Melanie Sun

20. 11. 2022

Aktualizováno vyjádřením Trumpa.

Majitel Twitteru Elon Musk v sobotu večer oznámil, že bývalý prezident Donald Trump bude na základě výsledků průzkumu preferencí veřejnosti v této věci na této sociální síti znovu zaregistrován.

„Lidé promluvili. Trump bude znovu začleněn do služby. Vox Populi, Vox Dei,“ uvedl Musk v příspěvku odkazujícím na rozhodnutí ankety, přičemž použil latinskou frázi znamenající „hlas lidu, hlas Boží“.

Anketa byla otevřena 24 hodin.

Po sečtení 15,08 milionu hlasů anketa ukázala, že 51,8 procenta uživatelů, kteří se zapojili, si přeje, aby Trump mohl na Twitteru publikovat, zatímco menšina – 48,2 procenta – si přeje, aby bývalý prezident měl na platformě nadále zákaz.

Několik hodin před obnovením účtu Trump sdělil, že nevidí důvod, proč se na platformu vrátit. Do nedělního rána východoamerického času na jeho twitterovém účtu nic nepřibylo.

Právníci bývalého prezidenta 14. listopadu požádali odvolací soud o obnovení žaloby proti Twitteru, která zpochybňuje Trumpovo trvalé pozastavení činnosti.

V žalobě (pdf) právníci tvrdí, že vládní úředníci využívají platformy sociálních médií coby prostředníky k potlačování názorů, „které se nakonec ukáží jako správné nebo alespoň diskutabilní“, přičemž se odvolávají na laptop Huntera Bidena, pandemii covidu-19 a integritu voleb 2020.

Tato akce již nebude zapotřebí.

Mezitím Trump vyzval uživatele na Truth Social, aby se zapojili do ankety na Twitteru ohledně jeho návratu, a rozvířil tak spekulace ohledně možného návratu na tuto platformu. Uživatelům své platformy však nabídl ujištění, že znovuzavedení Twitteru nebude znamenat konec Truth Social.

„Hlasujte nyní pozitivně, ale nebojte se, nikam neodcházíme. Truth Social je výjimečná!

Během hodiny po Muskově oznámení se na platformě objevil znovu aktivovaný Trumpův účet na Twitteru. Poslední Trumpův příspěvek před zákazem je datován 8. ledna 2021.

„Všem, kteří se ptali, sděluji, že 20. ledna na inauguraci nepřijdu,“ stálo v příspěvku.

Tento a další příspěvek zněl: „75 000 000 velkých amerických vlastenců, kteří volili mě, AMERIKU NA PRVNÍM MÍSTĚ a UDĚLEJME AMERIKU ZNOVU SKVĚLOU, bude mít OBROVSKÝ HLAS ještě dlouho v budoucnosti. Nebudou znevažováni a nebude s nimi v žádném případě zacházeno nespravedlivě!!!“ uvedl Twitter 8. ledna 2021 jako zdůvodnění zákazu.

Twitter uvedl, že Trump byl z platformy odstraněn pro údajné „porušení zásad týkajících se oslavování násilí“.

„Po důkladném přezkoumání nedávných tweetů z účtu @realDonaldTrump a kontextu kolem nich –⁠ konkrétně toho, jak jsou přijímány a interpretovány na Twitteru i mimo něj –⁠ jsme účet trvale pozastavili kvůli riziku dalšího podněcování násilí,“ uvedla tehdy platforma v prohlášení.

V posledních dnech Twitter také reaktivoval účty Jordana Petersona, komičky Kathy Griffinové a satirického křesťanského webu The Babylon Bee.

Peterson již dříve vyjádřil osobní neshody s Trumpem. Vyjádřil však podporu Trumpově svobodě projevu a tomu, aby o bývalém prezidentovi rozhodovali lidé, a ne moderátoři obsahu na Twitteru.

„Asi nejlepší by bylo obnovit i Trumpa. Ať si dělá, co potřebuje, a nechá lidi rozhodnout. Přímo na veřejnosti. Tam, kde by se o takových věcech mělo rozhodovat,“ napsal Peterson.

Na této zprávě se podílely Mimi Nguyen Ly a Rita Li. Z původního článku newyorské redakce přeložil: MiC.

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“