Epoch Times Německo

17. 4. 2023

Sobota byla historickým dnem pro energetickou politiku v Německu – vstoupilo v platnost ukončení provozu jaderných elektráren. Přesto debata o jaderné energetice nadále doutná.

Podle generálního ředitele společnosti PreussenElektra Guida Knotta je ukončení výroby elektřiny z jaderné energie v Německu pro zaměstnance elektrárny Isar 2 „velmi emotivním aktem“. Představa, že elektrárna „pak už nebude znovu připojena k síti, je pro kolegy těžká“, řekl šéf energetické společnosti v sobotu v areálu v Niederessenbachu listu Bayerischer Rundfunk.

Šéf elektrárny Carsten Müller hovořil o „posledním těžkém kroku“, aby byla elektrárna nakonec odpojena od sítě. V uplynulých týdnech se nám „dostalo velkého povzbuzení a podpory“, řekl Müller. Velmi ho potěšilo, že se tolik lidí „postavilo“ za jadernou energii. Politické rozhodnutí je však podle něj „samozřejmě jasné“: „Dnes večer se odpojíme od sítě.“

V sobotu o půlnoci přestaly vyrábět elektřinu poslední tři zbývající jaderné elektrárny v Německu. Kromě Isaru 2 v Bavorsku jsou to Neckarwestheim v Bádensku-Württembersku a Emsland v Dolním Sasku. Po šesti desetiletích tak v Německu končí éra jaderné energetiky.

Ve skutečnosti měly být jaderné elektrárny odstaveny již na konci loňského roku. Rozhodla o tom koalice CDU/CSU a FDP v reakci na katastrofu reaktorů ve Fukušimě. Kvůli ruské agresivní válce proti Ukrajině se však koaliční vláda loni rozhodla ponechat tři reaktory v provozu i přes zimu.

Debata pokračuje

Přibližně před 62 lety byla v Německu uvedena do provozu první komerční jaderná elektrárna – nyní se tři zbývající reaktory v Německu odstavují. Přestože věk jaderné energetiky v této zemi končí, debata doutnala i několik hodin před tím, než měl být elektrárny odstaveny.

Zatímco ministryně životního prostředí Steffi Lemkeová (Zelení) dala najevo úlevu nad tímto krokem a odpůrci jaderné energetiky chtějí v několika městech ukončení provozu jaderných elektráren oslavit, FDP to označila za „strategickou chybu“.

Generální tajemník FDP Bijan Djir-Sarai vyzval k tomu, aby se od této technologie zcela neupustilo. „Jaderná energie musí mít v Německu budoucnost i po ukončení výroby,“ řekl v rozhovoru pro berlínskou agenturu Deutsche Presse-Agentur. „To zahrnuje rozšíření výzkumu v oblasti jaderné fúze a využití možností, které nabízejí nové a bezpečnější technologie jaderného štěpení.“

Pokud by záleželo na vůdci FDP Christianu Lindnerovi, měly by být tři jaderné elektrárny ponechány v záloze, a ne demontovány. „Kdybychom je měli uvést do provozu v příštích dvou nebo třech letech, měli bychom tuto šanci,“ řekl ministr financí v pátek večer televizní stanici Welt. To by se však nepodařilo kvůli koaličnímu partnerovi, Zeleným.

Bavorský premiér Markus Söder v pátek večer v rozhovoru v pořadu Tagesthemen na ARD řekl, že věří v nový začátek jaderné energetiky. „Cítíme tuto velkou energetickou krizi, potřebujeme každý kousek energie,“ řekl politik CSU. ARD vysílala „Tagesthemen“ živě z areálu jaderné elektrárny Isar 2 v Dolním Bavorsku. Ve speciálním 45minutovém vydání moderátor Ingo Zamperoni informoval o své exkluzivní návštěvě elektrárny.

Hesenský premiér Boris Rhein vyzval k dalšímu výzkumu nových technologií. „Válka na Ukrajině a energetická krize nám ukazují, že musíme zaujmout široký přístup. Zejména s ohledem na ukončení jaderné energetiky musíme podporovat výzkum, který je otevřený novým technologiím. Nejen k postupnému vyřazování, ale také k postupnému zavádění,“ řekl listu Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Odstavením tří reaktorů skutečná práce na vyřazování jaderné energie teprve začíná. „Jadernou energii jsme v naší zemi využívali asi tři generace a produkovali jsme odpad, který bude nebezpečný ještě 30 000 generací. Tuto odpovědnost předáváme našim vnukům, pravnukům a mnoha dalším generacím,“ řekl Lemke s odkazem na úkoly, které německou společnost čekají. Celkem je v Německu třeba ještě demontovat více než 30 jaderných elektráren.

Z původního článku německé redakce deníku The Epoch Times přeložila G. K.

Přečtěte si také

Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka
Dotace na elektromobily nejsou třeba, na trhu se prosadí samy, myslí si ministr Kupka

Podle ministra dopravy Martina Kupky není třeba dotovat koupi elektromobilů, cestu na trh si najdou samy, jakmile spadnou ceny. Stát zainvestuje 5 miliard do dobíjecích stanic.

Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru
Trump se setkal s polským prezidentem Dudou v Trump Toweru

Bývalý prezident Donald Trump se ve středu večer v New Yorku setkal s polským prezidentem Andrzejem Dudou, přičemž dvojice diskutovala o zásadních mezinárodních otázkách, jako je situace na Ukrajině, Blízký východ a výdaje NATO.

„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví
„Jsme v té nejhorší čtvrtině v rámci Evropy.“ Obezita u dětí se v ČR zvyšuje, má vliv i na duševní zdraví

Na téma Obezita, vliv prostředí a duševní zdraví se ve středu v Poslanecké Sněmovně konal kulatý stůl, kde se sešli a diskutovali spolu zástupci různých odvětví medicíny, kteří se problému obezity u dětí věnují.

„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti
„Přece nechceme ztratit další generaci.“ Senátoři chtějí širší diskuzi o vlivu sociálních médií na děti

Senátorka Daniela Kovářová iniciovala širší diskuzi o negativních dopadech nových médií a sociálních sítí na děti a eventuálně problematiku i legislativně omezit. Kolegové z podvýboru ji podpořili.

Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu
Vít Rakušan a jeho slavná výjimka z migračního paktu

Vít Rakušan tvrdí, že z migračního paktu budeme mít výjimku kvůli velkému počtu ukrajinských uprchlíků. Nebudeme prý muset přijímat migranty, ani platit pokutu půl milionu Kč za nepřevzatého migranta. Už v červenci 2023 jsem psal o tom, že s výjimkou pro Ukrajince v migračním paktu je to mnohem složitější.