Epoch Times Německo

21. 1. 2022

Francouzské Národní shromáždění v rezoluci těsně před zimními olympijskými hrami v Pekingu odsoudilo „genocidu“ Ujgurů v Číně. Návrh zákona byl ve čtvrtek v Paříži přijat téměř jednomyslně, pouze jeden hlas byl proti a pět poslanců se zdrželo hlasování. Mezi podporovateli byla i strana hlavy státu Emmanuela Macrona.

Rezoluce odsuzuje násilné činy páchané čínskými úřady na Ujgurech jako „zločiny proti lidskosti a genocidu“. Vyzývá francouzskou vládu, aby rovněž odsoudila zacházení Číny s muslimskou menšinou a přijala nezbytná opatření. Usnesení Národního shromáždění nemá žádné právní důsledky.

Ministr zahraničního obchodu Franck Riester zmínil „systematické násilné činy“, ale zdůraznil, že klasifikaci jako genocidu mohou provést pouze mezinárodní orgány. Podle jeho slov však byla tato otázka s čínskými partnery projednána „na nejvyšší úrovni“. Francouzský prezident Macron se o zacházení s Ujgury zmínil také ve svém projevu v Parlamentu EU.

Podle organizací na ochranu lidských práv jsou Ujgurové a další muslimové v čínské provincii Sin-ťiang sledováni drakonickými prostředky, včetně odebírání vzorků DNA a softwaru pro rozpoznávání obličejů (facial recognition system).

Podle zpráv nevládních organizací je více než jeden milion Ujgurů v provincii Sin-ťiang nucen vzdát se svého náboženství, kultury a jazyka. Jsou zadržováni v rozsáhlých táborech, kde jsou nuceni k otrocké práci a někdy také fyzicky týráni.

Čínská vláda nazývá tyto koncentrační tábory „vzdělávací centra“, která slouží k boji proti islamistické radikalizaci.

Mezi další menšiny, které čínský režim násilně potlačuje, patří příznivci meditační praxe Falun Gong, křesťané nebo Tibeťané. Násilným represím čelí tak obhájci lidských práv nebo prodemokratičtí aktivisté.

V nedávné době vzbudily mezinárodní pozornost také represe obyvatel Hongkongu nebo případ okolo čínské tenisové hvězdy Pcheng Šuaj, která vznesla obvinění ze znásilnění proti bývalému vysokému funkcionáři komunistické strany Čangovi Kao-limu.

Benedict Rogers, zakladatel Hong Kong Watch a místopředseda komise pro lidská práva britské Konzervativní strany, zveřejnil v minulém roce seznam 83 globálních značek, které jsou provázány s nucenými pracemi v Číně.

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.