Jackson Richman

22. 3. 2023

Senát Spojených států amerických 21. března odhlasoval rozpravu ke zrušení autorizace k použití vojenské síly (AUMF) v Iráku z let 1991 a 2002.

První povolení umožnilo Spojeným státům vstoupit do války v Perském zálivu, během níž byly síly iráckého vůdce Saddáma Husajna vyhnány z Kuvajtu. Druhé povolení umožnilo americké armádě vstoupit do Iráku na základě zpráv, že Husajn disponuje zbraněmi hromadného ničení. Spojené státy ho v roce 2003 zajaly a v roce 2006 byl v Iráku popraven.

Procedurální hlasování v Senátu, které vyžadovalo prostou většinu, se konalo dva dny po 20. výročí americké invaze do Iráku.

Senátní demokraté, včetně lídra senátní většiny Chucka Schumera, uvedli, že autorizace z let 1991 a 2002 musí být zrušeny, aby je budoucí administrativy nezneužívaly.

Podpora Bílého domu

Podle prohlášení Bílého domu prezident Joe Biden zrušení AUMF podporuje.

Administrativa poznamenala, že „Spojené státy v současnosti neprovádějí žádné vojenské aktivity, které by se primárně opíraly o AUMF z roku 2002, a žádné vojenské aktivity, které by se opíraly o AUMF z roku 1991“.

„Zrušení těchto oprávnění by nemělo žádný dopad na současné vojenské operace USA a podpořilo by závazek této administrativy k pevným a komplexním vztahům s našimi iráckými partnery. Toto partnerství, které zahrnuje spolupráci s iráckými bezpečnostními silami, pokračuje na základě pozvání irácké vlády v rovině poradní, asistenční a zmocněnecké.“

Očekává se, že hlasování a schválení návrhu zákona v Senátu proběhne ještě tento týden a následně by o něm rozhodovala Sněmovna reprezentantů. Její předseda republikán Kevin McCarthy 21. března uvedl, že proti návrhu zákona nemá námitky.

„Jsem pro,“ řekl na tiskové konferenci. „Nemám problém s tím to zrušit.“

McCarthy také poznamenal, že si nepřeje zrušení AUMF z roku 2001, která Spojeným státům umožňuje jít po osobách odpovědných za události z 11. září 2001.

V souvislosti s AUMF z roku 2001 sdělil minulý týden demokratický senátor Kaine pro deník The Epoch Times, že se jí Senát musí zabývat, ačkoli nepodporuje její úplné zrušení. Jeho cílem je „přesnější definice nepřítele“, protože původní definice je „vágní“.

Kaine poznamenal, že AUMF byla použita i proti silám, které nestály za 11. zářím. Řekl, že ačkoli tyto skupiny mohou být protivníky Spojených států, AUMF byla použita „nad rámec toho, co bylo původně zamýšleno“.

V AUMF z roku 2001 se uvádí, že „prezident je oprávněn použít veškerou nezbytnou a přiměřenou sílu proti těm národům, organizacím nebo osobám, o nichž zjistí, že plánovaly, schválily, spáchaly nebo napomáhaly teroristickým útokům, k nimž došlo 11. září 2001, nebo ukrývaly takové organizace nebo osoby, aby zabránil jakýmkoli budoucím aktům mezinárodního terorismu proti Spojeným státům ze strany takových národů, organizací nebo osob“.

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.