Steffen Munter

14. 2. 2023

Důchodci z Wu-chanu vyšli do ulic, aby protestovali proti vládní reformě jejich zdravotního pojištění. Mnozí se domnívají, že se reformou vedení města snaží „odsát“ jejich úspory, aby zalepilo vlastní finanční „díry“.

Reforma zdravotního pojištění ve Wu-chanu vyvolává velký rozruch. V hlavním městě centrální čínské provincie, které nechvalně proslulo jako místo, kde vypukla pandemie koronaviru, nedávno protestovaly desítky tisíc starších občanů proti drastickým opatřením místní vlády.

Po třech letech přísné politiky nulového covidu, která zahrnuje nucené lockdowny, hromadné testování a karanténní tábory, je finanční situace místních samospráv v Číně napjatá. Důvodem je skutečnost, že v důsledku těchto opatření došlo k výrazným výpadkům na straně výroby a příjmů. Reforma zdravotního pojištění, která byla schválena 17. ledna, přináší drastické škrty v několika oblastech. Zdravotního pojištění státních zaměstnanců se však reforma pravděpodobně nedotkne.

Kromě nových předpisů pro migrující pracovníky se mají především výrazně snížit příspěvky důchodcům na výlohy za léčení. Změny vstoupily v platnost 1. února 2023. Přibližně dva miliony důchodců ve Wu-chanu nyní čelí nejenom zdravotnímu riziku, které způsobuje současná rozsáhlá vlna infekcí koronaviru, ale také problémům finančním. Pro důchodce jsou změny týkající se zdravotního pojištění obzvláště tvrdé, neboť jim dělají velkou díru do jejich již tak hubeného rozpočtu.

Všechny tyto faktory vystupňovaly napětí ve společnosti a vyhnaly důchodce do ulic.

Jak byl jejich protest úspěšný, zatím nelze vzhledem k nejasným vyjádřením odhadnout. Následující den však China News Service, druhá největší čínská státní tisková agentura, zveřejnila mimo jiné takzvané „vysvětlení“ politiky Úřadu pro zdravotní pojištění k nové reformě zdravotního pojištění. V textu byl propagován projekt úspor a popsán tak, že bude pro lidi přijatelnější.

Průběh protestů ve Wu-chanu

8. února kolem 10:20 se před budovou městské správy ve Wu-chanu a v jejím okolí začaly shromažďovat davy lidí. Na hlavní ulici před radnicí se shromažďovalo stále více starších lidí. Mnozí přijeli tříkolovými vozidly pro invalidy, mnozí další veřejnou dopravou. Lidé přijížděli veřejnou dopravou do doby, než místní úřady uzavřely přístupy k autobusům.

Úřady nasadily do terénu velké množství ozbrojených policistů a speciálních policejních jednotek. Docházelo ke strkanicím a potyčkám mezi protestujícími a policií, ale k žádným větším střetům nedošlo. Policie se zdržela násilných akcí. Podle místních pozorovatelů bylo stranickým představitelům ve Wu-chanu jasné, že protesty starších lidí jsou velmi citlivou politickou otázkou, kterou Peking bedlivě sleduje a bude požadovat „stabilizaci“.

Hlavním tématem protestu důchodců bylo snížení státního příspěvku na zdravotní péči pro důchodce, který lze použít na léky a lékařské služby a který v podstatě využívá každý. Z dřívějších 260 jüanů (847 korun) na měsíc byla částka snížena na 83 jüanů (270 Kč).

Mimochodem tyto peníze pocházejí z příspěvku zaměstnavatele na zdravotní pojištění, z něhož šlo na společný fond zdravotního pojištění asi 70 % podílu příspěvku. 30 % podílu šlo na individuální účet zdravotního pojištění daného zaměstnance. S reformou však bylo těchto 30 % odebráno. Po reformě by mělo být i těchto 30 % přidáno na společný fond – alespoň teoreticky.

Americký ekonom Davy Jun Huang však pro Epoch Times uvedl, že peněz na společném fondu postupně ubývá kvůli špatnému stavu ekonomiky a stárnutí společnosti. Navíc podle Huanga existuje určitý vnitřní řád, podle kterého jsou finance využívány zejména pro ty, kdo jsou u moci, a pro funkcionáře komunistické strany.

„Zdravotní pojištění slouží především k ochraně členů komunistické strany, kádrů a úředníků, pak veřejných institucí, zaměstnanců státních podniků a nakonec obecných podniků“ a teprve na konci seznamu jsou obyčejní lidé, tedy zaměstnanci, kteří si platí zdravotní pojištění. Tento „příkaz“ o dodržování hierarchie se podle Huanga „nezměnil“.

Komunistická strana Číny má obrovský tým úředníků a členů strany a podle Huanga v této oblasti vzniká velký nedostatek finančních prostředků. Nyní by tento problém podle něho měla vyřešit reforma zdravotnictví.

Mezi účastníky protestu se rozšířila zpráva, že pokud vláda neustoupí, uskuteční se 15. února další protest v parku Čung-šan. Jeden z obyvatel však uvedl, že se o tom dozvěděla policie, a proto bude datum protestu určitě zatajeno. Zda a v jakém počtu se tam lidé ještě objeví, se teprve uvidí.

Mezi požadavky protestujících patřilo zrušení reformy a převzetí politické odpovědnosti starostou města Čcheng Jung-wenem a ředitelem Úřadu zdravotního pojištění Čchen Š’-liangem. Důchodci požadovali, aby odstoupili.

