

„Ačkoli tato čísla vykreslují znepokojivý obraz, dobrou zprávou je, že naše předběžné údaje založené na přibližně 2 500 pravděpodobných případech nahlášených v aplikaci ZOE naznačují, že omikron je mírnější než delta,“ řekl.

Výzkumníci z Imperial College London odhadli, že u pacientů s variantou omikron je o 20 až 25 procent nižší pravděpodobnost, že budou potřebovat nemocniční péči, a o 40 až 45 procent nižší pravděpodobnost, že budou hospitalizováni na jednu noc nebo déle, ve srovnání s pacienty s variantou delta.

Vědci rovněž odhadli, že přirozená imunita, neboli ochrana pocházející z předchozí infekce, snižuje riziko hospitalizace o 50 procent a riziko hospitalizace na jednu noc nebo déle o 61 procent.

Vědci v samostatné studii prováděné v celém Skotsku s názvem Early Pandemic Evaluation and Enhanced Surveillance of COVID-19 uvedli, že omikron je spojen s dvoutřetinovým snížením rizika hospitalizace ve srovnání s deltou.

Na této zprávě se podílela PA.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.