Rita Li

24. 7. 2022

Dr. Anthony Fauci říká, že je otevřený tvrzení, že koronavirus mohl uniknout z čínské laboratoře, přestože dlouhodobě tvrdí, že virus má přirozený původ.

„Máme otevřenou mysl, ale velmi to vypadá, že šlo o přirozený výskyt, ale člověk si zachovává otevřenou mysl,“ sdělil Fauci 23. července televizi Fox News. Ředitel amerického Národního institutu pro alergie a infekční nemoci tvrdil, že další tvrzení ohledně teorie o úniku z laboratoře „neznamená, že pro ni existuje více důkazů“.

Hlavní lékařský poradce prezidenta Joea Bidena byl během rozhovoru dotázán na své komentáře k e-mailu, které pronesl před dvěma lety a v nichž tvrdil, že teorie o úniku z laboratoře se časem rozplyne, přestože důkazy a interní odborné posudky svědčily o opaku; že virus pochází z laboratoře, a nikoli ze zvířete.

Stalo se tak v době, kdy byla laboratoř P4 ve Wuchanském institutu virologie, laboratoři pro biologickou bezpečnost v čínském městě Wu-chan, všeobecně považována za místo, kde se koronavirus poprvé objevil.

„Když si přečtete e-mail od Kristiana Andersena, který říká … ,člověk se musí dívat opravdu zblízka, aby viděl, že některé rysy [potenciálně] vypadají jako uměle vytvořené,‘“ zmínil moderátor Fox News Bret Baier. „A vy říkáte, že je to lesklý předmět a že to zmizí. Nevypadá to, že byste k tomu byli otevření.“

„Brete, vím, že jste dobrý člověk, znám vás dlouho,“ odpověděl Fauci. „Když vezmete skupinu e-mailů, kdy lidé uvažují a přemýšlejí nahlas, a zastavíte se u toho, a nepodíváte se na týdny úvah stejných lidí, kteří psali stejné e-maily … v publikované odborné literatuře vysvětlují, proč si mysleli, že jde o přirozený jev.“

Kontroverze

E-maily, které zveřejnili republikáni ve Sněmovně reprezentantů letos v lednu (pdf), však naznačují, že Fauci a malá skupina špičkových vědců se snažili prosazovat teorii přirozeného původu.

Andersen, virolog z kalifornského Scripps Research Institute, podle dokumentů zveřejněných na základě žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím poslal v lednu 2020 Faucimu e-mail o možnosti, že virus byl vytvořen uměle.

Faucimu sdělil: „Neobvyklé rysy viru tvoří opravdu malou část genomu [< 0,1 %], takže je třeba se opravdu pozorně podívat na všechny sekvence, aby člověk viděl, že některé rysy [potenciálně] vypadají jako uměle vytvořené.“

O několik týdnů později Andersen publikoval studii, která tvrdila, že virus má přirozený původ, a údajně získal grant od Národního ústavu zdraví.

Fauci v květnu 2020 v rozhovoru pro National Geographic teorii o laboratorním úniku odmítl s tím, že důkazy „silně naznačují“ přirozený původ, ale o rok později od ní ustoupil a prohlásil, že „není přesvědčen“, že se virus vyvinul přirozeně.

Republikáni přislíbili, že pokud strana v listopadových průběžných volbách převezme kontrolu nad Kongresem, vyšetří Fauciho zapojení do zjevné snahy utnout narativy o možném úniku viru z laboratoře ve Wu-chanu.

Republikánský senátor Rand Paul řekl 20. července televizi Fox News, že Fauci by mohl být donucen vypovídat pod přísahou o původu viru a výzkumu zesílení funkce viru (gain of function), který jeho úřad údajně ve wuchanské laboratoři prováděl.

originálního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil: MiC

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.