Redakce Epoch Times

27. 4. 2022

Podle prezidenta Miloše Zemana Rusko přerušením dodávek plynu do Polska porušilo platné smlouvy z hlediska termínu, ale i z hlediska formy placení. Řekl to na dnešním setkání s polským prezidentem Andrzejem Dudou. Oba prezidenti spolu jednali na Pražském hradě. O setkání informoval tiskový odbor prezidenta republiky na stránkách Hradu.

„Chtěl bych vyjádřit naprosto jednoznačnou podporu České republiky postojům Polska v ukrajinské krizi. Řekl jsem panu prezidentovi, že v době, kdy Brusel kritizoval Polsko, jsem tuto kritiku označil jako vměšování se do vnitřních polských záležitostí. Nyní vidíme, že právě Polsko se stalo hlavním obráncem evropských hodnot a profilující zemí v odporu proti ruské agresi na Ukrajině, “ uvedl prezident na společné tiskové konferenci obou prezidentů. Polského prezidenta označil Miloš Zeman za svého „přítele“.

„Chtěl bych rovněž vyjádřit Polsku plnou podporu v problematice dodávek ruského plynu do Polska, protože Rusové zastavením těchto dodávek porušili existující smlouvy jak z hlediska termínu, tak z hlediska formy placení,“ zkritizoval Zeman jednání Ruské federace.

Prezidenti Miloš Zeman (vpravo) a Andrzej Duda. (hrad.cz)

Miloš Zeman se dále vyjádřil k česko-polským vztahů, které jsou podle jeho názoru mimořádné. „Naše bilaterární vztahy jsou skvělé a myslím si, že až překonáme společným úsilím tuto krizi, která zahrnuje i společnou pomoc ukrajinským uprchlíkům, tak si oddechneme a budeme říkat, že svět je jiný, než byl před touto válkou, ale chci věřit, že bude lepší, protože dokážeme společným úsilím, aby agrese nebyla úspěšná,“ dodal.

Polský prezident na tiskové konferenci poděkoval za pozvání, na kterém mu podle jeho slov „velmi záleželo“, protože je Zeman zkušeným politikem, který se již desetiletí pohybuje v české a evropské politice.

„V několika desetiletích od roku 1989 nikdy nedošlo k vojenské agresi v takovém měřítku, aby tu agresi způsobila země, která je současně i nukleární mocností. A stalo se to bez jakékoliv příčiny, kterou bychom mohli objektivně uznat,“ uvedl Duda. Rusko přitom podle něj zároveň předstírá, že žádná válka neprobíhá, ale jde o „speciální operaci“. Rusko podle polského prezidenta tím vlastně obchází mezinárodní právo a porušuje jeho normy.

„Proto bych chtěl také panu prezidentovi poděkovat, že jednoznačně nazval jednání Ruska jako agresi vůči svobodné zemi a jednoznačně tuto agresi odsoudil,“ dodal Duda.

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“