Kevin Stocklin

2. 2. 2023

Podle nedávného průzkumu agentury Gallup je pro Američany současným problémem číslo jedna vláda, která předstihla dokonce i inflaci.

V odpovědi na otázku „Co je podle vás nejdůležitějším problémem, kterému dnes země čelí?“ odpověděli respondenti Gallupu, že top problémem je vláda. Vládu zmínilo konkrétně 21 % Američanů, což je o 6 % více než loni. Dalšími problémy v pořadí jsou podle průzkumu Gallup z ledna 2023 imigrace, ekonomika obecně, sjednocení země, rasové vztahy, chudoba, kriminalita a úpadek rodiny.

„Tento výsledek není překvapivý,“ komentoval pro The Epoch Times Charles Steele, profesor ekonomie na Hillsdale College. „Pokud se podíváme na další čtyři nejčastěji uváděné problémy – inflaci, imigraci, ekonomiku a rozdělení – lidé vědí, že politici a byrokraté tyto problémy zhoršují, nikoliv zlepšují. Inflace je dobrým příkladem. Je zcela vytvořena vládními výdaji a expanzivní měnovou politikou Federálního rezervního systému.“

Američané své vládě „hluboce nedůvěřují“

Průzkum provedený agenturou Gallup odráží průzkum agentury Pew Research z června 2022, který konstatoval: „Američané zůstávají vůči své vládě hluboce nedůvěřiví a nejsou s ní spokojení. Pouze 20 % z nich tvrdí, že důvěřují vládě ve Washingtonu v tom, že dělá správné věci“.

Byť agentura Pew zjistila, že většina Američanů hodnotí vládu kladně v souvislosti s reakcí na přírodní katastrofy a boj proti terorismu, pouze 37 % kvituje vládní kroky v ekonomice. Před nástupem prezidenta Joea Bidena do funkce schvalovalo ekonomickou výkonnost vlády 54 % Američanů.

Federální politika obohacuje ty, kteří jsou nejblíže Washingtonu

Rostoucí nedůvěra Američanů ve vládu zřejmě nebude vítanou zprávou pro Bidenův kabinet, který utratil biliony dolarů na rozšiřování federálních programů a dotací, rozšířil působnost federálních agentur o „klima a sociální spravedlnost“, a prosazuje energetickou politiku, která má nahradit průmysl fosilních paliv větrnou a solární energií.

Bidenova administrativa i státní vlády navíc zavedly během pandemie covidu-19 nátlakovou politiku, včetně lockdownů a povinného nošení roušek a očkování. A navzdory tomu, že jejich snahy byly federálními soudy zamítnuty, administrativa nadále bojovala či ještě bojuje za jejich znovuzavedení.

Jason Trennert, generální ředitel finančně poradenské společnosti Strategas, minulý týden na konferenci National Review o vládě a ekonomice uvedl, že „10 z 15 nejbohatších poštovních směrovacích čísel se nachází ve Washingtonu a jeho okolí“.

Moderátor Fox News Larry Kudlow, který se konference také zúčastnil, uvedl, že finanční náročnost federální vlády jako procento HDP vzrostla z historického průměru 18 % na současných 24 %. Po započtení státních a místních samospráv se tento podíl zvýší na 44 procent.

Kromě růstu vlády Kudlow kritizoval obsazování federálních úřadů progresivními ideology, jako je tomu například u Federální obchodní komise, „kterou právě teď vede levicový teenager“, čímž pravděpodobně narážel na předsedkyni Linu Khanovou.

Řešení „vládního problému“

Se svými náhledy na zvýšení důvěryhodnosti vlády se s The Epoch Times podělilo několik odborníků.

„Za inflaci jsou zodpovědné vládní výdaje a bezohledná politika FOMC [Výboru pro volný trh Federálního rezervního systému],“ řekl Christoper Whalen, bývalý úředník Fedu a předseda společnosti Whalen Global Advisors a dodal, že je potřeba upravit zákon, kterým se řídí Fed, a omezit vládní výdaje.

„Zdá se, že většina Američanů konečně začíná chápat slavný výrok prezidenta Ronalda Reagana, že ‚vláda není řešením našeho problému; vláda je problém‘,“ řekl Chris Talgo, ředitel redakce Heartland Institute, naznačujíc potřebu snížení vládní intervence.

Překlad a redakční úprava původního článku: Juraj Skovajsa

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.