Tom Ozimek

9. 1. 2023

Nově zvolený předseda americké Sněmovny reprezentantů republikán Kevin McCarthy musel učinit řadu ústupků, aby získal na svou stranu skupinu republikánského disentu a zajistil si jeho hlasy.

McCarthyho cesta k předsednickému křeslu byla trnitá a zahrnovala 14 kol neúspěšného hlasování. Aby si McCarthy zajistil podporu 20 „rebelujících“ republikánů, musel během několika dnů nabídnout konzervativním kolegům, kteří chtěli změnit „status quo“ washingtonské byrokracie, řadu ústupků.

Podle republikánských stratégů se klíčový ústupek nachází v sekci (q) nového balíčku pravidel Sněmovny reprezentantů (pdf). Ten obnovuje staleté pravidlo, které umožňuje, aby návrh na uvolnění místa předsedy mohl podal byť jen jeden člen dolní komory.

Pokud by byl tento návrh vznesen, McCarthy by potřeboval většinu, tj. 218 hlasů, aby zůstal předsedou Sněmovny.

„Toto McCarthyho efektivně zbavuje moci,“ sdělila v příspěvku na Twitteru advokátka Jenna Ellisová, která zastupovala Trumpovu kampaň v roce 2020.

„Původní dvacítka má dohodu, že pokud McCarthy udělá něco v rozporu se svými sliby, budou hlasovat pro odvolání a je pryč,“ dodala s odkazem na skupinu disentu.

V rámci vyjednávání McCarthy nejprve souhlasil se snížením počtu členů, kteří mohou navrhnout uvolnění křesla předsedy, na pět – a později na pouhého jednoho.

McCarthy „bude nejslabším předsedou parlamentu za celou generaci“, uvedla v příspěvku na Twitteru Rachel Semmelová, bývalá ředitelka komunikace Úřadu pro řízení a rozpočet Bílého domu.

I když tento ústupek vzbudil asi největší pozornost, členové frakce Freedom Caucus – jejímiž členy je většina rebelujících republikánů – získali několik dalších významných dohod.

Zastoupení Freedom Caucusu ve výboru pro pravidla

McCarthy se zavázal, že členové Freedom Caucusu získají více křesel v mocném sněmovním výboru pro pravidla.

Tento výbor má v Kongresu obrovskou moc, neboť určuje podmínky rozpravy, rozhoduje o tom, jaké pozměňovací návrhy mohou být k návrhům zákonů přidány, a určuje, co bude posláno k projednání – nebo zablokováno.

Výbor pro pravidla obvykle funguje jako nástroj předsedy Sněmovny. S větším zastoupením získají konzervativci možnost nejen pomáhat předkládat klíčové pozměňovací návrhy ke svým prioritním otázkám – jako jsou vládní výdaje nebo potraty – ale budou mít také více příležitostí, aby byl jejich hlas slyšet.

Nastupující předseda výboru pro pravidla, republikán Tom Cole, řekl serveru Politico, že „jsme měli [ve výboru] spoustu členů Freedom Caucusu již dříve“ a že „budeme v pohodě“.

Celkově McCarthy souhlasil s řadou reforem sněmovních procedur, které posilují postavení řadových členů a omezují moc předsedy.

Dluhový strop, výdaje a daně

Další z McCarthyho významných ústupků konzervativcům zahrnuje souhlas s nahrazením současného přístupu k dluhovému stropu. Takže ze stylu „co přijde, to schválíme“ se přechází na „co lze, to škrtneme“.

To by zablokovalo projednávání rozpočtové legislativy, která zvyšuje povinné výdaje v rámci pětiletého nebo desetiletého rozpočtového období.

Návrh balíčku pravidel rovněž ruší takzvané „Gephardtovo pravidlo“, což znamená, že o dluhovém stropu se bude hlasovat samostatně. V současné době, kdy toto pravidlo platí, Sněmovna automaticky posílá rozpočtovou rezoluci spolu se zvýšením dluhového stropu. Takže tato změna dává konzervativcům větší prostor k prosazení snížení výdajů.

Další dvě rozpočtová opatření v návrhu balíčku pravidel zahrnují omezení rozpočtového navyšování u pozměňovacích návrhů a pravidlo proti zvyšování čistých přímých výdajů.

Dalším je pak požadavek na třípětinovou většinu (z prosté většiny) při hlasování o zvýšení daňové sazby, což je další výhra pro konzervativce, kteří se staví proti volným daňovým a výdajovým iniciativám Washingtonu.

Vyšetřování

Mezi další domluvené opatření patří zřízení několika panelů, které by zkoumaly různé problematické otázky, včetně zřízení podvýboru pro „zneužívání moci“ federální vládou.

Tyto návrhy vychází z vyšetřovacích iniciativ, které republikáni před listopadovými volbami i po nich signalizovali. Například důkladné šetření FBI v souvislosti s „Twitter Files“, které odhalily, že agentura vyvíjela nátlak na Twitter, aby cenzuroval svobodu projevu Američanů.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“