Zdenka Danková

5. 2. 2023

Volit se bude jen v jeden den. Volby čekají i další novinky

ČR: Balíček změn, který 1. února schválila vláda, obsahuje novinky ohledně voleb: volby se budou konat pouze v jeden den místo ve dva; o voličský průkaz můžete zažádat na kterémkoli obecním úřadě anebo možnost stanovit pevný termín konání komunálních, krajských a senátních voleb.

Ministerstvo vnitra konstatuje, že „Česká republika je v Evropské unii posledním státem se dvěma volebními dny“.

Volební místnosti by tak byly otevřeny o hodinu déle, než je aktuální doba pro hlasování při dvoudenních volbách.

Další, pro voliče významnou, změnou je zrušení místní příslušnosti pro výdej voličských průkazů. Nově tak bude možné žádat na kterémkoli obecním nebo zastupitelském úřadě. Umožní to vytvoření informačního systému správy voleb, díky kterému půjde i elektronicky sbírat podpisy na petici pro podporu kandidatury nebo podávat kandidátní listiny, vysvětluje Klára Dlubalová z odboru tisku.

„V programovém prohlášení jsme voličům slíbili modernizaci správy voleb a snazší získávání voličských průkazů. Tímto svůj slib plníme,“ uvedl ministr vnitra Vít Rakušan.

Korespondenční volby

Z programového prohlášení už chybí pouze zavést korespondenční hlasování pro Čechy v zahraničí.

„Prezidentské volby, které právě skončily, nám znovu ukázaly, jak by korespondenční volba krajanům ulehčila život. Budu se snažit znovu otevřít diskusi o návrhu, který už dávno leží v Poslanecké sněmovně a ke kterému jsme se kvůli obstrukcím opozice nedostali,“ dodal ministr Rakušan.

Je známo, že v USA korespondenční volbu protlačují hlavně demokraté, republikáni nejsou příliš pro tuto možnost – korespondenční volba se tam používá, ale projevuje se i nedůvěra vůči ní, protože při korespondenční volbě se objevily i podvody.

Doposud používaný způsob voleb v ČR je fungující a osvědčil se jako spolehlivý. Nyní chce vláda tento způsob voleb nahradit.

Markéta Pekarová Adamová, předsedkyně sněmovny, na svém Twitteru poznamenala: „To, že populistům nehraje korespondenční volba do karet a bojí se vlastních občanů, nás opravdu nezastaví.“

Uživatel Roman Lenk k tomu tweetnul: „Všem ´Okomančům z SPD, ANO, KSČM, Triko´ a dalším, je nadmíru jasné, že korespondenční volba znamená statisíce demokratických hlasů. Tzn proti nim. Proto se toho bojí jak čert kříže. Nepřiznají to, tak jako remcají něco o zneužívání hlasů…“

Ondřej Neff namítá: „Korespondenční volba zlikviduje důvěryhodnost voleb a otevře dveře nekonečným sporům. To teprve budou příkopy!“

Pekarová Adamová sdělila pro seznamzpravy.cz: „Korespondenční volba bude, i kdybychom měli ve Sněmovně spát.“

Vymezení senátních volebních obvodů

Mezi další novinky v oblasti voleb patří například stálejší vymezení senátních volebních obvodů. K jejich změně by nyní mohlo dojít maximálně jednou za 12 let z důvodu zachování přibližně shodného počtu voličů na jeden senátorský mandát, informuje Ministerstvo vnitra a dodává:

Návrh zákona také stanovuje pevný termín voleb do zastupitelstev obcí, krajů a do Senátu v prvním celém říjnovém týdnu. Změnou projdou i hlasovací lístky pro volby prezidenta republiky a do Senátu, kdy současnou sadu lístků nahradí pouze jeden lístek se seznamem kandidátů.

Změny by měly platit od 1. ledna 2026. S rychlejší účinností se počítá v případě další novinky, kterou je navrhované zrušení odvodu pojistného z odměn členů okrskových volebních komisí. To by mohlo platit již pro volby do zastupitelstev krajů v příštím roce.

Ministerstvo vnitra se také nad rámec zákona o správě voleb zabývá možnou úpravou legislativy v souvislosti s proběhlými prezidentskými volbami. V reakci na aplikační praxi a stanoviska Nejvyššího správního soudu je ministerstvo připravené předložit návrh změny zákona o volbě prezidenta republiky, jak mu ostatně uložila vláda.

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“