Samantha Flom Gary Bai

a 18. 4. 2023

NEW YORK – Podle republikánů z justičního výboru Sněmovny reprezentantů může za rostoucí kriminalitu ve Spojených státech rozvolněná politika demokratických okresních prokurátorů financovaných Georgem Sorosem.

Na detašovaném slyšení v New Yorku na téma „Oběti násilné trestné činnosti na Manhattanu“, které se konalo 17. dubna, se členové výboru podělili o svůj pohled na věc s deníkem The Epoch Times.

„Toto slyšení se samozřejmě týká násilné kriminality a politiky uvolněného přístupu ke zločinu, kterou zavedli Sorosem financovaní okresní prokurátoři,“ řekl republikán Mike Johnson a poznamenal, že Kongres má pravomoc rozhodovat o federálních zdrojích, které okresní prokuratury získávají.

„A pokud byly některé z těchto finančních prostředků vynaloženy nebo použity nesprávně, pak máme jako správci peněz daňových poplatníků povinnost to vyšetřit a zajistit, aby tomu tak nebylo.“

Rozhodnutí výboru zaměřit se na kriminalitu na Manhattanu přišlo po nedávném rozhodnutí manhattanského okresního prokurátora Alvina Bragga o vznesení obvinění z falšování obchodních záznamů proti bývalému prezidentovi Donaldu Trumpovi. Dle republikánů je obvinění politicky motivované.

Bragg při vznesení obvinění vůči Trumpovi „povýšil“ přestupky na trestné činy, přičemž v loňském roce naopak jeho úřad klasifikoval více než polovinu všech trestných činů na Manhattanu jako přestupky.

Bragg nastoupil do funkce v lednu 2022. Podle údajů newyorské policie se do prosince 2022 celková kriminalita v New Yorku meziročně zvýšila o 22,4 procenta.

Kongresman Mike Johnson (republikáni) se 17. dubna 2023 zúčastnil slyšení „Oběti násilné trestné činnosti na Manhattanu“ ve federální budově Jacoba K. Javitse v New Yorku. (Chung I Ho / The Epoch Times)

Podle republikánů ve Sněmovně reprezentantů je však Bragg jen jedním z mnoha okresních prokurátorů, kteří podřizují svou práci přáním demokratického megadárce George Sorose.

V červnu 2022 informovala organizace Law Enforcement Legal Defense Fund (pdf), že Soros, resp. na něj napojené organizace, přispěly na volební kampaň nejméně 75 zvoleným okresním prokurátorům napříč Spojenými státy.

„Obrovské částky od George Sorose jdou do politických akčních výborů, které pak financují tyto velmi levicově orientované okresní prokurátory, kteří by za normálních okolností nikdy nevyhráli,“ sdělil republikán Jeff Van Drew. „A to je ten problém. Problém je v tom, že se zmocňují úřadu žalobce a dělají z něj čistě politický úřad.“

„A co je ještě horší, dělají z prokuratury úřad, který nechrání, nebojuje a nezastává se amerických obětí a obětí v New Yorku, San Francisku, New Orleansu a na mnoha dalších místech“.

„To je špatně – je to vlastně zlo. Zlí lidé by měli být ve vězení.“

Reakce demokratů

Zatímco republikáni obviňují demokratické okresní prokurátory, jako je Bragg, že zneužívají své funkce k politickému prospěchu, demokraté, jako je nejvýše postavený demokrat justičního výboru Jerrold Nadler, tvrdí, že sněmovní republikáni dělají vyšetřováním Bragga totéž.

Nadler ve svém úvodním projevu během slyšení 17. dubna řekl: „Republikáni z výboru uspořádali toto slyšení k zastrašení a odrazení řádně zvoleného okresního prokurátora na Manhattanu od práce, pro kterou ho voliči zvolili. … Využívají svých veřejných funkcí a zdrojů tohoto výboru k ochraně svého politického patrona Donalda Trumpa. Je to nehorázné zneužití moci. Je to, abych použil předsedův [Jordanův] oblíbený termín, zneužívání moci sněmovního justičního výboru.“

Po slyšení Nadler na tyto komentáře navázal obviněním svých republikánských kolegů z bránění spravedlnosti.

Kongresman Jerrold Nadler (demokraté) na slyšení ve federální budově Jacoba K. Javitse v New Yorku, 17. dubna 2023. (Chung I Ho / The Epoch Times)

„Je to doslova maření spravedlnosti, když se kongresové slyšení snaží zastavit nebo ovlivnit dané trestní stíhání, což je jednoznačně … maření spravedlnosti,“ řekl Nadler.

Demokrat se také domnívá, že rostoucí kriminalita je důsledkem odporu republikánů vůči reformě pro regulaci zbraní.

Podle studie Centra pro prevenci kriminality (Crime Prevention Resource Center), kterou v září 2020 zveřejnila organizace Social Science Research Network, se Spojené státy v letech 1998 až 2017 podílely pouze na 1,1 % všech masových střelbách v celosvětovém měřítku, přestože tvoří 4,6 % světové populace.

Braggova kancelář vydala na slyšení rozhořčenou reakci, a slyšení označila za „politický trik“.

Mluvčí úřadu konstatoval, že počet vražd, znásilnění, loupeží a vloupání se za první čtvrtletí roku 2023 ve srovnání s loňským rokem snížil, ale konkrétní čísla nespecifikoval.

Překlad a redakční zkrácení původní zprávy americké redakce: Juraj Skovajsa

Související témata

Související články

Přečtěte si také

„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory
„Nerozhodovali lidé z praxe. Covid neřídili doktoři, ale politici,“ říká bývalá předsedkyně etické komise České lékařské komory

„Bylo dovezeno pět tisíc balení léčiva HUVEMEC z Bulharska. Nakonec se řeklo, že bude pouze pro nemocniční podání, což vlastně proti hlavnímu smyslu jeho fungovaní, protože působí nejlépe jako prevence a při časném podání, tak aby se nemoc nemohla rozvinout,“ vysvětluje doktorka Stehlíková...

Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí
Mezinárodní apely a články v médiích velmi pomáhají – rozhovor s dcerou čínské vězeňkyně svědomí

Chuej Li nedávno vypovídala na půdě Poslanecké sněmovny o perzekuci, které její matka čelila v Číně a která dopadala i na ni, v době, kdy byla dítětem. V rozhovoru nám prozradila své pocity a více detailů.

Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga
Ověřovatel pravdy se mýlí? Migrační odborník si „posvítil“ na výroky Demagoga

Právník Robert Kotzian podrobil analýze fact-checking projektu Demagog.cz, který si měl „posvítit“ na výroky Aleny Schillerové ohledně migračního paktu. Míní, že i „strážci pravdy“ se mohou mýlit.

Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání
Antikoncepce: Dezinformace a lékařské zastírání

Proč by se nemělo říct nahlas, že hormonální formy antikoncepce, jako jsou pilulky, kožní náplasti, injekce, implantáty nebo nitroděložní tělíska, mívají často vedlejší účinky?

Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?
Bobr v krajině. Nakolik je k užitku a nakolik škodnou?

„To, že bobr vytváří mokřad, je třeba porovnávat s tím, jak stát realizuje zadržení vody v krajině. Je třeba vzít na zřetel, že sucho je velkou hrozbou pro naši krajinu. Přínos mokřadů je skutečně velký.“