Zdenka Danková

21. 1. 2022

Jak již ve zprávách proběhlo, ruské soudy na samém konci roku 2021 rozhodly o bezprecedentním zrušení dvou největších poboček sdružení Memorial: historicko-osvětového Mezinárodního Memorialu a Lidskoprávního centra Memorial. Po více než 30 letech tak v Rusku končí organizace, díky jejíž mravenčí práci můžeme poznat podstatu brutálního sovětského režimu, známe jména obětí stalinismu (mezi nimiž byly i tisíce Čechů a československých občanů), strukturu Gulagu, ale i jména novodobých ruských politických vězňů.

„Je to obrovská ostuda dnešního Ruska, ukázka podstaty současného Putinova režimu a strachu z vlastní temné minulosti,“ shrnuje Martin Kroupa, vedoucí regionálního rozvoje, předseda správní rady Post Bellum. 

Díky snaze Post Bellum od 20. ledna 2022 mohou lidé v České republice finančně podpořit ruské sdružení Memorial, které se dlouhodobě věnuje vyrovnávání se s totalitní minulostí a ochraně lidských práv, a které je nyní ruským státem ve zpolitizovaném procesu likvidováno.

„Naši kolegové z Memorialu potřebují vaši pomoc, aby ve své práci mohli dál pokračovat, ať už mimo oficiální struktury, nebo v zahraničí. Memorial totiž nekončí, Memorial jsou lidé, příběhy, znalosti, idea svobody. A tato idea se bude šířit dál, Memorial nyní hledá způsoby dalšího fungování,“ doplňuje Martin Kroupa. 

Vybrané prostředky půjdou výhradně na podporu ruských kolegů, kteří jakoukoliv formu podpory budou potřebovat dnes více než kdy jindy, a nyní hledají nové způsoby své budoucí existence.

Přispět lze přes českou pobočku Memorial Česká republika prostřednictvím platformy Darujme.cz.

Reportáž ruského nezávislého kanálu Dožď o likvidaci Memoriálu:

Memoriál a jeho databáze

Formování Memoriálu se začalo rýsovat v době Chruščovského tání, říkají Rusové. Už v té době se objevili lidé, kteří začali sbírat materiály.

Arsenij Roginskij řekl: „Naším úkolem je sestavit kartotéku.“

Sacharov řekl: „Naším cílem je dobrat se každého osudu.“

Za více než 30 let shromáždili přes 60 tisíc případů.

„Může to být pár listů papíru, které zbyly po jednom člověku… může to být jen jedna fotografie,“ říkají o své mravenčí práci lidé z Memoriálu. Některé tváře ze skupinových fotografií byly vymazány. Tito lidé byli zatčeni v době bolševického teroru, pro rodinu bylo nebezpečné jejich podobizny přechovávat.

Post Bellum pořádalo 13. ledna diskusi o aktuálním zápasu o historii v Rusku. Byla věnována organizaci Memorial, kterou nedávno zakázal ruský soud a která podobně jako Post Bellum upozorňuje na zločiny komunismu. Debata se stáhla i k otázce, jaký dopad má zápas o minulost v Rusku vliv na náš region. Celý záznam debaty najdete v odkazu níže:

https://www.youtube.com/watch?v=hFjwOOFKaU4&t=1739s

Zdroj: Post Bellum

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).