Zdenka Danková

2. 2. 2023

Ministerstvo vnitra spouští informační platformu pro veřejnost

ČR: Ministerstvo vnitra si nechalo vypracovat průzkum od společnosti InsightLab z ledna 2023 o tom, zda lidé mají dostatek informací o aktuálním dění. Výsledky průzkumu ukázaly, že přibližně polovina lidí nemá o aktuálním dění dostatek informací.

Proto resort vnitra spouští informační platformu, která bude aktuální informace o službách státu a dalších aktuálních tématech prezentovat srozumitelně a přístupně pro všechny, sdělila Klára Dlubalová z odboru pro tisk MV.

Součástí platformy bude webová stránka www.nenaletet.cz, na které budou přehledně prezentované informace o aktuálních tématech i fakta a čísla z nezávislých zdrojů. Zde si lidé mohou vyhledávat data, která potřebují.

Internetovou prezentaci doplní pravidelně aktualizované jednoduché plakáty na veřejných vývěskách, informačních plochách ve veřejné dopravě a na dalších místech.

„Vycházíme tak vstříc lidem i samosprávám, které už dlouho volají po lepší komunikaci s občany tak, aby lidé měli přístup k ověřeným informacím a mohli si poradit v různých životních situacích. Snažíme se i informovat o tématech, která rezonují veřejným prostorem, a předcházet tak informačnímu šumu a nejasnostem. Naším cílem je poskytnout lidem informace ve formě, která je přístupná a bude fungovat. I proto chceme využít místní vývěsky a prostor ve vlacích nebo MHD a dostat se skutečně ke všem, včetně lidí, kteří nesledují pravidelně tradiční média,“ řekl ministr vnitra Vít Rakušan.

Polovina lidí nemá dostatek informací o aktuální situaci s dostupností energií a další

Dle průzkumu společnosti InsightLab faktické informace podávané srozumitelnou formou ve fyzické i online podobě považují za užitečné více než dvě třetiny lidí.

Největší hodnotu pro ně mají aktuální informace o dostupnosti energií a celkové situaci v energetice. Za stejně užitečné považují informace o online službách, které stát nabízí, jako je například možnost vyřídit řadu úředních podání čistě elektronicky přes Portál občana. Obě témata vnímá jako užitečná 75 % respondentů. Lidé pociťují informační deficit i u dalších aktuálních témat, jako je třeba dostupnost léků nebo situace ukrajinských válečných uprchlíků, vysvětluje ministerstvo vnitra.

Téměř polovina respondentů v průzkumu uvedla, že jim schází aktuální témata o službách státu, o současné mezinárodní situaci a situaci válečných uprchlíku z války na Ukrajině.

Průzkum Nadačního fondu na podporu nezávislé žurnalistiky a agentury Media z roku 2021 navíc zjistil, že přibližně 37 % lidí nesleduje téměř vůbec zpravodajská média, což znamená, že se k nim aktuální a nezávislé informace dostávají jen velmi obtížně.

Ministerstvo vnitra proto připravuje nové informační platformy, jež by umožnily veřejným institucím informovat občany pohotově, jednoduše a srozumitelně.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.