Tom Ozimek

10. 2. 2023

Orgány Evropské unie si stěžují, že Twitter nebere vážně boj proti „dezinformacím“, protože předložil neúplnou zprávu o dodržování pravidel cenzury.

Evropská komise 9. února uvedla, že Twitter Elona Muska v posledních šesti měsících zaostával v boji proti dezinformacím za společnostmi jako Google, Meta a TikTok, a vyzvala sociální síť, aby se přizpůsobila.

„Jsem zklamaná, že zpráva Twitteru zaostává za ostatními, a očekávám, že se ke svým závazkům postaví seriózněji,“ uvedla v prohlášení Věra Jourová, místopředsedkyně Evropské komise pro hodnoty a transparentnost a europoslankyně (ANO) za Českou Republiku.

Vera Jourova
Věra Jourová v Evropské komisi v Bruselu, 20. září 2018. (John Thys / AFP / Getty Images)

Blok 8. února otevřel Centrum pro transparentnost, které obsahuje zprávy o různých technologických platformách, včetně zprávy Twitteru a jejich pokroku v boji s dezinformacemi.

Česká redakce Epoch Times oslovila europoslankyni Jourovou s žádostí o vyjádření, co Evropská unie definuje jako dezinformace a kdo rozhoduje o tom, co dezinformace je či není, ale bohužel jsme do dnešního dne nedostali odpověď.

Thierry Breton, komisař EU pro vnitřní trh, který nedávno připomněl Muskovi, aby dodržoval pravidla EU týkající se kontroly obsahu, se sice o Twitteru přímo nezmínil, ale uvedl, že „není překvapením, že míra kvality se značně liší v závislosti na zdrojích, které společnosti na tento projekt vyčlenily.“

Od doby, kdy Musk převzal Twitter, došlo k výraznému snížení počtu zaměstnanců. Před šesti měsíci, než Musk platformu sociálních médií koupil, byl Twitter mezi 34 subjekty, které podepsaly aktualizovaný závazek EU proti šíření dezinformací nazvaný Kodex dezinformačních postupů.

Spolu s nedávno schváleným zákonem o digitálních službách, který umožňuje regulačním orgánům pokutovat technologické platformy až do výše 6 % jejich celosvětového obratu v případě jeho porušení, a návrhem pravidel pro politickou reklamu je kodex součástí „souboru nástrojů Evropské komise pro boj proti šíření dezinformací v EU“, uvedla exekutiva bloku v červnu 2022.

Kodex je sice nezávazný, ale společnosti, které ho aplikují, si mohou ulehčit některé požadavky na dodržování předpisů podle zákona o digitálních službách, který by měl začít platit kolem září 2023 pro digitální platformy s více než 45 miliony uživatelů v EU. Twitter do této kategorie pravděpodobně spadá.

Signatáři měli šest měsíců na implementaci závazků a vydání zpráv o jejich plnění, což společnosti učinily a zprávy zveřejnily 8. února.

Zprávy o pokroku obsahují údaje o tom, kolik příjmů z reklamy společnosti odřízly od dezinformačních subjektů, o zjištěných případech manipulativního chování (falešné účty apod.) a o tom, jak označují politické reklamy.

Zpráva společnosti Twitter byla jediná, která byla podrobena kritice, přičemž EU uvedla, že v ní chybí údaje a neobsahuje informace o závazcích týkajících se posílení postavení ověřovatelů faktů (fact checkerů).

Twitter do doby vydání článku nereagoval na žádost deníku The Epoch Times o komentář. Následné zprávy o realizaci požadavků od EU mají následovat opět za šest měsíců.

Logo americké sociální sítě Twitter na obrazovce chytrého telefonu ve francouzském Lille 4. září 2019. (Denis Charlet / AFP via Getty Images)

Nový kodex

Posílený kodex zavádí přísnější a podrobnější závazky pro digitální platformy v oblasti dezinformací. To zahrnuje rozšíření účasti menších platforem a rozšíření působnosti na nové manipulativní chování, jako jsou falešné účty a boti, kteří šíří dezinformace.

Rozšiřuje také ověřování faktů a poskytuje výzkumným pracovníkům větší přístup k datům platforem, přičemž předkládá „silný monitorovací rámec“ a pravidelné podávání zpráv ze strany technologických platforem o tom, jak plní své závazky v oblasti dezinformací.

