Zdenka Danková

27. 7. 2022

Kvůli stále neuhašenému požáru lesního porostu v Národním parku České Švýcarsko u obce Hřensko bylo v úterý povoláno 86 hasičských jednotek čítajících přes 150 hasičů. Pomáhají také dvě hasičská letadla, čtyři policejní vrtulníky a vojenský vrtulník z Prahy – Kbel. Vrtulník dokáže shodit za den na požár 40 tisíc litrů vody.

Kvůli sílícímu ohni se v noci museli hasiči z obce Mezná stáhnout, řekl v úterý ráno mluvčí krajských hasičů Milan Rudolf. Místní obyvatele hasiči evakuovali už v pondělí 25. července, uvádí idnes.cz. V obci Mezná shořelo již asi 6 budov.

„Rozsah škod zatím nelze odhadnout, ani to, zda se oheň dostal k Pravčické bráně, jednomu ze symbolů nejmladšího národního parku v České republice,“ řekl pro idnes.cz včera mluvčí národního parku Tomáš Salov.

Požár v blízkosti slavné a ikonické Pravčické brány, největší přirozené skalní brány v Evropě, může způsobit její pád.

Není to klasický lesní požár

Hasičský záchranný sbor informuje dobrovolné jednotky k zásahu při rozsáhlém lesním požáru v NP České Švýcarsko a odmítá nabídku jejich pomoci v současné situaci.

„Dobrovolní hasiči, víme, že chcete pomoci a ceníme si toho. Píšete nám z celé republiky, že jste připraveni vyjet. Jste vždy tam, kde je vás zapotřebí, ať už to byly například povodně nebo tornádo. A je možné, že vás budeme potřebovat i při likvidaci požáru v NP České Švýcarsko. Ale teď Vás prosíme, buďte trpěliví. 

Aktuálně bojujeme s vůbec největším požárem, který nemá v naší historii obdoby. Pozemní síly a prostředky jsou nasazeny na frontě požáru, protože je převážná část požářiště nepřístupná. Klíčové je teď nasazení letecké techniky.

Není to klasický lesní požár. Nejsme nyní ve fázi, kdy by bylo potřeba procházet požářiště za pomoci ženijního nářadí, odkopávat zbytky porostů a dohašovat doutnající místa. Kvůli organizaci celého zásahu není teď využití jednotek sborů dobrovolných hasičů mimo Ústecký kraj možné. Ze zkušeností z jiných mimořádných událostí velkého rozsahu víme, že jen řízená pomoc je účinná. Děkujeme za pochopení a trpělivost.“

Na sociální síti hasiči sdílejí, že požár takového rozsahu v životě ještě nezažili a že je tam hotové inferno. Bezprecedentní situaci navíc komplikují lidé, vypouštějící do oblasti svoje drony, a také neukáznění cyklisté, kteří nedbají závažné situace.

Zdroj: Hasičský záchranný sbor České republiky

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“