Katabella Roberts

13. 7. 2022

Výzkumníci z Centra pro kontrolu a prevenci nemocí (CDC) zjistili, že ve většině vzorků moči odebraných dětem a dospělým ve Spojených státech se nachází široce používaná chemická látka herbicid, která je spojována s rakovinou.

Zdravotnická agentura minulý měsíc zveřejnila výsledky svého Národního průzkumu zdraví a výživy (NHANES), které ukázaly, že více než 80 % vzorků moči testovaných CDC obsahovalo glyfosát.

Glyfosát je široce používaný herbicid, který je mimo jiné účinnou složkou oblíbené značky Roundup, neboť je velmi účinný při hubení invazivních a škodlivých plevelů.

NHANES, který byl zahájen počátkem 60. let 20. století, je program studií, jejichž cílem je hodnotit zdravotní stav a výživu dospělých a dětí v celé zemi.

Průzkum zjistil přítomnost glyfosátu v 1 885 z celkem 2 310 vzorků moči odebraných v letech 2013 a 2014 osobám starším 6 let. Téměř třetina vzorků pocházela od dětí ve věku od 6 do 18 let.

Podle výzkumníků CDC je jídlo hlavní cestou vystavení glyfosátu u dětí ve věku 18 let a méně. Vzhledem k tomu, že se tento herbicid používá jako předsklizňové vysoušedlo neboli desikant – chemická látka aplikovaná na plodiny za účelem jejich rychlejšího vysušení před sklizní – je vysoce pravděpodobné, že se pesticid dostane do potravin.

Od doby, kdy byl glyfosát poprvé zaregistrován, Agentura Spojených států pro ochranu životního prostředí (EPA) průběžně přezkoumává a přehodnocuje jeho bezpečnost a použití a naposledy vydala prozatímní rozhodnutí o přezkoumání registrace v lednu 2020.

„Není pravděpodobné, že by byl karcinogenem pro člověka“

Podle EPA „agentura nadále shledává, že při používání glyfosátu v souladu s jeho současným označením neexistují žádná rizika ohrožující lidské zdraví“.

„EPA rovněž zjistila, že není pravděpodobné, že by byl glyfosát karcinogenem pro člověka.“

Nadále však probíhá intenzivní diskuse o tom, zda je glyfosát skutečně karcinogenní, či nikoli.

V roce 2015 Mezinárodní agentura pro výzkum rakoviny – odnož Světové zdravotnické organizace – klasifikovala glyfosát jako „pravděpodobně karcinogenní pro člověka“ poté, co sedmnáctičlenný panel vědců přezkoumal téměř 1 000 recenzovaných, publikovaných studií o potenciální karcinogenitě této chemické látky spolu s dalšími.

Nedávno, v dubnu 2019, vydala americká Agentura pro toxické látky a registr nemocí analýzu (pdf) týkající se studií, které spojují glyfosát s nehodgkinským lymfomem, typem rakoviny, která se vyvíjí v lymfatickém systému, a doporučila monitorovat vystavení dětí glyfosátu.

Další odborníci varovali, že používání této chemické látky v zemědělství ve Spojených státech a na celém světě vyvolalo nárůst výskytu autismu, cukrovky, rakoviny, alergií a dalších chronických onemocnění.

Organizace Environmental Working Group (EWG) ve svém pondělním prohlášení uvedla, že podle analýzy CDC bylo u 87 % z 650 testovaných dětí zjištěno jisté množství glyfosátu.

Množící se žaloby

Glyfosát byl poprvé použit v herbicidu Roundup vyvinutém společností Monsanto v roce 1974 a prodávaném až do roku 2018, kdy německá společnost Bayer A.G. koupila Monsanto za 63 miliard dolarů.

Společnost Bayer však čelí desítkám tisíc žalob lidí – převážně těch, kteří pracují v zemědělství, údržbě a při úpravě krajiny, kde jsou pravděpodobně této chemické látce vystaveni podstatně více –, kteří tvrdí, že jim Roundup a další herbicidy na bázi glyfosátu způsobily rakovinu.

Mezi žalobami na rakovinu převažuje nehodgkinský lymfom, což je stejná forma rakoviny, na kterou upozorňuje analýza americké Agentury pro toxické látky a registr nemocí z roku 2019.

Žalobci tvrdí, že firma dostatečně nevarovala veřejnost před zdravotními riziky spojenými s glyfosátem a přípravkem Roundup.

Společnost Bayer tvrdí, že výrobek je bezpečný, ale v loňském roce oznámila, že do roku 2023 nahradí glyfosát ze všech produktů na trávníky a zahrady prodávaných ve Spojených státech.

„Pro společnost, naše vlastníky i zákazníky je důležité, abychom se posunuli dál a nechali nejistotu a nejasnosti spojené se soudními spory ohledně glyfosátu za sebou,“ uvedl tehdy v prohlášení generální ředitel společnosti Bayer Werner Baumann.

Minulý měsíc Nejvyšší soud USA zamítl žádost firmy Bayer A.G. o přezkoumání milionové žaloby podané mužem z Kalifornie, který tvrdí, že mu více než 20 let používání přípravku Roundup způsobilo rakovinu.

Tento krok otevírá cestu k tisícům dalších žalob proti společnosti.

Přeloženo z původního článku newyorské redakce. Článek byl redakčně zkrácen. (jas)

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.