Pravidla, jako je tento kodex, byla kritizována zastánci svobody projevu a konzervativci jako forma cenzury názorů, které se vymykají hlavnímu proudu. Tyto argumenty uváděli proto, že pojem jako „dezinformace“ není jasně definován, a tak mohou být části obsahu nebo účty uživatelů blokovány moderátory s levicovými názory na základě subjektivního názoru.

Varování pro Muska

Komisař Breton vydal v listopadu 2022 Muskovi varování, že Twitter může být v EU zablokován, pokud nebude dodržovat nařízení bloku.

„Čeká nás ještě obrovský kus práce, protože Twitter bude muset zavést transparentní uživatelské zásady, výrazně posílit moderování obsahu a chránit svobodu projevu, rázně se vypořádat s dezinformacemi a omezit cílenou reklamu,“ řekl Breton Muskovi podle přepsaného záznamu hovoru, který oba vedli 30. listopadu 2022.

Breton Muskovi sdělil, že Twitter bude muset výrazně zvýšit snahy o dodržování zákona o digitálních službách.

Breton ve svém příspěvku napsal, že Musk by měl „dostát závazkům ohledně kodexu chování v oblasti dezinformací“ a také „označovat hoaxy a dezinformace ve spolupráci s ověřovateli faktů“, „podporovat autoritativní zdroje“ a „demonetizovat šíření dezinformací“. Evropský politik nicméně neupřesnil, co se podle pokynů EU považuje za „dezinformaci“.

Breton rovněž uvedl, že bude nutné provést audit Twitteru s tím, že „přijdou týmy EU a zkontrolují připravenost“ společnosti. Musk souhlasil s tím, že Evropská komise někdy v roce 2023 provede v sídle Twitteru „zátěžový test“, aby platformě pomohla splnit nařízení EU o dohledu nad obsahem, uvádí se v záznamu z videohovoru.

Breton a Musk probírali evropský zákon o digitálních službách opět letos, koncem ledna. „Beru na vědomí cestu, kterou se Twitter zavázal v Evropě nastoupit, aby vyhověl pravidlům #DSA. Následujících několik měsíců bude klíčových pro přeměnu závazků ve skutečnost. Konstruktivní výměna názorů s @elonmusk,“ napsal Breton v příspěvku na Twitteru 31. ledna.

Musk ve stejný den na Twitteru napsal, že „cíle EU v oblasti transparentnosti, odpovědnosti a přesnosti informací se shodují s těmi našimi“.

Zákon o digitálních službách dává Evropské komisi více pravomocí k monitorování a regulaci velkých technologických firem, které by měly sloužit jako „strážci“ dodržování evropských nařízení o digitálním obsahu.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký. Článek byl redakčně zkrácen.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány
Umělé povrchy hřišť mohou být karcinogenní. Riziko je větší u dětí, varují české orgány

Pryžové povrchy na hřištích a sportovištích mohou vylučovat zdraví nebezpečné látky, upozorňují světové studie. Některé z těchto chemikálií jsou přitom karcinogenní a představují rizika zejména pro děti. Státní zdravotní ústav proto upozorňuje provozovatele i dodavatele, aby si zajistili zdravotní certifikaci.

Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě
Prastará věda vs. moderní farmacie. Jak se daří tradiční čínské medicíně u nás a v Evropě

Farmaceutický monopol? Proč se tradiční čínská medicína v České republice setkává s odporem představitelů medicíny západní?

Plánovaný útok New York Times na Shen Yun
Plánovaný útok New York Times na Shen Yun

Deník Epoch Times 18. března informoval o tom, že The New York Times plánují útok na taneční soubor Shen Yun Performing Arts. Nakolik jsou obavy z tohoto útoku odůvodněné?

Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad
Nizozemsko: Pandemická úmluva WHO se v parlamentu setkává s rostoucí skepsí – žádost o odklad

Tři možné budoucí vládní strany chtějí v nizozemském parlamentu předložit návrh. Podle tohoto návrhu by vláda měla usilovat o odložení rozhodnutí o Pandemické úmluvě ve WHO – nebo o jejím zamítnutí.

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini
Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, uvedl Pellegrini

Kvůli ochraně přírody nelze zlikvidovat ekonomiku, Evropa nejednou jde za hranice selského rozumu, uvedl zvolený prezident Slovenska Peter Pellegrini u příležitosti Dne Země, který připadá na dnešek.