Eva Fu

21. 9. 2022

USA – Několik desítek předvolání před velkou porotu vydaných v posledních týdnech ministerstvem spravedlnosti naznačuje, že ministerstvo vede trestní vyšetřování aktivit zpochybňujících integritu prezidentských voleb v roce 2020, včetně jmenování náhradních volitelů a zpochybňování pravdivosti výsledků voleb.

Předvolání ze 6. září, které jako první zveřejnil konzervativní server Red State, nařizuje adresátům vypovídat před velkou federální porotou ve Washingtonu. Musí také předložit veškerou komunikaci týkající se povolebních námitek, včetně teorií o volebních podvodech, o tom, zda měl tehdejší viceprezident Mike Pence pravomoc změnit výsledek voleb, a o „jakýchkoli strategiích nebo možnostech, jak zajistit jmenování Donalda J. Trumpa vítězem prezidentských voleb v roce 2020“.

Četné vydávání soudních obsílek naznačuje, že ministerstvo spravedlnosti dva měsíce před průběžnými volbami zintenzivňuje vyšetřování zaměřené na bývalého prezidenta a jeho spojence.

Ministerstvo spravedlnosti se podle předvolání zajímá o dokumenty a komunikaci s celou řadou osob od Trumpových hlavních poradců přes státní volitele, místní úředníky až po desítky dalších osob v sedmi státech, kde Trump a jeho příznivci zpochybnili výsledek voleb. Jedna z linií vyšetřování se týká politického akčního výboru Save America, hlavního kanálu pro získávání finančních prostředků, který Trump používal a který vznikl krátce po volbách. Výbor neodpověděl na žádost The Epoch Times o komentář.

Dále se ministerstvo spravedlnosti zaměřuje na otázku tzv. náhradních volitelů. Po volbách v roce 2020 republikánští volitelé ve státech Pensylvánie, Georgia, Michigan, Wisconsin, Arizona, Nevada a Nové Mexiko hlasovali duálně pro Trumpa, zatímco certifikovaní volitelé ve stejných státech hlasovali pro Joea Bidena. Účastníci těchto snah veřejně prohlásili, že tak učinili kvůli sporům, které volby provázejí.

Zastrašující efekt

Spolu s probíhajícím vyšetřováním dokumentů z Trumpovy rezidence Mar-a-Lago a vyšetřováním sněmovního výboru v souvislosti s událostmi u Kapitolu z 6. ledna 2021 má vyšetřování ministerstva týkající se snah pro zpochybnění výsledků voleb 2020 zřejmě vyvolat zastrašující účinek na Trumpovy spojence a příznivce.

Jen málo lidí, kteří byli uvedeni v předvolání, bylo ochotno se k této záležitosti vyjádřit, když je The Epoch Times kontaktoval. Ti, kteří se vyjádřili, většinou předvolání sami neobdrželi, i když někteří uvedli, že se o něm dozvěděli.

„Nemám k tomu žádné připomínky ani názor,“ řekl deníku The Epoch Times Ash Khare, člen republikánského výboru okresu Warren v Pensylvánii, který podepsal certifikační formulář voleb 2020 pro Trumpa.

Jedním z nejvýznamnějších jmenovaných advokátů je Sidney Powellová, která po volbách 2020 krátce působila jako Trumpův poradce a později nezávisle na něm vedla žaloby na volební podvody.

Powellová deníku The Epoch Times řekla, že si dříve nebyla vědoma předvolání, v němž by bylo uvedeno její jméno, a poznamenala, že jiné předvolání – do Georgie – které jí bylo adresováno, bylo nedávno staženo. Vedle federálního vyšetřování vyšetřuje velká porota v Georgii také údajné snahy Trumpa a jeho spojenců zpochybnit výsledky voleb ve státě.

„Rybářská výprava“

Advokát Timothy Parlatore, jehož klient, bývalý newyorský policejní komisař Bernard Kerik, byl v předvolání jmenován, uvedl, že se ministerstva spravedlnosti neobává.

„Velmi mi to připomíná rybářskou výpravu,“ řekl Parlatore pro The Epoch Times. „Obvykle je ministerstvo spravedlnosti se svými obsílkami mnohem cílenější.“

„Požádejte o všechno pod sluncem a možná budete mít štěstí, že u jednoho nebo dvou z těchto bodů skutečně něco najdete,“ dodal Parlatore.

Lauren Bowman Bisová, mluvčí nadace Public Interest Legal Foundation, poznamenala, že předvolání „se týká i dokumentů představujících jakýkoli důkaz, že ve volbách v roce 2020 došlo k jakémukoli podvodu“.

„Jedná se o zjevné překročení pravomocí a bude mít zastrašující účinek, který lidem zabrání oznamovat volební zločiny,“ řekla listu The Epoch Times a dodala: „Toto předvolání je důkazem toho, co jsme již věděli – že ministerstvo spravedlnosti je plné stranických byrokratů.“

„Celá Trumpova kampaň“ jako terč útoku

Bruce Marks, bývalý republikánský státní senátor Pensylvánie a právník, který v roce 2016 zastupoval Trumpovu kampaň, označil předvolání za „nehorázné“.

„Vypadá to, že vyšetřují celou Trumpovu kampaň,“ řekl Marks, který je v předvolání rovněž uveden.

„Je to odvetný, politicky motivovaný útok,“ dodal. „To, co dělají, je, že předvolávají lidi, kteří nemají prostředky na to, aby se těmto předvoláním bránili, a používají to jako zadní vrátka pro získání komunikace kampaně, a to je špatně.“

Úředníci ministerstva spravedlnosti na žádost deníku The Epoch Times o komentář do doby vydání nereagovali.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.