Patrick Reitler

19. 12. 2022

Z iniciativy neustadtského podnikatele Dr. Wolfganga Kochaneka spojuje své síly stále více středních podniků, aby protestovaly proti postupu současné spolkové vlády. „Nenecháme se dále uvrhnout do předvídatelného chaosu,“ říká Kochanek.

V sobotu 17. prosince se v Berlíně uskutečnila řada protestních akcí proti současné politice spolkové vlády. Iniciativa „Německo povstává“ byla také přítomna. 25. listopadu se ve Frankfurtu nad Mohanem sešlo asi 30 zástupců malých a středních podniků, aby vypracovali strategii pro lepší politiku a plán, jak společně přesvědčit spolkovou vládu ke změně kurzu.

Setkání v rámci networkingu ve Frankfurtu nad Mohanem

„Nebudeme nečinně přihlížet tomu, jak amatérská hospodářská politika žene tuto zemi ke zdi,“ řekl Dr. Wolfgang Kochanek, zakladatel iniciativy a podnikatel z Neustadtu an der Weinstraße v Porýní-Falci, v rozhovoru s novinářem Helmutem Reinhardtem . Podnikatelé se již několik měsíců bránili postupu vlády na místní úrovni – nyní šlo o to, aby se propojili „v místních klastrech“, řekl Kochanek.

34 takových sítí již bylo vytvořeno. Nejmenší z nich zahrnovaly 20 až 30 podnikatelů, největší kolem 4 500 podnikatelů. Zástupci těchto klastrů se setkali na konferenci ve Frankfurtu. Podle Kochaneka tak již bylo úspěšně zahájeno propojování německých malých a středních podniků.

„Podnikatelé se nyní staví na nohy napříč všemi obory,“ slíbil chemik s doktorátem. Na organizaci se stále pracuje. V každém případě řekl, že malí a střední podnikatelé mají „ekonomickou a politickou sílu“, aby „postavili Německo na nohy“. „Nenecháme se uvrhnout do předvídatelného chaosu diletanty, jako jsou někteří pohádkáři,“ prohlásil Kochanek a „rýpl“ si do ministra hospodářství Roberta Habecka.

Proti „přerozdělovacím orgiím“

Zatímco mnoho podnikatelů již hlasovalo nohama a opustilo zemi, členové iniciativy „Německo povstává“ se chtějí vzbouřit proti politickým nápadům, jako je daň z bohatství, zákon o vyrovnávání zátěže nebo „přerozdělovací orgie“. Staví se také proti energetické a ukrajinské politice vlády semaforů v Berlíně. Kochanek předpovídá, že pokud to bude pokračovat, „nejpozději do roka bude země ekonomicky zcela zdevastovaná“.

Kontroverzní podnikatel

V první polovině roku 2022 se Kochanek dostal do povědomí širší veřejnosti jako iniciátor „festivalu Nový Hambach“. Poté, co město i přes Kochanekův masivní právní odpor akci zakázalo, vyzval Kochanek lidi, aby se 28. května 2022 zúčastnili oficiální slavnosti k výročí města („1832. Slavnost demokracie“), pokud možno v bílém oblečení. Na jeho výzvu reagovalo několik tisíc lidí. Úřady zakázaly návštěvníkům, z nichž většina přijela z města, vstup do historického areálu paláce na několik hodin. Teprve krátce před oficiálním ukončením slavností v podvečer byl lidem umožněn vstup na kopec od autobusové točny 200 metrů pod hradem. Kochanekův čin vyvolal velkou kritiku – například na DGB a na místních webových stránkách hambacherfest1832.blog.

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.