Mimi Nguyen Ly

10. 3. 2022

Ruská vláda obviňuje „ukrajinské radikály“, že v nemocnici zřídili bojové pozice.

Ruská vláda ve čtvrtek 10. března uvedla, že tvrzení Ukrajiny o bombardování porodnice v přístavním městě Mariupol ruskými vojenskými jednotkami je „falešná zpráva“.

„Takto se rodí falešné zprávy,“ uvedl na svém Twitterovém účtu Dmitrij Poljanskij, první zástupce stálého zástupce Ruska při OSN.

Dále uvedl, že Rusko 7. března ve svém prohlášení uvedlo, že nemocnice v Mariupolu „byla přeměněna na vojenský objekt“, ze kterého údajně stříleli ukrajinští radikálové.

Ministerstvo zahraničních věcí Ruské federace sdílelo Poljanského prohlášení na své stránce na Twitteru.

Prohlášení ze 7. března přednesl rovněž ruský zástupce v Radě bezpečnosti OSN Vasilij Nebenzja.

„Ukrajinští radikálové ukazují svou pravou tvář den ode dne zřetelněji,“ řekl Nebenzia. „Místní obyvatelé hlásí [sic], že ukrajinské ozbrojené síly vyhnaly personál porodnice č. 1 města Mariupol a zřídily v zařízení palebné stanoviště.“

Rusko již dříve popřelo, že by v rámci své kampaně na Ukrajině útočilo na civilisty nebo civilní infrastrukturu.

Ukrajinští představitelé uvedli, že ruská letadla bombardovala dětskou nemocnici ve středu 9. března, načež ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj obvinil Rusko z „provádění genocidy“.

„Mariupol. Přímý úder ruských vojsk na porodnici. Lidé, děti jsou pod troskami,“ napsal Zelenskyj na Twitteru. „Zvěrstvo! Jak dlouho ještě bude svět spoluviníkem ignorujícím teror?“ napsal Zelensky.

Náčelník doněcké oblastní vojenské správy Pavel Kirilenko uvedl, že při úderu bylo zraněno 17 lidí. Nikdo podle něj nebyl zabit.

„V současné době je potvrzeno 17 zraněných a žen. Co se týče dětí … nula potvrzených [zranění]. Pokud jde o oběti, počet zůstává nulový,“ uvedl ve středu Kirilenko, informovala ukrajinská tisková agentura Interfax.

Po událostech ze 7. března starosta Mariupolu Vadym Bojčenko vyzval k zavedení bezletové zóny nad Ukrajinou.

„Dnes žádám světové společenství o pomoc. Uzavřete nebe nad Ukrajinou. Naše vůle nebyla zlomena, budeme bojovat až do konce,“ uvedl Bojčenko ve videozprávě zveřejněné na Telegramu. „Máme motivované vojáky a důstojníky, kteří brání naši vlast. Dnes však potřebujeme podporu.“

Ukrajinské úřady později uvedly, že při útoku bylo zraněno nejméně 17 lidí. Ukrajinská policie později zveřejnila záběry ukazující škody na místě.

Několik hodin před zasažením nemocnice mluvčí ruského ministerstva zahraničí Maria Zacharovová uvedla, že „v Mariupolu ukrajinské národní prapory poté, co vyhnaly personál a pacienty z porodnice, v ní vytvořily bojové pozice“.

Tvrzení, že ruské vojenské síly zaútočily na mariupolskou nemocnici, nemohl deník The Epoch Times nezávisle ověřit. Tvrzení Ruska, že nemocnici obsadily ukrajinské síly, rovněž deník nemůže nezávisle ověřit.

Na této zprávě se podíleli Jack Phillips a Isabel van Brugenová.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.