John Ransom

13. 9. 2022

Ačkoli demokraté v létě zaznamenali v průzkumech kongresních volebních preferencí nárůst, několik klíčových ukazatelů naznačuje, že Demokratická strana v listopadu utrpí značné ztráty jak ve volbách do Sněmovny reprezentantů a Senátu, tak v guvernérských volbách, podobně jako tomu bylo v roce 1994 za Billa Clintona, uvedli pro The Epoch Times volební experti.

V roce 1994 ztratili demokraté ve prospěch republikánů 54 sněmovních křesel, což umožnilo zvolení na post předsedy Sněmovny reprezentantů republikána Newta Gingriche. V Senátu pak republikáni získali osm křesel a v guvernérských volbách deset.

Náskok v elánu 

Podle odborníků, které oslovil deník The Epoch Times, čísla volební účasti poukazují na důležitý „náskok v elánu“, který by mohl v listopadu opět zanechat veřejnoprávní média – na rozdíl od soukromých průzkumů volebních preferencí – s máslem na hlavě.

„Podíváme-li se na souhrnný počet lidí, kteří odevzdali hlas v primárkách hlavních stran, vidíme zvýšenou účast republikánů ve srovnání s průběžnými volbami v roce 2018, když republikáni v celostátním měřítku zvýšili účast v primárkách o necelých 48 %, zatímco demokraté si pohoršili o něco více než 18 %,“ uvedl pro The Epoch Times Jim Ellis ze soukromé společnosti Ellis Insight zaměřené na průzkumy veřejného mínění.

„Čísla se zdají být docela přesná,“ řekl Conor Maguire, ředitel a jednatel společnosti WPA Intelligence, která se specializuje na průzkumy volebních preferencí konzervativců.

V primárkách, kterých se WPA účastnila, zaznamenala obrovskou účast republikánských voličů. Maguire také zaznamenal náznak trendu odklonu voličů od Demokratické strany v tomto roce.

„Viděli jsme, že v republikánských primárkách volilo 20-25 % těch republikánů, kteří nikdy předtím k primárkám nechodili,“ řekl Maguire deníku The Epoch Times.

Trump je v očích nerozhodnutých voličů stále spíše negativní

Z nedávné analýzy 40 000 nerozhodnutých voličů aktivních na sociálních sítích vyplývá, že exprezidenta Donalda Trumpa vnímá pozitivně pouze 14 % dotázaných. 37 % jej vnímá negativně a 49 % neutrálně, uvedla pro The Epoch Times společnost Impact Social zabývající se výzkumem sociálních médií.

Volební účast ukazuje, že konzervativci jsou plní energie a průzkumy jsou neobjektivní

Čísla volební účasti již slouží jako ukazatel elánu voličů a jako taková naznačují, že by demokraté mohli mít problémy, míní Dick Morris, autor a nezávislý „průzkumník“ veřejného mínění.

I když dle něj můžou Ellisova čísla z primárek celkový obraz trochu zkreslovat, „i bez toho je rozdíl ve volební účasti ve prospěch republikánů mimořádný, něco jako 4:1 v zápase“, řekl Morris.

Morris také sdělil, že čísla demokratů se zdají být konkurenceschopnějšími než ve skutečnosti jsou, kvůli dvěma věcem – strukturálním předsudkům a způsobu, jakým se průzkumy provádějí.

První z nich je politická. „Někdy jsou některé z těchto průzkumů skutečně sestaveny s ohledem na konečný [ideový] cíl,“ řekl Maguire a varoval, že mediální průzkumy jsou často nejen o politických závodech ve volbách, ale také o „klikatelnosti“.

Druhá věc je dle Morrise matematické zkreslení a nezohledňování relativní volební účasti stran.

To je jeden z důvodů, proč průzkumy celostátních médií Trumpa soustavně podhodnocují.

I když volby v roce 2016 jsou nejkřiklavějším příkladem špatného odhadu volební účasti, kdy ještě v den voleb průzkumníci tvrdili, že tehdejší demokratická kandidátka na prezidentku Hillary Clintonová má 90procentní šanci porazit Trumpa v boji o prezidentský úřad, průzkumy pro volby v roce 2020 na tom nebyly o mnoho lépe.

Necelý měsíc před volbami 2020 průzkum ABC News/Washington Post uváděl, že Joe Biden měl před Trumpem náskok 12 procentních bodů, nakonec to byly oficiálně 4 %.

Klíčové státy

Ellis uvedl, že na základě dynamiky volební účasti v primárkách je třeba sledovat některé klíčové státy, ve kterých došlo k výraznému nárůstu volební účasti u obou stran ve srovnání s rokem 2018 – Aljašku, Arizonu, Georgii, Kansas, Oregon a Pensylvánii.

Procentní změna účasti republikánů (červená) a demokratů (modrá) v primárkách 2022 ve srovnání v rokem 2018. (Data poskytnutá Ellis Insights)

Nevada by měla dle Ellise znepokojovat demokraty, protože k primárkám šlo o 26 % více republikánů a o 20 % méně demokratů než v roce 2018. Obdobný trend vidí v Ohiu a Wisconsinu.

Údaje o Bidenových preferencích, o které se s deníkem The Epoch Times podělil Morris z průzkumu Johna Jordana, upozorňují na některé státy, kde může dojít v senátních volbách k těsnějším „soubojům“, než si někteří lidé myslí. Především v Coloradu a Connecticutu.

Současné hlasy jsou ve prospěch republikánů

I když vyhlídky Bidena v Coloradu i Connecticutu nevypadají úplně ideálně, voliči dotázaní v průzkumech Jordana stále dávají přednost Bidenovi před Trumpem, což podle Marshe ze Savannah Communications vysvětluje, proč demokraté kladou na Trumpa v kampani větší důraz.

„Myslím, že Trump jako prezident propásl některé příležitosti, aby si připsal zásluhy za věci, které si právem zaslouží, protože si postavil do cesty svou osobnost,“ řekl Marsh a dodal, že Trump se někdy chytá do pastí, které mu nastražili jeho nepřátelé.

A demokraté a jejich mediální spojenci pak jen rádi pokračují v prezentaci průzkumů veřejného mínění, díky kterým to vypadá, že věci, které demokraté dělají na volební stezce, skutečně fungují, řekl Maguire.

„Tolik se toho dnes dělá k získání kliknutí, k přimění lidí přečíst si nějaký článek nebo jejich zapojení tím, že učiní prohlášení nebo přitáhnou pozitivní pozornost,“ řekl demokratům Maguire o průzkumech veřejného mínění, poukazujíc, že takové průzkumy pak nemusí být přesným obrazem skutečnosti.

Podle Ellise existuje ještě jeden rozdíl mezi průzkumy veřejného mínění a primárkami, který by měl znepokojovat demokraty, kteří se nadcházejících voleb obávají.

„Zatímco průzkumy veřejného mínění jsou důležitým informačním nástrojem založeným na výběru vzorku, pravděpodobnosti a aktuálních faktorech, údaje o účasti v primárkách představují skutečné hlasy,“ řekl.

A skutečné hlasy zatím vyznívají ve prospěch republikánů.

Představitelé Demokratického Národního výboru na žádost deníku The Epoch Times o komentář do doby publikování nereagovali.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.