Katabella Roberts

3. 5. 2022

Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck 1. května prohlásil, že země udělala ve snižování závislosti na ruských fosilních palivech pokrok a očekává, že do konce léta bude zcela nezávislá na dovozu ruské ropy.

Ministerstvo hospodářství a ochrany klimatu na Twitteru uvedlo, že tento cíl byl „realistický“, a zároveň poznamenalo, že Německo od začátku roku snížilo podíl ruského importu u ropy na 12 %, na 8 % u uhlí a u zemního plynu na 35 %.

„Všechny tyto kroky, které podnikáme, vyžadují obrovské společné úsilí všech aktérů a nesou s sebou také náklady, které pocítí ekonomika i spotřebitelé,“ uvedl Habeck v prohlášení. „Jsou však nezbytné, pokud se již dále nechceme nechat Ruskem vydírat.“

Německu se podařilo v relativně krátké době přesměrovat odběr ropy a uhlí z jiných zemí, a „úplná nezávislost na dovozu ruské ropy do konce léta je tedy reálná,“ uvedlo Habeckovo ministerstvo.

Německo, největší evropská ekonomika, je v souvislosti s omezením energetické závislosti na Rusku pod rostoucím tlakem Ukrajiny a dalších zemí.

Ceny energií v této evropské zemi, která donedávna nakupovala z Ruska přibližně 25 % ropy a 40 % plynu, vzrostly téměř o 40 %, takže představitelé země se zdráhají tento dovoz omezit.

Podíl dovozu zemního plynu z Ruska se od invaze na Ukrajinu snížil na 35 % částečně díky zvýšeným odběrům z Norska a Nizozemska.

Dle názoru německé centrální banky by úplné odříznutí země od ruské ropy mohlo mít ekonomické důsledky v podobě vyšší inflace a poklesu hospodářského výkonu země o zhruba 5 %.

Kritici ozbrojeného konfliktu však namítají, že lukrativní platby za fosilní zdroje slouží k další podpoře invaze prezidenta Vladimira Putina na Ukrajině.

V současné době platí země EU Rusku za ropu a zemní plyn 850 milionů dolarů denně.

Průzkum institutu Ifo zveřejněný 2. května však ukázal, že navzdory ekonomickým rizikům, která válka na Ukrajině představuje, se o své přežití obává méně německých firem než před ní.

Podle institutu cítí ohrožení své existence 7,1 % z téměř 8 500 dotázaných společností, což je téměř polovina oproti předchozímu průzkumu z ledna, kdy tomu tak bylo u 13,7 % firem.

Dalším úsilím Německa pro snížení ruského dovozu je urychlení plánované výstavby terminálů na zkapalněný zemní plyn (LNG). To ale dle Habecka vyžaduje „obrovské společné úsilí“, které s sebou přinese i „náklady, které pocítí ekonomika i spotřebitelé“.

Evropská unie nyní zvažuje uvalení embarga na ruskou ropu v rámci šestého balíčku sankcí proti této zemi.

Místopředseda Evropské komise Valdis Dombrovskis minulý týden pro The Times of London sdělil, že státy EU zvažují „určitou formu ropného embarga“, ale že je třeba ho provést „způsobem, který maximalizuje tlak na Rusko a zároveň minimalizuje dopady na nás samotné“.

Ruský energetický gigant Gazprom zastavil 26. dubna dodávky plynu do Polska a Bulharska poté, co obě země odmítly realizovat platbu v rublech.

Společnost se sídlem v Petrohradě uvedla, že „platby za plyn dodaný od 1. dubna musí být provedeny v rublech“, jak nařídil Putin, a že obě země o tom byly „včas informovány“.

Překlad původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.