Jack Phillips

16. 1. 2023

Předseda americké Sněmovny reprezentantů Kevin McCarthy předestřel strategii republikánů ohledně řešení dluhového stropu poté, co ministryně financí Janet Yellenová varovala, že stropu (31,4 bilionu dolarů) bude dosaženo v následujících dnech.

Podle analytiků se řešení dluhového stropu změní v politický souboj, neboť někteří republikáni avizovali, že dohoda o dluhovém stropu by měla zahrnovat škrty ve vládních výdajích.

„Co si opravdu myslím, že bychom měli udělat, je brát to jako ve vlastní domácnosti. Kdybyste měli dítě, dali mu kreditní kartu a ono neustále vybíralo do výše limitu, tak byste ho prostě nezvyšovali. Nejprve byste se podívali, za co utrácí peníze. [A pak byste si položili otázku] Jak bychom mohli některé položky zredukovat?“ řekl McCarthy v pořadu Fox News „Sunday Morning Futures“. „Každá vláda to musí udělat. Každý stát, kraj, město musí vyrovnat svůj rozpočet. Když Bílý dům říká, že se na to ani nepodívá, že nedokáže najít jediný cent dolaru na odstranění plýtvání, myslím, že se nás jen snaží přivést k bankrotu.“

McCarthy se v rozhovoru zjevně postavil na stranu některých kongresmanů, kteří tvrdí, že chtějí omezit výdaje.

„Tohle nejsou naše peníze. Jsou to peníze tvrdě pracujících daňových poplatníků. Měli bychom každý den začínat tím, jak můžeme být efektivnější. Jak můžeme efektivněji poskytovat služby americké veřejnosti. A jak to můžeme dělat bezpečnějším způsobem, abychom neutráceli tolik?“ řekl předseda Sněmovny reprezentantů. „Proč bychom měli sedět se založenýma rukama a být tak arogantní a říkat ‚ne, ve vládě se neplýtvá‘? Proč bychom se nepodívali na všechny ty peníze, které se vyplýtvaly během covidu? Které peníze z toho ještě nebyly utraceny? Proč byste je ještě nestáhli zpět?“

McCarthy reagoval na dopis, který Yellenová zaslala představitelům Kongresu a ve kterém varovala, že opět bude dosaženo stropu. S odvoláním na prognózy Yellenová konkretizovala 19. leden. Federální vládu vyzvala k přijetí „určitých mimořádných opatření“.

„Je proto velmi důležité, aby Kongres včas jednal o zvýšení nebo pozastavení platnosti dluhového stropu. Nesplnění vládních závazků by způsobilo nenapravitelné škody americké ekonomice, živobytí všech Američanů a globální finanční stabilitě,“ napsala Yellenová. Dodala, že není jasné, jak dlouho navrhovaná opatření umožní vládě splácet své závazky, ale je podle ní „nepravděpodobné, že by hotovost a mimořádná opatření byla vyčerpána před začátkem června“.

Někteří analytici navrhují, že ministerstvo financí může krizi obejít tím, že vyrazí platinovou minci v hodnotě několika bilionů dolarů a uloží ji na vládní účet, což je nápad, který je všeobecně považován za bizarní fígl. Jiní tvrdí, že samotná existence dluhového stropu porušuje americkou ústavu. Pokud by se Bidenova administrativa odvolala na tento argument, následovala by právní bitva.

Strop

V roce 2011 republikáni ve Sněmovně reprezentantů úspěšně využili dluhový strop k tomu, aby  prezidenta Baracka Obamu přiměli k ostrému omezení diskrečních výdajů. Strop zůstal v platnosti po větší část zbytku desetiletí.

Tisková mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierreová minulý týden v předtuše možného boje s republikány uvedla, že o zvýšení dluhového limitu by se nemělo vyjednávat.

„Nejde o politické hrátky,“ řekla novinářům 13. ledna a dodala, že „by se to mělo udělat bezpodmínečně“.

Lídr demokratické menšiny ve Sněmovně reprezentantů Hakeem Jeffries a lídr senátní demokratické většiny Chuck Schumer ve svém prohlášení tvrdili, že „extrémní MAGA republikáni“ by mohli vést vleklou bitvu, která by „uvrhla zemi do hluboké recese a vedla k ještě vyšším nákladům pro americké pracující rodiny na vše od hypoték a půjček na auta až po úroky z kreditních karet“.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.