Zdenka Danková

9. 2. 2023

Požádal vás někdy někdo o pomoc při převodu peněz? Tvrdil vám někdo, že nemá přístup ke svému bankovnímu účtu a že potřebuje vaši pomoc – nebo vám někdo nabízel snadný způsob vydělání peněz? Mohl jím být váš on-line přítel nebo i někdo, kdo je předmětem vašeho milostného zájmu. V jiné formě to mohl být někdo, kdo nabízí způsob, jak snadno vydělat peníze.

Pokud ano, hovořili jste možná s náborářem bílých koní a pokud jste udělali to, o co vás požádal, dopustili jste se možná trestného činu.

Bílý kůň je figura, která pomůže náborářům vyprat špinavé peníze. Stanete se článkem v řetězu praní špinavých peněz. V době digitální a on-line života je celkem snadné do takové polohy spadnout.

 „Tento problém se může zdát banální, ale množství peněz z trestné činnosti, které se touto metodou pere, banální není. Bílí koně jsou významnou součástí prostředí praní špinavých peněz a umožňují zločincům rychle přesouvat finanční prostředky v síti účtů, často v jiných zemích,“ upozorňuje plk. Ondřej Moravčík z odboru komunikace a vnějších vztahů PP.

Využívání bílých koní je zvláště rozšířené v kybernetické kriminalitě, kdy bílí koně převádějí výnosy z jurisdikce své země do jurisdikce domovské země zločince.

„Policejní orgány zabránily během tříměsíční akce vyprání 17,5 milionu eur prostřednictvím bílých koní. Policisté z 25 zemí s podporou organizací EUROPOL, EUROJUST, INTERPOL a Evropské bankovní federace (EBF) spojily své síly, aby zakročily proti jedněm z nejdůležitějších osob, které umožňují praní špinavých peněz – bílým koním a jejich náborářům,“ informuje policejní prezidium a dodává, že v rámci celosvětového boje proti praní špinavých peněz bylo zatčeno 2 469 bílých koní.

Během akce, která probíhala od poloviny září do konce listopadu 2022, bylo odhaleno 8 755 bílých koní a 222 náborářů bílých koní a po celém světě bylo zatčeno 2 469 osob. Zapojeno bylo přes dvacet zemí celého světa. Zapojilo se rovněž Nejvyšší státní zastupitelství (NZÚ).

EMMA je největší mezinárodní operací svého druhu. Je postavena na myšlence, že sdílení informací mezi veřejným a soukromým sektorem je klíčem k boji proti složité moderní trestné činnosti.

V loňském roce a za pokračující koordinace EBF podpořilo policejní orgány v této akci přibližně 1 800 bank a finančních institucí. Vedle nich také poskytovatelé online převodů peněžních prostředků, burzy kryptoměn, fintech společnosti, společnosti provádějící identifikaci totožnosti klienta (KYC) a nadnárodní společnosti výpočetní techniky.

Přehled výsledků:

2 469 zadržených bílých koní,

1 648 zahájených trestních řízení,

4 089 identifikovaných podvodných transakcí,

Zadržení 17,5 milionu eur.

„V ČR preventivní a osvětovou část kampaně pod názvem Nebuď bílým koněm opětovně zastřešuje Česká bankovní asociace společně s Policií ČR a Nejvyšším státním zastupitelstvím,“ uvádí Andrea Machálková z České bankovní asociace.

Více na: #DontBeaMule (#Nebudbilymkonem)

Zdroj: Europol – video: https://verejnazaloba.cz/ssz/nsz-se-opet-zapojilo-do-mezinarodni-kampane-boje-proti-prani-spinavych-penez/

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“