Zdenka Danková

30. 3. 2022

Zlín – Cesty domů – retrospektivní výstava díla Jiřiny Doubnerové začíná v galerii na zámku ve Zlíně právě v den 100. výročí narození umělkyně, 31. března. Výstavou Cesty domů pokračuje přehlídka absolventů baťovské Školy umění Zlín. Práci Jiřiny Doubnerové, která sahá od 30. let 20. století až po začátek nového milénia, představí Galerie Václava Chada ve Zlíně.

Otevře se slavnostní vernisáží ve čtvrtek 31. března 2022 v 16 hodin za účasti Karla Doubnera, syna umělkyně. Výstava pak potrvá až do 20. května, kdy se stane součástí Galerijní a muzejní noci.

Jiřina Doubnerová byla česká malířka. V letech 1940-1944 studovala na zlínské Škole umění v ateliéru reprodukčního kamenosochařství a restaurátorství u profesora Vincence Makovského. Expozicí Cesty domů se tak přidá mezi osobnosti z řad absolventů, jejichž práce už Galerie Václava Chada představila.

Výstava je pojatá jako retrospektiva tvorby Jiřiny Doubnerové od let jejího dospívání na konci první republiky až po závěr života v roce 2016. Prezentovány zde budou i její dochované kresby z poloviny třicátých let.

„Svůj zájem o umění pak začala rozvíjet při studiu v penzionátu v Hostinném, kam přešla z gymnázia kvůli špatnému zdravotnímu stavu. Umění malby a kresby ji zde vyučoval malíř František Šístek,“ přibližuje umělecké začátky autorky kurátorka výstavy Miroslava Ptáčková.

Od padesátých let se pak věnovala malbě krajiny a industriálního prostředí převážně v okolí Kladna.

„Z děl vytvořených na Škole umění máme na výstavě možnost zkoumat tušové studie ženských postav, uhlové kresby portrétů a krajin, zátiší vytvořená temperou, olejem nebo také linoryty,“ doplnila Miroslava Ptáčková.

Když je člověk na výsluní, lísají se mnozí. Když pak spadne dolů, jen málokdo se najde, kdo pomůže, nezradí, hlásí se. – Jiřina Doubnerová

Jako členka strany původně pracovala v mnoha funkcích souvisejících s kulturními kruhy. Když výtvarnice v roce 1968 podepsala manifest Dva tisíce slov, byla vyloučena z KSČ a odvolána z funkce ředitelky na pozici odborné pracovnice. V roce 1978 musela nuceně odejít do důchodu. Z existenčních důvodů si přivydělávala prodejem květin, semínek a květinových vazeb.

Výstava „Jiřina Doubnerová – Cesty domů“ je v Galerii Václava Chada v prvním poschodí zlínského zámku otevřena od 31. března do 20. května 2022.

Více o zlínském zámku i Galerii Václava Chada: www.zlinskyzamek.cz, www.gvch.cz.

S použitím TZ Kateřiny Martykánové, PR manager Galerie Václava Chada

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“