Zdenka Danková

17. 2. 2023

Velvyslanec Spojených států amerických Bijan Sabet informoval 16. února, že Spojené státy v rámci zahraniční vojenské spolupráce poskytnou České republice dalších 200 milionů dolarů jako částečnou kompenzaci za techniku, kterou ČR poskytla Ukrajině, uvedl odbor komunikace MO.

„Velmi si vážíme této pomoci, kterou vnímáme jako výraz uznání za to, jak Česko od začátku konfliktu Ukrajině pomáhá. Prostředky využijeme k další modernizaci naší armády,” uvedla ministryně obrany Jana Černochová a dodala, že o konkrétních projektech teprve budou vedena jednání.

Nově avizovaných 200 milionů dolarů (v přepočtu cca 4,4 mld korun) bude pocházet z programu Zahraničního vojenského financování. Jedná se o další dar nad rámec již dříve oznámených 100 milionů dolarů, které jsou rovněž určené pro další modernizaci Armády ČR a pro částečnou kompenzaci našich dodávek materiálu na Ukrajinu, vysvětluje odbor komunikace a dodává, že „zahrnuje dalších také již zmíněných šest milionů dolarů z Fondu pro čelení ruskému vlivu, určených na vybudování tzv. nasaditelných týmů kybernetické ochrany, které vzniknou v rámci Armády ČR“.

Generál Řehka navštívil protiletadlový raketový pluk ve Strakonicích

„Modernizace vojska, podpora náboru i zkušenosti vojáků z nedávného nasazení v alianční misi předsunuté přítomnosti v Pobaltí – to byla hlavní témata, která náčelník Generálního štábu Armády ČR generálmajor Karel Řehka probíral s hlavními funkcionáři útvaru ve středu 15. února během své návštěvy u 25. protiletadlového raketového pluku ve Strakonicích. Doprovázel jej při ní velitel Vzdušných sil AČR brigádní generál Petr Čepelka,“ uvedla k posledním událostem v české armádě kapitánka Jana Samcová.

„Současné konflikty jasně ukazují, že protivzdušná obrana sehrává klíčovou úlohu při obraně státu. Z toho důvodu také věnujeme velkou pozornost rozvoji vojska pozemní protivzdušné obrany. Zavedení protiletadlového raketového systému SPYDER patří mezi nejdůležitější modernizační projekty Armády ČR,“ míní náčelník Generálního štábu AČR generálmajor Karel Řehka.

Protiletadlový systém SPYDER, jehož výrobcem a dodavatelem je izraelská společnost Rafael, nahradí zastaralý sovětský systém 2K12 KUB, který česká armáda používá již více než 40 let. První část dodávky tohoto moderního systému, jenž v mnoha ohledech dosahuje lepších parametrů než dosluhující KUB, strakoničtí vojáci převezmou v roce 2025. Přeškolovat se na nový systém začnou již od příštího roku, přibližuje kpt. Samcová.

V souvislosti s plánovaným přezbrojením vyvstává i potřeba, aby strakonický útvar měl dostatek kvalifikovaného personálu, který bude moderní systém obsluhovat. Jedním z diskutovaných témat během návštěvy generála Řehky u strakonického útvaru tak byla i personální naplněnost útvaru, upozorňuje odbor komunikace.

 „Aktivně spolupracujeme s Agenturou personalistiky a sami organizujeme řadu aktivit na podporu náboru, protože chceme v krátké době obsadit co nejvíce volných míst u útvaru,“ sdělil velitel strakonického útvaru plukovník Luděk Teger.

Protiletadlové raketové komplety RBS-70NG získali vojáci do výzbroje v letech 2020-2021 jako náhradu za sovětské systémy STRELA 10. (kpt. Samcová)

Generál Řehka si v rámci pracovního jednání prohlédl techniku z výzbroje strakonických vojáků.

Kromě již zmíněných zastaralých zbraní, které budou v nejbližší době nahrazeny novou moderní technikou, se například seznámil se švédskými protiletadlovými komplety RBS-70NG. Do výzbroje je strakoničtí vojáci získali v letech 2020 až 2021 jako náhradu za sovětské systémy STRELA 10. Prezentována byla generálu Řehkovi také nová vozidla T-815/7 PVO, jež jsou určena k přepravě protiletadlových družstev RBS-70NG a které vojáci převzali během loňského roku. Představena byla i další technika, včetně systémů velení a řízení palby.

Idnes.cz uvedl: „Všechny profesionální jednotky Armády ČR (AČR) budou postupně nejpozději do roku 2025 přezbrojeny na nové pistole P-10 a útočné pušky BREN 2. Aktivní zálohy ale často stále nosí zbraně, které svou konstrukcí, morálním a technickým stářím patří spíše do muzea než na bojiště 21. století, například útočné pušky z roku 1958.“

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“