Jack Phillips

11. 4. 2022

Lídr republikánské menšiny ve Sněmovně reprezentantů Kevin McCarthy byl v neděli na Fox News dotázán, zda se republikáni pokusí o impeachment prezidenta Joea Bidena, pokud v dolní komoře Kongresu získají většinu.

Jestli republikáni v nadcházejících „midterm“ (průběžných) volbách získají ve Sněmovně reprezentantů většinu, McCarthy by se mohl stát její předsedou a nahradit tak demokratku Nancy Pelosiovou. Když byl dotázán na impeachment (ústavní žalobu) Bidena, odpověděl, že proces impeachmentu nechce zneužívat.

„Podívejte, poučili jsme se z toho, co udělali demokraté, a to, že impeachment využili z politických důvodů,“ řekl 10. dubna Marii Bartiromo z Fox News.

Demokraté se snažili sesadit prezidenta Donald Trump skrze impeachment dvakrát. Tyto impeachmenty však nakonec neprošly Senátem.

„Věříme v právní stát,“ řekl McCarthy. „Nebudeme si vybírat to nejvýhodnější jen proto, že má někdo moc. Budeme prosazovat zákon. Kdykoli někdo poruší zákon a povede to k impeachmentu, půjdeme tou cestou, ale nebudeme ho využívat k politickým účelům.“

Republikáni by se podle něj měli zaměřit na jiné záležitosti, jako je bezpečnosti hranic, inflace a energetika.

„Zaměříme se na zabezpečení našich hranic, na to, abychom byli energeticky nezávislí, na zbrzdění rostoucích cen, na to, aby naše školy a ulice byly opět bezpečné, a na to, aby současná administrativa byla pohnaná k odpovědnosti,“ řekl republikánský kongresman za Kalifornii. „A budeme pracovat s fakty všude, kde budou dostupná, protože Amerika už toho zažila příliš mnoho s lidmi, kteří si s konceptem impeachmentu hrají na politiku. Ale pokud to dojde až k takové úrovni, necháme rozhodnout zákonem.“

Z historického hlediska se stává často, že prezidentova strana v nadcházejících průběžných volbách křesla v Kongresu ztrácí. Demokraté drží v současné době jen malou většinu ve Sněmovně reprezentantů. V Senátu jsou síly sice vyrovnané 50:50, ale rozhodující hlas může přidat viceprezident(ka) coby předseda Senátu.

Lídr republikánské senátní menšiny Mitch McConnell byl v rozhovoru z 10. dubna na Fox News optimistický. Řekl, že demokraty čeká v listopadu „pěkný výprask“.

Politika prezidenta Joea Bidena „nefunguje, počínaje zbrklým a nepromyšleným stažením z Afghánistánu, které se stalo jakousi metaforou nekompetentnosti, která se během této administrativy naplno projevila,“ řekl senátor z Kentucky. „Žádná z politik, o kterou se snaží, nedopadla dobře.“

„Je zřejmé, že budeme muset s vládou spolupracovat, abychom věděli, na čem se můžeme dohodnout,“ řekl McConnell, který by pravděpodobně mohl být zvolen předsedou senátní většiny, pokud by republikáni horní komoru ovládli. „Biden kandidoval jako umírněný … pokud budu lídrem senátní většiny a Kevin McCarthy bude předsedou Sněmovny reprezentantů, zajistíme, aby Joe Biden umírněný byl.“

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.