Alice Giordano

20. 1. 2023

Skupina pro-transgenderových demokratů ve Sněmovně reprezentantů USA se pokouší snížit věk voličů na 16 let.

V čele skupinky je kongresmanka Grace Mengová a spolu s dalšími předkladateli nenavrhují zákon, ale předkládají rovnou rezoluci pro úpravu Ústavy USA k rozšíření volebního práva na „občany starší šestnácti let“.

Vzhledem k rostoucímu národnímu trendu dospívajících, kteří se identifikují jako „trans děti“, by snížení volebního věku mohlo připravit půdu pro přijetí již tak silně lobbovaných návrhů demokratů pro procedury a chirurgické zákroky na změnu pohlaví bez souhlasu rodičů.

Mimochodem, newyorská kongresmanka Mengová patřila mezi demokraty, kteří hlasovali proti návrhu, podle něhož by školy musely před poskytováním psychologických služeb žákům získat souhlas rodičů.

Mezi spolu-předkladateli rezoluce je nejméně tucet demokratů, kteří v loňském roce podpořili návrh zákona o „trans právech“, který požaduje ochranu práv „intersexuálních dětí a kojenců“ na podstoupení zákroku pro změnu pohlaví.

Mengové návrh na snížení věku voličů podporují také členky „squadu“, ultra progresivní demokratky Alexandria Ocasio-Cortezová a Ayanna Pressleyová, které loni i v předchozích letech vedly agresivní tažení za snížení věku voličů.

Jimi proklamovaný záměr uznat vyspělost teenagerů tím, že jim dají volební právo, se dostal do rozporu s jinými opatřeními týkajícími se věku, které podporovaly.

Zatímco Pressleyová a Mengová se při prosazování snížení volebního věku na 16 let výslovně odvolávaly na právo dospívajících rozhodovat o otázkách, jako je bezpečnost zbraní, obě podporovaly federální legislativu pro zvýšení věku pro nákup střelných zbraní na 21 let.

„Naši mladí lidé, včetně šestnáctiletých a sedmnáctiletých, pokračují v boji a obhajobě tolika věcí, které je zajímají – od bezpečnosti zbraní až po klimatickou krizi,“ uvedla Mengová, když v roce 2021 spolu předkládala návrh zákona Pressleyové o snížení volebního věku.

Podporu pro návrh dostala Pressleyové i od demokratických kongresmanů Pramily Jayapalové, Davida Cicillinea, Marie Newmanové, Marka Takana a Ritchie Torrese, kteří byli hlavní předkladatelé zmíněného návrhu zákona pro o právech transsexuálů.

Všichni mají osobní a politické vazby na transgender komunitu.

Cicilline, který se otevřeně hlásí k homosexuální orientaci, v současné době působí jako spolupředseda kongresního klubu pro rovnost (Congressional Equality Caucus).

Jayapalová, která se označuje jako hrdá matka transsexuálního dítěte, vyjádřila pobouření, když Texas vyzval k vyšetřování rodičů, kteří svým dětem poskytují procedury pro změnu pohlaví.

Newmanová, která se rovněž popisuje jako hrdá máma trans dítěte, vyvěsila před svou kanceláří „pride“ vlajku, a to prý proto, aby urážela republikánskou kongresmanku Marjorie Taylor Greeneovou, jejíž kancelář se nachází naproti její. Greeneová reagovala tweetem: „Jako matky všechny milujeme a podporujeme své děti. Ale váš biologický syn nemá co dělat na záchodech, v šatnách a sportovních týmech mých dcer.“

Takano se netají tím, že je transgenderový muž a Torres tím, že je gay.

V roce 1971 přijala Sněmovna reprezentantů poměrem hlasů 401:19 rezoluci o snížení věkové hranice občanů USA pro účast ve volbách z 21 na 18 let. Po přijetí v Senátu a schválení státy byl návrh zákona ratifikován a stal se 26. dodatkem ústavy. Jako zákon jej podepsal prezident Richard Nixon.

Republikáni se zatím k moderní myšlence dalšího snížení volebního věku stavěli s odstupem a hlasovali v drtivé většině proti.

Překlad a redakční zkrácení původního článku: J. S.

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“