Jennifer Margulis

5. 4. 2023

Existuje významná spojitost mezi zvýšenou fyzickou aktivitou u dětí a snížením výskytu infekcí horních cest dýchacích. Jinými slovy, čím více jsou děti aktivní, tím menší je pravděpodobnost, že onemocní. Toto zjištění vychází z klinického výzkumu, který provedl tým polských vědců.

Jejich studie s názvem „Spojitost nízké fyzické aktivity s vyšší frekvencí infekcí dýchacích cest u dětí předškolního věku“ byla publikována v odborném časopise Pediatric Research v lednu 2023.

Čím aktivnější, tím lepší

Polští vědci navrhli studii tak, aby zkoumala dvě skupiny dětí ve věku od čtyř do sedmi let. Do studie bylo zařazeno celkem 104 dětí, přičemž průměrný věk byl 5,3 roku.

Vědci rozdělili děti do dvou různých skupin: jedna byla skupina s nízkou fyzickou aktivitou (tvořená 47 dětmi, které denně ušly v průměru 5 668 kroků) a druhá skupina s vyšší fyzickou aktivitou (47 dětí, které denně ušly v průměru 9 368 kroků).

Poté měřili počet dní, které děti trpěly nemocemi horních cest dýchacích. Děti sledovali celkem 60 dní, přičemž vycházeli z hlášení rodičů. Aby bylo možné přesně měřit fyzickou aktivitu dětí, nosily děti ve studii fitness monitory, které sledovaly jejich denní kroky, intenzitu fyzické aktivity a množství spánku. Tato zařízení nosily 24 hodin denně po dobu 40 dnů.

Vědci zjistili, že čím byly děti fyzicky aktivnější (na základě počtu kroků, které ve zdravých dnech ušly), tím méně často trpěly příznaky infekce horních cest dýchacích. Konkrétně u dětí, které denně ušly o tisíc kroků navíc, se počet dní, kdy trpěly nachlazením, snížil o 4,1 dne.

Kromě toho děti, které trávily tři a více hodin týdně sportem, měly méně infekcí horních cest dýchacích než děti, které se sportu pravidelně nevěnovaly. Tato studie byla pozorovací. Nejprve vědci stanovili parametry, které zahrnovaly vyšší versus nižší fyzickou aktivitu, zapojení do sportu a vystavení toxinům z prostředí, jako je kouření a alergeny. Poté definovali výsledky, které sledovali, což byl počet dní, po který byly děti nemocné.

Vědci tedy pozorovali jednoznačnou korelaci mezi zvýšenou fyzickou aktivitou a sníženým počtem dnů, které děti strávily nemocí. Protože se však jednalo o observační studii, nebylo hned jasné, proč děti, které byly aktivnější, vykazovaly méně nemocných dnů.

Žádná souvislost mezi vystavením kouři, spánkem a respiračními infekcemi

Zajímavé je, že studie nezjistila souvislost mezi vystavením zvířecím chlupům nebo pasivnímu kouření a zvýšeným nebo sníženým počtem dnů nemoci.

Nezdá se, že by existovala spojitost mezi tím, kolik spánku dítě mělo, kolik mělo sourozenců, jakého bylo pohlaví nebo zda bylo očkováno, a počtem dnů, kdy bylo nemocné respiračními infekcemi.

Současně děti, které se účastnily sportovních programů, vykazovaly nepatrný pokles počtu dnů nemoci.

Účinnější imunita zlepšuje kvalitu života dětí

„U dětských pacientů do 5 let nadále převažuje ve značném počtu nemocnost a úmrtnost způsobená RTI [infekcemi dýchacích cest],“ napsali vědci ve své diskusi. Mezi tyto respirační infekce patří rhinoviry (které způsobují běžné nachlazení), RSV, chřipka a chřipce podobná onemocnění a také sezónní koronaviry.

„Navíc 45 % předškolních dětí, které prodělaly časté nachlazení, trpělo infekcemi i v pozdějším školním věku. Opakované respirační infekce, definované jako osm a více infekcí za rok, významně kazí QoL [kvalitu života] předškolních dětí a v budoucnu mohou vést k astmatu. Prokázali jsme, že vyšší počet kroků za den u předškoláků vede k účinnější imunitě, což se projevuje menším počtem dní s příznaky…“

Jak tedy vědci uvedli, životní styl, který pomáhá malým dětem vyhýbat se respiračním infekcím, může zlepšit kvalitu jejich života bezprostředně i v budoucnu.

Konkrétně podle této studie je jednou z velmi důležitých životních činností pro malé děti pohyb. Jinými slovy, více fyzické aktivity může dětem zlepšit život. Čím více je dítě v předškolním věku aktivní, tím zdravější bude mít dětství.

Tato studie se shoduje se stovkami dalších, které dokazují, že fyzická aktivita je důležitá pro duševní i fyzickou pohodu.

Například jiný nedávno zveřejněný výzkum ukázal, že cvičení je při léčbě duševních potíží u dospělých účinnější než léky. Poselství pro rodiče a pedagogy se zdá být jasné: Dostaňte děti od obrazovek a ven. Předškoláci potřebují běhat, skákat, hrát si a hýbat se, aby zůstali zdraví.

Potřebujeme revoluci

Dr. Collin Lynn je praktický lékař z Reddingu v Kalifornii. Je otcem dvou dětí a byť se na polské studii nepodílel, pečlivě si ji prostudoval.

Zdůraznil, že tato studie, spolu s doslova stovkami dalších, zpochybňuje mnoho covidových opatření, která zdravotnické úřady rychle zavedly, aniž by zvážily vědecká data a zdravý rozum.

Například doporučení, aby děti zůstávaly doma, což jim ztěžovalo pohyb a zvyšovalo pravděpodobnost, že budou trávit dny u obrazovek, většinou hraním videoher, byla založena na strachu, nikoli na vědeckých údajích nebo logice.

Podle metaanalýzy studií zveřejněné v časopise JAMA Pediatrics v červenci 2023 se totiž denní pohybová aktivita a cvičení snížila u dětí během vládou nařízeného sociálního odloučení nejméně o 20 %.

„V této covidové době jsme se zavřeli doma a pokračuje to dál. Jsme permanentně přihlášeni na porady na Zoomu a klamně věříme, že jsme v bezpečí za svými maskami. Možná, že než se navždy ztratíme v trvalé sedavosti (vím, že to není slovo, ale mělo by být), potřebujeme nějaká jasná data, která nám připomenou, že je skutečně zdravější chodit ven a cvičit,“ uvedl dr. Lynn.

„Doufám, že tento článek je začátkem vědecké revoluce, která nám všem na celém světě pomůže být fyzicky aktivnější. Tak budeme žít ve zdravějším světě,“ uzavřel lékař.

Názory vyjádřené v tomto článku jsou názory autora a nemusí nutně odrážet stanovisko deníku The Epoch Times.

Z anglického originálu na The Epoch Times přeložil Ondřej Horecký.

Související témata

Související články

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).