Jackson Richman

20. 3. 2023

Investigativní novinář Matt Taibbi vydal 17. března nejnovější – devatenáctý – díl „Twitter Files“. Tentokrát se zaměřil na spolupráci mezi Virality Project Stanfordovy univerzity a Twitterem s cílem cenzurovat informace, které považovali za dezinformace o anticovidové vakcíně.

Virality Project (VP) se dle Taibbiho spolčil také s americkou vládou.

„Ačkoli Virality Project ve velkém revidoval obsah pro Twitter, Google/YouTube, Facebook/Instagram, Medium, TikTok a Pinterest, vědomě se zaměřoval na pravdivé materiály a legitimní politické názory, přičemž se sám často fakticky mýlil,“ napsal Taibbi na Twitteru.

Taibbi označil VP za „zdrcující úspěch“, protože „vláda, akademická obec a oligopol rádoby korporátních konkurentů se rychle zorganizovaly v tajném, jednotném úsilí o kontrolu politické komunikace“. Navíc dle Taibbiho, „urychlil vývoj digitální cenzury a posunul ji od posuzování pravdy/nepravdy k novému, děsivějšímu modelu, otevřeně zaměřenému na politický narativ na úkor faktů“.

Někdy kolem poloviny února 2021 Twitter souhlasil se spoluprací s VP, který dále informoval Twitter, že pokud jde o vakcíny, existuje „pravdivý obsah, který by mohl podporovat váhání pokud jde o očkování“, včetně „zpráv o skutečných vedlejších účincích vakcín“. VP uvedl, že takový obsah by měl spadat pod cenzuru covidových příspěvků ze strany Twitteru. Cenzurní pravidla společnosti Twitter pro takový obsah vyžadovala, aby byl „prokazatelně nepravdivý nebo zavádějící“ a že zavádějící tvrzení „musí být prohlašováním faktu (ne názoru)“.

VP si u Twitteru posteskl nad tím, že konzervativci a další lidé odsuzovali očkovací pasy, kdy instituce včetně restaurací vyžadovaly, aby lidé předložili doklad o očkování. Tento odpor podle VP „poháněl širší protiočkovací narativ o ztrátě práv a svobod“.

„V březnu 2021 se zaměstnanci Twitteru opičili po VP a označovali ‚kampaně proti očkovacím pasům‘, ‚strach z povinného očkování‘ a ‚zneužívání oficiálních nástrojů pro hlášení‘ za ‚potenciální porušení‘,“ uvedl Taibbi.

VP zašel až tak daleko, že sdělil, že ti, kdo „jen kladou otázky“ ohledně vakcín, používají „taktiku, kterou běžně používají šiřitelé dezinformací, aby odklonili vinu“. Podle Taibbiho VP „označil za dezinformační událost také ‚Celosvětové shromáždění za svobodu‘ na Telegramu“.

V dubnu 2021 VP označil vypuknutí covidové infekce u očkovaných osob za „extrémně vzácnou událost“.

„Dokonce i ve své závěrečné zprávě VP tvrdila, že naznačování, že vakcína nezabraňuje přenosu, nebo že vlády plánují zavést očkovací pasy, je dezinformací,“ napsal Taibbi. „Obě věci se ukázaly jako pravdivé.“

VP spolupracovala dle Taibbiho s „[ministerstvem obrany] financovanou Graphikou, Centrem pro informovanou veřejnost (CIP) financovaným Národní vědeckou nadací, DFRLab financovaným skrze GEC a NYU Center for Social Media and Politics neboli CSMaP“. Novinář dodal, že VP „později uvedl, že spolupracoval s ‚několika vládními agenturami‘, včetně Úřadu pro veřejné zdraví a CDC. Spolupracovala „mimo jiné“ prý také s CISA (Agenturou pro kybernetickou bezpečnost a bezpečnost infrastruktury) [ministerstva vnitřní bezpečnosti] a Centrem pro vládní angažovanost (GEC).

GEC, které je součástí ministerstva zahraničí, údajně financovalo britskou organizaci Global Disinformation Index, která doporučovala cenzurovat konzervativní média kvůli tvrzení, že šíří dezinformace.

Taibbi na závěr napsal: „Americká informační mise přešla od boje proti terorismu v zahraničí a zastavení ‚zahraničního vměšování‘ do domácího publika, k 80 % domácího obsahu, z velké části pravdivého. „Vládní rada pro dezinformace‘ pod ministerstvem vnitřní bezpečnosti již neexistuje; postihování pravdy však ano.“

Epoch Times se obrátil na Úřad pro veřejné zdraví, CDC, ministerstvo zahraničí a CISA s žádostí o komentář.

CISA se odmítla vyjádřit.

Překlad původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Přečtěte si také

Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…
Budeme muset přijímat uprchlíky? Ne, ale…

Budeme muset povinně přijímat migranty, kteří do EU proudí, nebo ne? Jak je to s kvótami? Zabere migrační pakt proti náporu běženců?

Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég
Národní klimaticko-energetický plán byl sestaven diletantsky, říká energetický stratég

„Já jsem v životě nezažil takovou aroganci, s jakou je tento (NKEP) připravován. A tak diletantně!“ prohlásil na konferenci „Green Deal s rozumem“ Jiří Feist.

Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom
Evropa zapomněla na své kořeny. Jede na dotacích a dává přednost boji s CO2 před bezpečností, varuje ekonom

Podle ekonoma Lukáše Kovandy, který byl hostem pořadu Osobnost Plus na Českém rozhlase, nás evropské dotace vedou do záhuby a osobně by je seškrtal.

Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“
Musk k procesu s Trumpem: „Tento případ poškozuje právo“

Na vrcholu prezidentské volební kampaně stojí Donald Trump před soudem. Případ vyvolává v USA nevoli nemalé části veřejnosti.

Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků
Studie: Prokázaný potenciál kombuchy pro spalování tuků

Svět kombuchy: starobylý fermentovaný nápoj plný probiotik, který může mít pozitivní vliv na metabolismus a zdraví.