John McGhlionn

14. 3. 2022

Názor

Hollywood a Čína mají dobře zdokumentovaný milostný vztah. Vztah hollywoodských herců k Číně je však poněkud méně známý.

Američtí herci jako Michael Douglas, Michael Pitt, Frank Grillo (který hrál hlavní roli ve filmu „Vlčí válečník 2“, nejúspěšnějším čínském filmu všech dob), Bruce Willis a Adrien Brody významně přispěli k pročínskému narativu.

Samozřejmě nelze mluvit o hercích a pročínském narativu, aniž bychom zmínili amerického wrestlera Johna Cenu. Měl tu „drzost“ označit Tchaj-wan za suverénní stát. Za toto „faux pas“ se Komunistické straně Číny důrazně omluvil. V plynulé mandarínštině. Jsou omluvy a omluvy, a John Cena předvedl výkon hodný Oscara.

A pak je tu herec, který nemá zájem se Komunistické straně Číny omlouvat. Tím mužem je Keanu Reeves. Pokud jde o Čínu, hvězda Matrixu si na rozdíl od výše zmíněných herců jasně vybrala červenou pilulku místo modré.

Sedmapadesátiletý Reeves se narodil v Bejrútu a je nejen úspěšným hercem, ale také vynikajícím hudebníkem. 3. března vystoupil na 35. ročníku benefičního koncertu pro Tibet House v USA. Vystoupili zde také umělci jako Patti Smith, Trey Anastasio a Jason Isbell.

Tibet House byl založen v roce 1987 na žádost dalajlámy a je neziskovou vzdělávací institucí se sídlem v New Yorku. Usiluje o zachování a ochranu starobylých tradic tibetské filozofie, umění a kultury.

Čínský režim má o Tibet zájem z velmi konkrétního důvodu: kvůli jeho přírodním zdrojům. Tibetská náhorní plošina je domovem více než 46 000 ledovců a má jednu z největších zásob sladké vody na světě. Na této „vodní věži“ závisí téměř čtvrt miliardy lidí v deseti různých asijských zemích – Bangladéši, Kambodži, Číně, Indii, Laosu, Barmě (Myanmaru), Nepálu, Pákistánu, Thajsku a Vietnamu. Tibet je známý jako „vodárenská věž“ Asie. Nebudeme si nic nalhávat, Komunistická strana Číny chce mít pod kontrolou zásoby vody na kontinentu. Proto ta posedlost kontrolovat Tibet.

Řeka Yarlung Zangbo během vládou organizované návštěvy novinářů v Linzhi v čínské oblasti Tibet 4. června 2021. (Kevin Frayer / Getty Images)

Zaujmout stanovisko

Lidé v Tibetu jsou zoufalí. Zatímco většina světa nečinně přihlíží, Reeves je chvályhodně ochotný zaujmout stanovisko. Není divu, že Číňané nejsou spokojeni.

Jak nedávno uvedl The Hollywood Reporter, herec si tím na sebe přivolal „hněv“ milionů čínských nacionalistů. Skupina mladých, hyperagresivních a přehnaně šovinistických digitálních bojovníků „Little Pinks“ nyní navrhuje, aby byl Reeves a veškerá jeho budoucí tvorba v Číně zakázány. Filmová hvězda se zjevně stává „de facto personou non grata v čínském zábavním průmyslu“. O to působivější je jeho ochota bránit Tibet.

Reeves, který vlastní majetek v hodnotě asi 380 milionů dolarů, by nic z toho nemusel dělat, ale dělá to a to je mu ke cti.

Koneckonců už dlouho se Číně nepostavila žádná skutečná hollywoodská těžká váha. Ve skutečnosti je to už téměř 30 let.

V roce 1993 se Richard Gere, tehdy jedna z největších hollywoodských hvězd, dostal na titulní stránky novin po celém světě, zejména v Číně. Na předávání Oscarů vystoupil Gere na pódium, aby předal cenu za nejlepšího režiséra. Před vyhlášením vítěze však Gere, praktikující buddhista a dlouholetý přítel dalajlámy, zcela vybočil ze scénáře a kritizoval okupaci Tibetu čínským režimem a „otřesnou situaci v oblasti lidských práv“. Za to, že řekl pravdu, byl Gere přísně potrestán. Výbor se rozhodl zakázat mu účast na dalších Oscarech. Tento zákaz trvá dodnes.

Je zcela zřejmé, že Gere za svou poctivost zaplatil vysokou cenu. V roce 2017 herec řekl časopisu The Hollywood Reporter, že „v některých filmech nemohu hrát, protože Číňané říkají: ´S ním ne’“. „Nedávno jsem zažil, že mi někdo řekl, že se mnou nemůže financovat film, protože by to naštvalo Číňany.“

Christian Bale
Christiana Bale. (Harald Krichel / CC BY-SA 4.0)

Související událost:

Filmový Batman, britský herec Christian Bale, se v prosinci 2011 vydal na návštěvu slepého čínského disidenta Čchena Kuang-čchenga, který byl zadržován v domácím vězení ve vesnici Dongšigu v provincii Šandong v Číně. U vchodu do vesnice se však setkal s více než desítkou policistů, kteří mu zabránili v návštěvě vězněného aktivisty.

Slepému právníkovi Čchen Kuang-čchengovi se podařilo o několik měsíců později 22. dubna 2012 uprchnout z ostře střeženého domácího vězení a dostat se na americké velvyslanectví v Pekingu. Více…

Rok před tímto poněkud depresivním rozhovorem se Lady Gaga, hudebnice a herečka, setkala s dalajlámou. Nyní se ocitla na podobné lodi jako pan Gere. Umělkyně má nyní zákaz koncertovat a prodávat zboží v Číně.

To nás přivádí zpět k panu Reevesovi. Proč zaujmout stanovisko? Proč ohrožovat svoji hereckou kariéru?

Nezapomínejme, že čínský trh je pro filmový průmysl zdaleka největší na světě. Zdá se, že pro Reevese jsou důležitější věci než peníze.

V roce 2019 vyšel v časopise The New Yorker zajímavý článek s názvem „Keanu Reeves je pro tento svět příliš dobrý“. Po přečtení článku je těžké s ním nesouhlasit. Zdá se, že je opravdu příliš dobrý pro Hollywood, místo plné morálního sebevyjádřenípovrchních zájmů.

Zatímco mnozí herci předstírají, že něco znamenají, Reeves to skutečně dělá. Za to si zaslouží velké uznání.


O autorovi: John Mac Ghlionn je badatel a esejista. Jeho práce se objevily v New York Post, Sydney Morning Herald, Newsweek, National Review, The Spectator US a jinde.

Anglický originál se poprvé objevil v anglickém vydání The Epoch Times pod názvem:  
Keanu Reeves Has a Message for China. Německou adaptaci provedl: ha.

Tento článek vyjadřuje pouze názory autora. Nemusí nutně vyjadřovat názory The Epoch Times Německo.

Z článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).