Sobotní události z pohledu německé redakce Epoch Times

Roman Baudzus

3. září se v hlavním městě Praze konala první masová demonstrace, které se podle odhadů místní policie a úřadů zúčastnilo 70 000 lidí. Jinde se hovořilo o 100 000 účastnících. Požadují demisi vlády.

Požadavky vznesené v průběhu této demonstrace jsou komplexní. Například středopravicová vláda premiéra Petra Fialy, která je v úřadu od loňského prosince, byla vyzvána, aby zaujala neutrální politický postoj k probíhající válce na Ukrajině.

Je to podle nich jediný způsob, jak zajistit a udržet životně důležité dodávky energie z Ruska. Současně bylo konstatováno, že by se nemělo podstupovat riziko odříznutí od ruských dodávek energie před nástupem zimy. Dále byl vznesen požadavek upřednostnit zájmy českého obyvatelstva před všemi ostatními zájmy a politickými ohledy.

Nezanedbatelná část demonstrantů vyjádřila nespokojenost také s Evropskou unií a jejími sankcemi uvalenými na Rusko. Demonstranti označili tyto sankce za jeden z hlavních důvodů masivního nárůstu cen energií a elektřiny.

Podobně jako většina ostatních členských států Evropské unie se i Češi stále více potýkají s krizí ohledně životních nákladů, která otřásá obecnou prosperitou země v základech.

Obavy ze zničení české ekonomiky

Jak uvedl organizátor protestu Jiří Havel pro místní média iDNES dle citace agentury Reuters, demonstranti vyzývají vládu v Praze k okamžitému přehodnocení řešení ekonomicky existenčně ohrožující situace na tuzemských energetických trzích.

Pokud totiž nedojde k rychlému řešení prudkého růstu cen elektřiny a plynu v zemi, je třeba počítat s tím, že česká ekonomika bude na podzim zničena, uvedli.

Skutečnost, že moskevská vláda v pátek večer oznámila, že po „blíže neurčenou dobu“ neobnoví tok plynu plynovodem Nord Stream 1 kvůli „úniku ropy“, který byl zjištěn při předchozích údržbových pracích, se na cenách na evropských trzích s plynem a elektřinou projeví až na začátku nového týdne – konkrétně po obnovení obchodování na příslušných burzách.

Po poklesu cen na evropských burzách s plynem a elektřinou v minulém týdnu, z nichž některé byly poměrně výrazné, se lze obávat, že zprávy z Ruska by mohly vést k obnovení cenové rallye – a možná i k dosažení nových rekordních hodnot.

Emocionálně vyhrocené debaty

Masové protesty v Praze se odehrávaly v centru hlavního města – v jeho jádru kolem Václavského náměstí. Pouhý den předtím vládní koalice ustála hlasování o nedůvěře, v jehož průběhu politická opozice obvinila premiéra Petra Fialu a jeho kabinet z nečinnosti tváří v tvář prohlubující se energetické hyperinflaci.

Nutno podotknout, že koncem srpna přilil verbálně olej do ohně kontroverzních a emocionálně velmi vyhrocených debat ve své zemi prezident Miloš Zeman.

Miloš Zeman obvinil z globální energetické krize „zelené ideologické šílenství“. Český prezident varoval, že politicky prosazovaný zákaz vozidel se spalovacími motory „jen prodlouží agónii“.

Podle Miloše Zemana za energetické problémy a eskalaci krize v Evropě nemůže probíhající válka na Ukrajině. Je to spíše „zelený fanatismus“, který způsobil, že evropské země jsou závislé na zdrojích energie, které ani zdaleka nejsou schopny uspokojit poptávku po elektřině a energii na kontinentu.

Ať už se věci jmenují jakkoli, ať už jde o takzvaný „Green New Deal“ nebo jiné názvy, Miloš Zeman se podle svých slov začíná bát o budoucí životaschopnost svého národa. Zeman dodal, že už asi nebude chodit po naší zemi, až se ukáže, kam nás toto „zelené šílenství“ zavede.

V průběhu několika posledních týdnů se v České republice stále častěji objevuje kritika nových regulačních opatření zavedených zejména pražskou vládou.

S ohledem na tato nová rozhodnutí mají školy, nemocnice a domácnosti snížit teplotu v místnostech až o šest stupňů Celsia, aby co nejvíce ušetřily energii.

V čele této kritiky stojí zejména provozovatelé domovů pro seniory a domovů důchodců, kteří poukazují na to, že od starých a fyzicky slabých lidí nelze očekávat, že budou žít v takovém prostředí, aniž by riskovali, že onemocní.

V německých médiích mezitím pokračuje rámování protestů, které ani nevypukly. Například včera zveřejněná zpráva na webu Welt-Online.de uvádí, že v Německu rostou obavy ze spojení levice s pravicovými radikály.

Z tohoto pohledu se zdá, že každý, kdo chce, aby zájmy jeho vlastní země byly nadřazeny zájmům třetích zemí, je považován za „pravicového radikála“. Dále uvedl, že jde o varovný signál, „když se levice a pravice v zemi shodnou“.

Skutečnost, že značná část střední třídy, jejíž ekonomická existence je ohrožena, může přijít s nápadem účastnit se takových masových protestů, hrozí, že bude téměř úplně zapomenuta v takových názorech, které vykreslují věci v extrémech – a tedy často černobíle.

Přeloženo z článku německé redakce Epoch Times. Článek byl redakčně zkrácen.

Související témata

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).