Zachary Stieber

12. 4. 2022

Podle dokumentu vypracovaného společností Pfizer přijala firma v měsících po schválení vakcíny proti covidu-19 ve Spojených státech 600 zaměstnanců kvůli „velkému nárůstu“ hlášení nežádoucích účinků spojených s touto vakcínou.

Firma podle dokumentu „přijala řadu opatření, která mají pomoci zmírnit velký nárůst hlášení nežádoucích účinků“. „Patří sem významná technologická vylepšení a řešení procesů a pracovních postupů, jakož i zvýšení počtu kolegů, kteří zadávají údaje a zpracovávají případy.“

V době, kdy byl dokument – z prvního čtvrtletí roku 2021 – zaslán americkému Úřadu pro kontrolu potravin a léčiv (FDA), společnost Pfizer přijala přibližně 600 pracovníků na plný úvazek navíc, aby se s tímto skokovým nárůstem vypořádala.

„Každý měsíc nastupují další, přičemž do konce června 2021 se očekává celkový počet více než 1 800 dodatečných zdrojů,“ uvedla společnost Pfizer.

Dokument nese název „kumulativní analýza poregistračních hlášení nežádoucích účinků“ vakcín společnosti Pfizer aplikovaných do 28. února 2021. Vakcína byla schválena úřadem FDA 30. dubna 2021.

Dokument byl zveřejněn až poté, co organizace Public Health and Medical Professionals for Transparency zažalovala FDA poté, co agentura prohlásila, že potřebuje desítky let na to, aby předložila všechny dokumenty týkající se povolení k mimořádnému použití vakcíny, které bylo firmě Pfizer uděleno.

Podle dohody uzavřené letos v únoru musí FDA každý měsíc předložit určitý počet stran.

Analýza hlášení nežádoucích účinků byla skupině pro transparentnost ve zdravotnictví již dříve zpřístupněna, ale některé části byly redigovány (pdf), včetně počtu pracovníků, které firma Pfizer přijala, aby se zabývali skokovým nárůstem hlášení nežádoucích účinků.

„Požádali jsme o zrušení redakčních úprav na straně 6 této zprávy a FDA souhlasil, aniž by poskytl vysvětlení,“ uvedl v e-mailu pro The Epoch Times Aaron Siri, právník zastupující žalobce.

Poté, co byl dokument předložen, FDA zjistil, že tři redakční zásahy na této stránce „mohou být zrušeny“, sdělil mluvčí FDA deníku The Epoch Times prostřednictvím e-mailu.

Redakční zásahy byly provedeny na základě bodu (b) (4) zákona o svobodném přístupu k informacím, který umožňuje agenturám „zadržovat obchodní tajemství a obchodní nebo finanční informace …, které jsou privilegované nebo důvěrné“.

Z neredigované verze dokumentu nyní také vyplývá, že od 1. prosince 2020, kdy společnost Pfizer obdržela první povolení, a to od amerických regulačních orgánů, bylo po celém světě dodáno přibližně 126 milionů dávek. Dodávky probíhaly do 28. února 2021.

Není přesně známo, kolik z těchto dávek bylo k tomuto datu lidem podáno.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. (jas)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.