Zdenka Danková

12. 9. 2022

V době takzvané energetické krize panují obavy, jak si v zimě zatopíme, abychom se ohřáli, až se ochladí nebo až bude dokonce pod nulou. Někteří majitelé rodinných domků skupují uhlí, někteří těží dřevo a dělají zásoby na několik let dopředu. Ekologové se obávají, že se znovu vrátí znečištěné ovzduší, jaké tu před pár desítkami let bývalo.

Lidé se snaží efektivně připravit na zimu. Nejlepším dřevem na vytápění je tzv. vzduchosuché. Správně proschlé dřevo s obsahem vlhkosti pod 20 % má totiž tu nejvyšší výhřevnost. Co se druhů dřevin týče, podle zkušeností je pro účinné spalování nejvýhodnější používat směs tvrdého dřeva (např. dub, buk) i měkkého dřeva (např. borovice, lípa, jedle, smrk), uvádí web avydon.cz. Topení dřevem je jeden z nejlevnějších způsobů vytápění rodinného domu.

Správným používáním topení můžete během topné sezóny i ušetřit. Nejúčinnější opatření z hlediska úspor je však zbytečně nepřetápět a topení dobře regulovat bez zbytečných extrémů, radí E.ON.

Podle E.ONu má mít každá místnost má jinou doporučenou teplotu:

  • Obývací pokoj 20–21 °C,
  • ložnice 16–18 °C,
  • kuchyně 18 °C,
  • koupelna 24 °C,
  • chodba 10–15 °C

Přetápění v domácnosti se nevyplácí, ani není zdraví prospěšné, zejména v místnostech, kde spíte.

Z hlediska efektivního provozu vytápění je nejvýhodnější, aby teplota v místnostech příliš nekolísala. Není dobré interiér příliš vychladit a pak jej vysokým výkonem kotle znovu vytápět, radí společnost E.ON.

Nová webová stránka Ministerstva životního prostředí „Jak správně topit“ radí, jak účelně využívat kotle nebo kamna. Nabízí informace o vhodných palivech, o tom, jaké používat kotle a na co si dát pozor při jejich instalaci a údržbě nebo jaké dotace využít a snížit tak náklady na vytápění, uvádí tiskové centrum MŽP.

Hořící dřevo. (puhimec / Envato)

Vytápění pevnými palivy je jedním z nejvýznamnějších zdrojů, které znečišťuje naše ovzduší. Pokud ale majitelé kotlů, krbů nebo kamen budou dodržovat zásady správného vytápění, je možné jejich dopad na kvalitu ovzduší snížit na minimum. Třeba jen tím, že nechají technický stav a provoz svých spalovacích zdrojů na pevná paliva nejméně jednou za tři roky zkontrolovat odborníkem. Kromě kontroly může odborník také poradit.

Zákaz nejstarších kotlů do r. 2024

Od začátku září 2024 bude v rodinných domech, bytových domech a ve stavbách pro rodinnou rekreaci zakázáno provozovat nejstarší a nejméně ekologické kotle, tedy spalovací zařízení horší než 3. třídy. Zda konkrétní kotel těmto podmínkám vyhovuje, i to majitelé zjistí při uvedené povinné tříleté kontrole odborníkem, připomíná ministerstvo životního prostředí.

„Před nadcházející topnou sezónou chceme připomenout, jak správně topit v zařízení na pevná paliva. Dobře udržovaný kotel nebo kamna, ve kterých se pálí proschlé dřevo nebo kvalitní dřevní pelety příp. kvalitní uhlí může snížit dopad na znečištění ovzduší i na rozpočet domácnosti. Samozřejmě z pohledu čistého ovzduší je nejlepší vyměnit starý kotel za bezemisní zdroj. Na to mohou aktuálně domácnosti získat zhruba polovinu potřebné částky z Nové zelené úsporám a do konce roku plánujeme otevřít i nové kolo oblíbených kotlíkových dotací,“ informovala ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL).

Čtyři faktory při provozu lokálních zdrojů tepla na pevná paliva:

– v čem spalování probíhá (konstrukce kamen či kotle)

– co je spalováno (výběr a kvalita paliva)

– kdo a jak zdroj obsluhuje

– údržba a technický stav zdroje a jeho příslušenství.

Jak zajistit teplo a čisté ovzduší

Ne všechna kamna a kotle jsou instalovány, udržovány a provozovány správným způsobem. To pak způsobuje zvýšené emise zdraví škodlivých látek do ovzduší. Při současné nejistotě na trhu s energiemi hrozí, že kvůli nesprávným postupům dojde ke zhoršení kvality ovzduší a zdraví. Proto je znalost správného způsobu provozování kotlů a kamen zcela zásadní.

Webové stránky „Jak správně topit a ušetřit“ jsou rozděleny do osmi oddílů. Vedle klíčových témat, tedy čím a v čem topit, poradí, jak se o zdroje tepla starat, jak je udržovat v perfektním stavu nebo kdy je potřeba nechat zdroj zkontrolovat odborníkem. Pomohou i s tím, jak se bránit, když vás obtěžuje kouř od sousedů, ať se jedná o dým z komína, spalování v otevřených ohništích, nebo nelegální spalování odpadů.

Další kolo kotlíkových dotací

Výměnu zastaralého kotle je vhodné řešit co nejdříve. Lze k tomu využít poskytované dotace. Aktuální výzva pro nízkopříjmové domácnosti v září 2022 sice skončila, Ministerstvo životního prostředí ale ve spolupráci se Státním fondem životního prostředí ČR a krajskými úřady ukončenou výzvu vyhodnotí a plánuje spustit dalšího kolo dotací ještě do konce letošního roku. Další domácnosti mohou stále využívat příspěvek z programu Nová zelená úsporám, kde na pořízení kotle na biomasu nebo tepelného čerpadla zájemci získají až 140 000 korun.

Více najedete na jakspravnetopit.cz

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.