PR článek

16. 2. 2023

Ať už jste rozhodli rekonstruovat svépomocí nebo jste stavební firma či živnostník, je samozřejmé, že veškeré stavební vybavení a nářadí prostě ve svém inventáři nemáte. Pokud je jej potřeba, bude nutné si jej buďto zakoupit nebo vypůjčit. Podle čeho byste se měli rozhodnout?

Rozdíl mezi pořizovací cenou a cenou vypůjčení

Velmi důležitým aspektem je při tomto rozhodování pořizovací cena a cena za pronájem daného nářadí nebo zařízení. Ve většině případů zaplatíte v kvalitních půjčovnách za zapůjčení stavebního zařízení či nářadí zlomek pořizovací ceny. Vhodné je se tak zamyslet, jak často budete asi dané nářadí nebo stavební vybavení potřebovat a teprve pak se rozhodnout, jakým způsobem si jej obstaráte.

Máte dostatečné prostory na uskladnění?

Nákup některého stavebního zařízení sice můžete považovat za investici do budoucna, je však nutné počítat i s vhodnými skladovacími prostory. Nejenže zařízení ochrání před nenechavci, ale poskytne jim i ochranu proti nepříznivým vlivům počasí, pokud nebude zrovna využíváno. Tuto otázku byste si měli promyslet především u velké stavební techniky nebo běžného lešení.

Právě klasické lešení je totiž poměrně špatně skladovatelné a nechat jej složené na zemi na volném prostranství se nemusí vyplatit. Pořizovací cena se samozřejmě značně liší dle zpracování lešení, ale především podle jeho velikosti. Klasické lešení, které znáte z mnoha staveb pak ustupuje jeho modernějším, bezpečnějším a praktičtějším variantám. Oblíbenou volbou jsou stále častěji pojízdná hliníková lešení, která si můžete zapůjčit jen v opravdu kvalitních půjčovnách stavebního vybavení. Zkuste se podívat třeba na nabídku společnosti Boels, kde jistě najdete lešení. Jež splní všechny vaše nároky.

V oblasti uskladnění nářadí a jiného stavebního vybavení vám pak mohou kvalitní půjčovny nářadí také vypomoci, protože zpravidla nabízejí i různé kontejnery. K těm si pak můžete zvolit nejen odpovídající vybavení, ale především i zabezpečení ve formě bezpečnostního zámku.

Nezapomeňte na náklady na údržbu

Některé stavební stroje a nářadí mají sice minimální náklady na údržbu u jiných se však tyto částky mohou vyšplhat na desetitisíce korun ročně. V případě vážnější závad mohou být částky ještě vyšší. Tyto náklady samozřejmě s vlastnictvím, přecházejí na vás a mohou tak vzniknout nepříjemné komplikace, a to nejen s ohledem na finance, ale i nedodržení harmonogramu prací. Než bude stroj či jiné zařízení opravené pravděpodobně se budete muset poohlédnout po náhradě, což znovu zatíží váš rozpočet a může vás to stát mnoho času.

Osvědčená půjčovna stavebních strojů se vždy postará, aby zapůjčená zařízení fungovala a veškeré náklady přebírají na sebe. Navíc vám v případě poruchy poskytnou náhradní vybavení, aby vaše práce nestála.

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).