Zdenka Danková

8. 1. 2023

ČR: Kdo se rozhodl zrušit službu sdružených plateb zvanou SIPO u České pošty, může být dnes odlehčen od starostí, které se v posledních dnech vyskytly. Česká pošta v posledních dnech zaregistrovala podezření na podvodné zneužití služby SIPO ze strany konkrétního příjemce. Dotčeno bylo asi kolem 4 tisíc plátců, po kterých  jistá firma požaduje inkasní platbu. Zasaženi byli uživatelé v Pardubickém kraji, na Chrudimsku i na Orlickoústecku.

Doporučuje proto všem uživatelům, kteří pro své měsíční úhrady využívají službu SIPO, aby si před úhradou zkontrolovali platební položky na platebním dokladu SIPO.

Policie dostala desítky oznámení, když uživatelé zjistili na svém platebním lístku neobvyklou položku pod názvem „služby“, která po nich žádá více než dva tisíce korun.

„Pokud plátce odmítá uhradit některou z předepsaných položek na platebním dokladu SIPO, má možnost na kterékoliv pobočce České pošty požádat o vystavení platebního dokladu SIPO na vybrané platby a platbu bez určité konkrétní položky uhradit. Doklad na vybrané platby lze vyhotovit i plátci, který SIPO hradí bezhotovostně, avšak jen do doby, než bude vyinkasovaná platba z banky Českou poštou zpracována,“ radí Matyáš Vitík, mluvčí České pošty.

Česká pošta nabízí službu SIPO firmám, kterým na základě dodaného seznamu plátců umožňuje inkasovat peníze za poskytnuté služby, a samozřejmě není oprávněna zkoumat, za co a na základě jakého důvodu příjemce peníze od plátců požaduje.

ČP ujišťuje plátce SIPO, že činí veškeré kroky k vyjasnění situace a spolupracuje s příslušnými orgány činnými v trestním řízení. Vzhledem k tomu, že se podezření nepodařilo 100% prokázat, nemůže poskytnout bližší informace o zadavateli podezřelých plateb.

V případě, že tento zadavatel neposkytne České poště důkazy, že je oprávněn od plátců SIPO požadovat zmíněné platby, bude s ním okamžitě ukončena smlouva, na základě které je oprávněn inkasovat peníze od plátců přes službu SIPO, dodává mluvčí Vitík v tiskové zprávě 6. ledna.

Službu SIPO v zemi využívají tři miliony lidí. Zkratka SIPO znamená název: „Sdružené inkaso plateb obyvatelstva“, což je služba, která umožňuje sloučit několik pravidelných inkasních příkazů od různých společností do jediné platby, která je automaticky stržena z účtu plátce.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.