Ondřej Horecký

9. 3. 2023

Únorový průzkum ukázal, že nadpoloviční většina Čechů se obává otevřeně vyjádřit své názory. Lidé považují za nejnebezpečnější provládní propagandu a s dezinformacemi podle nich není třeba bojovat legislativně, ale diskuzí a vzděláváním.

Téměř 55 % obyvatel v zemi se bojí vyjádřit své názory otevřeně, ať už kvůli strachu z potrestání v práci, narušení vztahů s kolegy, klienty či partnery anebo kvůli šikaně na internetu, prokázal reprezentativní průzkum agentury SANEP, který si nechala zpracovat Společnost pro obranu svobody projevu (SOSP) a kterého se zúčastnilo 3256 respondentů.

Nejvíce se lidé bojí diskutovat o migraci, covidu, ale také o manželství a pohlaví nebo o volbách.

Výsledky dotazování z průzkumu SANEP na otázku O čem se lidé nejvíce bojí veřejně vyjadřovat. (printscreen tisk. zpráva SOSP)

Většina dotazovaných odpověděla kladně na otázku, zda mají pocit, že se do jejich životů vrací cenzura a omezovaní svobody projevu a tři pětiny respondentů potvrdilo, že se již s nějakou formou cenzury setkali. Ve většině případů šlo o zablokování média nebo profilu sociální sítě, které dotyční sledovali.

Skoro dvě třetiny respondentů si myslí, že s tzv. dezinformacemi, jakožto s přirozeným jevem doprovázejícím demokracii, není třeba bojovat novou legislativou, ale diskusí a vzděláváním.

79 % procent lidí si myslí, že stát my neměl být ten, kdo určuje, co je či není dezinformace. Tuto úlohu by měly plnit soudy, míní 85 % dotazovaných.

Jako nejvíce nebezpečnou respondenti vnímají provládní propagandu bagatelizující energetickou a ekonomickou krizi (více než tři pětiny dotázaných). Téměř s totožnými výsledky jsou na dalších místech zmiňovány jak proukrajinská, tak proruská propaganda o válce na Ukrajině.

Pozoruhodný je fakt, že dle názoru respondentů jsou největšími šiřiteli dezinformací vládní politici a veřejnoprávní a mainstreamová média.

Výsledky dotazování z průzkumu SANEP, otázka „Kdo podle vás nejvíce šíří nepravdivé informace“. (printscreen tisk. zpráva SOSP)

Úpravu legislativy kvůli dezinformacím podle názoru lidí nepotřebujeme. Naopak politická korektnost lidem vadí, potvrdilo 58 % respondentů.

„Na základě získaných výsledků lze konstatovat, že svoboda projevu představuje pro českou společnost jeden z nejdůležitějších prvků demokracie. Její hodnota spočívá v různých pohledech na věc a otevřeném dialogu, který podporuje vzájemné porozumění. Neuvážené kroky vlády a unáhlené implementace unijní legislativy mohou nenávratně poškodit prostor, v němž se stále ještě mohou vést svobodné veřejné debaty a kde může být politika soutěží myšlenek bez diskriminace nepohodlných autorů,“ uvádí se v tiskové zprávě SOSP.

Podrobné výsledky průzkumu si můžete prostudovat ZDE.

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.