Katabella Roberts

14. 1. 2022

Britský princ Andrew byl zbaven svých vojenských titulů a charitativních organizací, které byly vráceny královně, oznámil ve čtvrtek Buckinghamský palác.

„Se souhlasem královny byly vévodovi z Yorku vráceny vojenské tituly a královské patronáty. Vévoda z Yorku nebude nadále vykonávat žádné veřejné funkce a bude se s ním zacházet jako se soukromou osobu,“ uvedl palác v prohlášení.

Jednašedesátiletý Andrew také přestane používat oslovení Jeho královská Výsost v oficiální funkci a všechny jeho funkce byly s okamžitou platností vráceny královně a budou přerozděleny mezi ostatní členy královské rodiny, uvedlo BBC.

Andrew sloužil v britském královském námořnictvu jako pilot a instruktor helikoptéry a jako kapitán válečné lodi. Během války o Falklandy v roce 1982 absolvoval řadu misí.

Oznámení přichází den poté, co soudce ve Spojených státech ve středu zamítl jeho návrh na zamítnutí občanskoprávní žaloby, kterou proti němu podala Virginia Giuffreová, jež tvrdí, že ji sexuálně zneužil, když jí bylo 17 let.

Advokáti prince Andrewa tvrdili, že formulace použitá v dohodě mezi Epsteinem a Giuffreovou by zneplatnila žalobu, kterou na něj Giuffreová podala.

Soudce federálního soudu na Manhattanu Lewis Kaplan však ve 46stránkovém podrobném rozhodnutí (pdf) toto tvrzení odmítl a uvedl, že dohodu z roku 2009 „nelze považovat“ za výhodnou pro Andrewa.

„Nezávisle na tom, zda se znění o zproštění vztahuje na prince Andrewa, je dohoda přinejmenším ‚důvodně náchylná k více než jednomu výkladu‘ ohledně stejně důležité otázky, zda se jí tento žalovaný může dovolávat,“ uvedl soudce Kaplan.

Kaplanovo rozhodnutí znamená, že Andrew by mohl být nucen vypovídat u soudu ještě letos, pokud nedojde k dohodě.

Giuffreová tvrdí, že ji Andrew v letech 2001 až 2002 třikrát sexuálně zneužil, z toho jednou v newyorském sídle nechvalně známého finančníka a odsouzeného sexuálního delikventa Jeffreyho Epsteina, kde ji nutil „k sexuálním aktům proti její vůli“.

Giuffreová loni podala u amerického okresního soudu na Manhattanu občanskoprávní žalobu, v níž požaduje blíže nespecifikované odškodnění a náhradu škody.

„Volám prince Andrewa k zodpovědnosti za to, co mi udělal,“ uvedla tehdy v prohlášení. „Mocní a bohatí nejsou vyňati z odpovědnosti za své činy. Doufám, že další oběti uvidí, že není možné žít v tichosti a strachu, ale získají zpět svůj život tím, že promluví a budou požadovat spravedlnost.“

Vévoda z Yorku veškerá obvinění vůči své osobě popřel a v roce 2019 sdělil BBC, že si „nepamatuje“, že by se s Giuffreovou kdy setkal, přestože fotografie svědčí o opaku.

„Mohu naprosto kategoricky prohlásit, že se to nikdy nestalo,“ uvedl tehdy. „Vůbec si nevzpomínám, že bych se s touto dámou kdy setkal, absolutně.“

Andrew se však v listopadu 2019 stáhl z královských povinností a od té doby se na veřejnosti objevuje jen zřídka, kromě několika příležitostí po smrti svého otce, prince Philipa, na začátku roku 2021.

Zdá se, že čtvrteční prohlášení signalizuje, že královská rodina se snaží distancovat od skandálu po již tak několika bouřlivých letech, kdy královnin vnuk princ Harry a jeho americká manželka Meghan Markleová upustili od královských povinností a přestěhovali se do Los Angeles, načež obvinili královskou rodinu z rasismu ve vysoce medializovaném rozhovoru s Oprah.

Ve čtvrtek se objevil otevřený dopis královně, který podepsalo více než 150 veteránů královského námořnictva, RAF a armády a který vyzývá k tomu, aby byl Andrew zbaven svých vojenských titulů.

„Všem je jasné, že princ Andrew prokazatelně není způsobilý nosit uniformu kterékoli z britských ozbrojených sil,“ píše se v dopise. „To, že je schopen nadále zastávat řadu funkcí v armádě, je ostudou a urážkou těch, kteří nadále slouží s vyznamenáním.“

Převzato z NTD News. Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil MiC.

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“