Limin Zhou Noé Chartier

a 18. 2. 2022

Protestní konvoj Kanada

OTTAWA, Kanada – Velké skupiny policistů, z nichž někteří jsou na koních a další mají útočné pušky a zřejmě i gumové projektily, se začaly přesouvat k protestujícím v Ottawě a jsou doprovázeny obrněnými vozidly.

Organizátor protestů Benjamin Dichter na Twitteru vyzval protestující, aby odešli, a požádal ottawskou policii, aby nechala řidiče kamionů „v klidu odjet“.

„Jednomu z řidičů kanadského Konvoje svobody ottawská policie rozbila okna kamionu, vytáhla zbraně a násilím ho vytáhla z vozidla. Je čas odjet. Ottawskou policii prosím, aby umožnila zbývajícím kamionům v klidu odjet.“

Dichter potvrdil deníku The Epoch Times, že rozhodnutí o odjezdu učinilo vedení konvoje.

„Měli jsme schůzku se všemi kapitány na silnicích a dospěli k závěru, že je to nejbezpečnější varianta,“ řekl.

Dva organizátoři Konvoje svobody, Chris Barber a Tamara Lichová, byli 17. února zatčeni.

Barber je obviněn z „nabádání ke spáchání trestného činu ublížení na zdraví“, „nabádání ke spáchání trestného činu neuposlechnutí soudního příkazu a „nabádání ke spáchání trestného činu maření výkonu úředního rozhodnutí“. Lichová je obviněna z „nabádání k porušení zákona formou rozbrojů“.

Oba se mají dostavit k soudu 18. února.

Epoch Times Photo
Protestující kanadští vojenští veteráni jsou odváděni policií, Ottawa, 18. února 2022. (Limin Zhou / The Epoch Times)

Federální vláda 14. února aktivovala zákon o nouzovém stavu, aby čelila pokračujícím protestům. Dolní sněmovna v současné době projednává opatření podle tohoto zákona. Zatímco toryové jsou proti, NDP se zatím vyslovila pro použití zákona, což dává liberálům dostatečnou podporu pro jeho schválení, jakmile se o něm bude hlasovat.

„K řešení současných hrozeb se naše vláda odvolává na zákon o nouzovém stavu. Působnost zákona je časově omezená a cílená, rozumná a přiměřená – a dává donucovacím orgánům více nástrojů k obnovení veřejného pořádku a ochraně lidí,“ uvedl Trudeau na Twitteru k rozhodnutí své vlády odvolat se na tento zákon.

Ottawská policie postavila v centru Ottawy ploty a zábrany, aby vytvořila zabezpečenou oblast a zakázala v ní pohyb a shromažďování osob. Zabezpečená oblast se rozkládá od Bronson Avenue ke kanálu a od Queensway k Parliament Hill.

Do zabezpečené oblasti budou moci vstupovat pouze místní obyvatelé nebo lidé, kteří v oblasti pracují.

„Chceme, abyste si byli vědomi, že vstup do zabezpečené oblasti za účelem porušení zákona o nouzovém stavu může mít za následek vaše zatčení a/nebo obvinění,“ uvedla ottawská policie v prohlášení.

Prozatímní šéf ottawské policie Steve Bell 17. února uvedl, že zabezpečená oblast zahrnuje téměř 100 kontrolních stanovišť, která mají zajistit, aby do centra města nemohli vstoupit ti, kteří chtějí do oblasti vstoupit z „nezákonného důvodu, například proto, aby se připojili k protestu“.

Epoch Times Photo
Jeden z protestujících klečí před policií, Ottawa, 18. února 2022. (Dave Chan / AFP via Getty Images)

Centrum pro spravedlnost a ústavní svobody (JCCF), které organizátorům Konvoje svobody poskytlo právní zastoupení, ve svém prohlášení uvedlo, že Bellovi zaslalo „dopis s žádostí o zastavení a upuštění“ od chystaných kroků.

„Listina zajišťuje Kanaďanům svobodu pokojně se shromažďovat, vyjadřovat své myšlenky, shromažďovat se k diskusi o nich a široce je sdělovat ostatním lidem, včetně energického politického nesouhlasu. Tyto aktivity jsou základními formami osobní svobody. Jsou nezbytné pro základní fungování demokratické společnosti, jako je Kanada. V Kanadě mohou lidé svobodně diskutovat o otázkách veřejné politiky, protestovat a kritizovat vlády,“ uvádí se v prohlášení JCCF.

Epoch Times Photo
Policie zatýká demonstranta, Ottawa, 18. února 2022. (Andrej Ivanov / AFP via Getty Images)

„Nevhodné pokusy prozatímního policejního šéfa zastrašit Kanaďany, aby nevykonávali svá práva podle Listiny, jsou znepokojivé,“ dodal Keith Wilson, právník JCCF a externí hlavní poradce pro Konvoj svobody 2022.

Skupiny hájící občanské svobody a ústavní práva zahájily právní kroky proti tomu, aby vláda v souvislosti s protesty uplatnila zákon o nouzovém stavu.

„Vyhlášení nouzového stavu vládou je bezprecedentní a vážně porušuje práva Kanaďanů podle Listiny,“ uvedla výkonná ředitelka Kanadské asociace občanských svobod Noa Mendelsohn Avivová na tiskové konferenci 17. února. Oznámila také, že její organizace hodlá vládu kvůli použití zákona pohnat před soud.

Kanadská nadace pro ústavu (Canadian Constitution Foundation, CCF) 17. února rovněž uvedla, že proti vládě kvůli použití zákona podnikne právní kroky.

„Premiér Trudeau vytvořil nebezpečný precedens tím, že se při řešení současné situace odvolal na dosud nikdy nepoužitý federální zákon o nouzovém stavu. Přísná měřítka pro vyhlášení mimořádné situace v oblasti veřejného pořádku, stanovená v zákoně o nouzovém stavu, nebyla splněna,“ uvedla ředitelka CCF pro soudní spory Christine Van Geynová v prohlášení ze 17. února.

Vzhledem k novým pravomocem uděleným na základě zákona o nouzovém stavu místopředsedkyně vlády Chrystia Freelandová 17. února uvedla, že orgány činné v trestním řízení nyní sdílejí informace s kanadskými finančními institucemi, aby přerušily financování probíhajících protestů.

„Jména fyzických i právnických osob a také kryptopeněženky sdílela RCMP s finančními institucemi, účty byly zmrazeny a budou zmrazeny i další účty,“ uvedla Freelandová na tiskové konferenci.

Probíhající protesty proti povinnému očkování a restrikcím byly inspirovány hnutím iniciovaným řidiči kamionů, kteří se postavili proti požadavku federální vlády, aby řidiči kamionů překračující americko-kanadskou hranici museli mít očkování proti covidu. Zatímco velké kolony kamionů a dalších vozidel vyjely do Ottawy, aby protestovaly proti povinnosti očkování, připojili se k hnutí další lidé, kteří se stavěli proti různým nařízením a restrikcím v souvislosti s covidem-19.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“