Kolem 14. hodiny se podle místního obyvatele protest zesílil. Pracovníci obce se podle něj snažili rozptýlit davy různými směry. Skupina důchodců byla odvedena do sálu, kde jim bylo sděleno, že městská správa pozastaví uplatňování nových předpisů, uvedl obyvatel. On sám opustil místo protestu kolem 15:30. Jeho prohlášení zatím nebylo oficiálně potvrzeno čínskými úřady.

Podle další zprávy čínské redakce deníku The Epoch Times bylo velké množství důchodců skutečně odvedeno do sálu městské správy ve Wu-chanu. Co se tam tehdy stalo, není dosud známo. Zůstává spekulací, zda se zde skutečně potvrdilo pozastavení provádění reformy zdravotního pojištění, zda bylo starým lidem pouze poskytnuto místo k odpočinku, nebo zda se tak stalo pro uklidnění davu či rozptýlení lidí na ulici.

Zpráva se rovněž odvolává na prohlášení Městské zdravotní pojišťovny ve Wu-chanu z 9. února, že reformy „určitě budou pokračovat“.

Samotný protest údajně pokračoval až do večerních hodin. Sie Wan-ťün, čínský disident žijící v exilu v USA a vůdce Demokratické strany Číny, která je v Číně zakázaná, zveřejnil na Twitteru video, na němž jsou vidět davy lidí, kteří ještě pozdě v noci vyšli do ulic Wu-chanu.

Vybírání peněz z kapes důchodců

Pan Kao, obyvatel Wu-chanu, řekl deníku Epoch Times: „Těch 260 jüanů sotva stačí na přežití a 80 jüanů už nestačí ani na nákup jednoho léku.“ Dále uvedl, že místní lidé protestují také proti snížení příspěvků na pohřebné. Ty byly v posledních letech sníženy ze 70 000 jüanů na 30 000 a loni opět na 19 000 jüanů (asi 2 600 eur), uvedl Kao.

Pan Čang, očitý svědek, který byl na místě protestu, řekl, že škrty ukazují, že Wu-chan má příliš velký finanční deficit. Po téměř třech letech covidových testů a politiky nulového covidu místním samosprávám a obcím skutečně došly peníze, říká pan Čang. „Proto zavedli takzvanou zdravotní reformu.“

Vysvětlil, že lidé jsou nespokojeni s čínskou dvoutřídní společností: „Ve dvoustupňovém systému, který v Číně zavádíme, je takzvaným úředníkům garantováno všechno. Ale obyčejní lidé, kterým právě běží o život, nemají žádnou záruku, včetně takzvaného zdraví.“

Pan Čang uvedl, že pro dělníky bylo užitečné, že šli důchodci na radnici hájit svá práva. Řekl, že těmto starým pracovníkům v důchodu je třeba poděkovat. „Wu-chan je hrdinské město,“ řekl pan Čang a dodal, že právě proto šlo tolik starých důchodců bránit svá práva. „Rozhodně to podporuji.“

Čang také kritizoval vládu za to, že chce „odklonit tok peněz zdravotnickou reformou“, a řekl, že to lidé nedovolí. Podle něj moratorium poskytuje všem „nárazník“: „Lidé dávají vládě šanci, vláda dává lidem slib a uvidíme, co vláda udělá dál.“

Protesty probíhaly také v Kuang-čou

Jak píše čínskojazyčná redakce deníku The Epoch Times, nové předpisy o zdravotním pojištění začal zavádět nejen Wu-chan, ale i další čínská města, například Kuang-čou.

V hlavním městě jihočínské provincie proběhly také tři protesty důchodců. Ve dnech 28. a 30. prosince 2022 a 11. ledna se před Úřadem sociálního zabezpečení v Kuang-čou sešlo velké množství lidí, kteří požadovali, aby vláda škrty zrušila.

Pan Li, důchodce z Kuang-čou, který je již sedm let v důchodu, řekl deníku Epoch Times: „Když jsem pracoval, 80 % zdravotního a důchodového pojištění platila firma a 20 % jsem si platil sám.“ Tehdy se podle něj také určovalo, kolik se bude měsíčně platit a kolik se bude dostávat po odchodu do důchodu. Pak, po odchodu do důchodu, bylo najednou všechno přerušeno. „To jsou peníze, které jsme vydělali. Vláda je nerozumná a nedodržuje zákony. Mnozí důchodci nevědí, že komunistická strana zabíjí lidi tisícem škrtů.“

Podle Liho byly městské příspěvky sníženy z posledních 484 jüanů (1 576 Kč) v listopadu na 160 jüanů (521 Kč) v prosinci 2022: „My staří lidé si za tyto životně důležité peníze kupujeme v lékárně léky, abychom nemuseli do nemocnice.“ V nemocnici si musíte všechno platit sami, řekl Li. „A je tolik lidí, jejichž důchod je jen 1000 až 2000 jüanů (3 256 až 6 512 Kč).“

Na internetu koluje seznam, který údajně uvádí nové údaje o zdravotních příspěvcích pro důchodce v různých městech Číny po zdravotní reformě:

Šen-čen: 251 jüanů (817 Kč)

Kuang-čou: 160 jüanů

Šanghaj: 140 jüanů (456 Kč) (pro mladší 74 let) a 157,5 jüanu (pro starší 75 let)

Peking: 100 jüanů (326 Kč) (pro mladší 70 let) a 110 jüanů (pro starší 70 let)

Čeng-čou: 95 jüanů

Chej-lung-ťiang: 90 jüanů

Wu-chan: 83 jüanů

Sin-ťiang: 80 jüanů

Ta-lien: 80 jüanů

… a další…

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).