Alexander Zhang

21. 10. 2022

Liz Trussová, která se stala britskou premiérkou teprve před šesti týdny, rezignovala poté, co značný počet konzervativních poslanců ztratil důvěru v její vedení.

Stane se tak nejkratší dobu sloužící britskou premiérkou v historii poté, co se jí nepodařilo zastavit otevřenou vzpouru vlastních poslanců požadujících její odchod.

V projevu v Downing Street krátce po obědě 20. října Trussová uvedla, že králi Karlu III. oznámila, že rezignuje na funkci předsedkyně Konzervativní strany.

Se svým manželem Hughem O’Learym po boku uvedla, že uznává, že „vzhledem k situaci nemohu splnit mandát, na jehož základě jsem byla zvolena Konzervativní stranou“.

Trussová sdělila, že zůstane ve funkci premiérky, dokud nebude vybrán její nástupce prostřednictvím voleb do vedení strany, které se budou konat během příštího týdne.

„To zajistí, že zůstaneme na cestě k plnění našeho fiskálního plánu a udržení ekonomické stability a národní bezpečnosti naší země,“ řekla.

Opoziční strany však vyzvaly k okamžitému uspořádání všeobecných voleb.

Předseda labouristů sir Keir Starmer požadoval uspořádání všeobecných voleb „okamžitě“, aby národ mohl dostat „šanci na nový začátek“.

Podle něj Konzervativní strana „ukázala, že již nemá mandát k vládnutí“.

„Britská veřejnost si zaslouží, aby se řádně vyjádřila k budoucnosti země,“ uvedl Starmer.

Předseda liberálních demokratů Sir Ed Davey prohlásil: „Nepotřebujeme dalšího konzervativního premiéra, který se bude potácet od krize ke krizi. Potřebujeme všeobecné volby a odchod konzervativců od moci.“

Konec „trussonomiky“

Trussová se stala premiérkou 5. září poté, co porazila bývalého kancléře Rishiho Sunaka v kampani za vedení Konzervativní strany, kterou vyvolala rezignace Borise Johnsona.

Poté se rozhodla realizovat svou ekonomickou vizi, podle níž by se Spojené království mělo stát „ekonomikou s nízkými daněmi a vysokým růstem, která by využívala svobod plynoucích z brexitu“.

Její vláda využila „minirozpočet“, který 23. září předložil tehdejší kancléř Kwasi Kwarteng, k nastartování svého nového ekonomického programu – přezdívaného „trussonomika“ – masivním snížením daní v hodnotě 45 miliard liber.

To se však zvrtlo, neboť její plán financovat snížení daní vládními půjčkami namísto výdajových škrtů vedl k obavám z neudržitelné úrovně vládního dluhu.

Následný zmatek na finančních trzích způsobil prudký pokles libry vůči dolaru a vedl ke zvýšení výpůjčních nákladů jak pro vládu, tak pro britské domácnosti.

Trussová byla nucena propustit Kwartenga a provést řadu ponižujících obratů. Jeremy Hunt, nový ministr financí, následně zrušil téměř celý její ekonomický plán, který předložila před pouhými třemi týdny.

Navzdory její snaze zachránit premiérské křeslo se jí i její Konzervativní straně propadla popularita a labouristé nyní v průzkumech veřejného mínění pohodlně vedou.

Trussová strávila ve funkci 44 dní, čímž o několik měsíců zaostala za dalším nejkratším premiérstvím toryovského státníka George Canninga, který v roce 1827 strávil ve funkci premiéra celých 118 dní, než ve funkci zemřel.

Na této zprávě se podílela agentura PA Media.

Z původního článku newyorské redakce deníku The Epoch Times přeložil MiC

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“