Náčelník Generálního štábu Armády České republiky, gen. Aleš Opata, ve své funkci končí. Již dne 15. června 2022 jmenoval prezident ČR Miloš Zeman na Pražském hradě Karla Řehku jako jeho nástupce ve funkci a zároveň ho povýšil na generálmajora. Aleše Opatu pak odvolal ke konci června 2022.

Aleš Opata (* 9. září 1964 Hranice) je český voják, v letech 2017 až 2018 byl zástupcem náčelníka Generálního štábu. V letech 2018 až 2022 působil jako náčelník Generálního štábu Armády České republiky. Z této funkce v armádě nyní odchází.

Ministryně obrany Jana Černochová ale ve čtvrtek na Vítkově naznačila, že stát s jeho službami v jiné pozici i nadále počítá.

Jak o něm napsal před 4 lety reportermagazin.cz, nejšťastnější byl mezi svými „paras“, jak láskyplně říkal výsadkářům. Tehdejší rozhovor s ním se odehrával v kostele, kde v roce 1942 zahynuli v přestřelce českoslovenští parašutisté. Dokázal se hodiny bavit o válkách a o historii.

K výsadkářům má vztah, jelikož v letech 1999 až 2003 velel 43. výsadkovému mechanizovanému praporu v Chrudimi.

Generál Opata se rozloučil na FB profilu 43. výsadkového pluku v Chrudimi slovy:

„Moje působení v armádě po třiceti osmi letech končí. Zažili jsme dobré i špatné časy. Vždy jsem se na naše vojáky mohl spolehnout. Po cestě se vždycky objeví překážky, ale na ty jsme zvyklí. Poradíme si se vším, jsme přece Češi! Odměnou nám je vysoká podpora veřejnosti. Tu nesmíme nikdy zklamat. Ještě naposledy musím říct: Dobrá práce! Díky!“

Karel Řehka vedl Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost a dříve působil u speciálních sil v Prostějově, kterým i velel. Vyslán byl na několik zahraničních misí na Balkáně a v Afghánistánu a působil i ve velitelských strukturách v NATO. Absolvoval několik zahraničních kurzů včetně prestižního Rangers v USA.

Ve své nové funkci, která je zároveň nejvyšší českou vojenskou pozicí, se chce zaměřit na okamžitou bojeschopnost armády a na její připravenost k nasazení v kratších časových lhůtách.

Nový šéf Vojenské policie

Dnes se mění i velitel Vojenské policie, novým náčelníkem se stal plukovník Otakar Foltýn, který dosud sloužil v analytickém oddělení velení armády a který ve funkci vystřídal Miroslava Murčeka. Foltýn v minulosti pracoval u speciálních sil v odboru koncepcí a řízení nebo také jako právník na Inspektorátu náčelníka generálního štábu. 

Přečtěte si také

Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO
Víc škody než užitku. Kvůli Green Dealu jsou evropské výrobky nekonkurenceschopné, říká šéf keramičky RAKO

V Evropě probíhá v důsledku klimatických politik k odchodu průmyslových firem z kontinentu a Green Deal je možné zbrzdit jen tím, že nebudeme volit ideology, říká Roman Blažíček, šéf keramičky RAKO.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).