Tom Ozimek

23. 10. 2022

Společnost Google, která se ocitla pod palbou obvinění, že její algoritmy zaujatě podhodnocují konzervativní obsah, byla zažalována Republikánským národním výborem (RNC) za údajné směrování e-mailů z předvolebních kampaní do spamu.

RNC v žalobě podané 21. října (pdf) uvedl, že společnost Google filtrovala miliony e-mailů organizace pro získávání finančních prostředků a kampaně GOTV (Get-out-the-Vote) do složek nevyžádané pošty potenciálních dárců a příznivců, a v klíčových okamžicích získávání finančních prostředků pro volby tyto zprávy směřovala „do koše“, aby způsobila co největší škody.

„Načasování do nebe volajícího filtrování ze strany společnosti Google je obzvláště odsouzení hodné,“ (pozn. je totiž před volbami) uvádí se v žalobě, ve které se ještě dále specifikuje, že Google odesílá téměř všechny fundraisingové e-maily RNC do spamu na konci měsíce, kdy jsou její snahy o získání prostředků obvykle nejúspěšnější. „Tato škoda je nenapravitelná a musí to být zastaveno,“ uvádí se dále.

RNC tvrdí, že tato „diskriminace“ trvá již téměř rok a snahy o vyřešení problému jednáním se společností Google selhaly.

„Co je moc, to je moc – žalujeme společnost Google za její zjevnou zaujatost vůči republikánům,“ uvedla v prohlášení předsedkyně RNC Ronna McDaniel.

Společnost Google na žádost deníku The Epoch Times o komentář okamžitě neodpověděla, ale její mluvčí sdělil Axiosu, že „e-maily na základě politické příslušnosti jednoduše nefiltrujeme“.

Republikáni již dlouho obviňují technologické giganty ze zaujatosti vůči konzervativním názorům a z potlačování svobody slova. Technologické společnosti taková obvinění opakovaně odmítly.

Republikáni na začátku tohoto roku představili návrh zákona, který by vyžadoval, aby technologické platformy sdílely informace o tom, jak fungují jejich techniky filtrování, a aby bylo nezákonné zařazovat e-maily z volební kampaně do spamu, pokud o to uživatelé nepožádají.

„Nové důkazy naznačují, že velké technologické společnosti záměrně filtrují republikánské předvolební materiály, čímž opět ohrožují svobodu projevu – základní princip naší demokracie,“ uvedl v červnovém prohlášení senátor Tim Scott (R-S.C.), spolupředkladatel návrhu zákona (pdf).

V prohlášení oznamujícím představení „zákona o politických předsudcích v algoritmickém třídění e-mailů“ (Political Bias in Algorithm Sorting, BIAS) republikáni citovali studii (pdf), podle níž algoritmus společnosti Google zařadil téměř 70 % e-mailů republikánských kampaní do spamu, zatímco u e-mailových kampaní demokratů to bylo pouhých 8 %.

Překlad a redakční úprava původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“