Gabe Mirkin

8. 5. 2023

Osmdesátiletý Riccardo Muti prodloužil smlouvu s Chicagskou symfonií do roku 2023 (Chicago Tribune, 23. září 2021). Pablo Casals, Nadia Boulangerová, Arturo Toscanini, Arthur Rubinstein, Mehli Mehta a Paul Paray dirigovali velké orchestry až do svých devadesáti let a Walter Demrosch, Arthur Fiedler, Serge Kousevitsky, Leopold Stokowski, Sir Thomas Beecham a Eugene Ormandy až do svých osmdesáti let.

Ve věku 99 let dirigoval Edward Simons orchestr na předměstí New Yorku a překonal tak světový rekord nejstaršího dirigenta velkého orchestru, který do té doby držel Španěl Juan Garcés Queralt. Simons zemřel v roce 2018 ve věku 101 let.

Neustálý pohyb spojený s dirigováním může být silným důvodem, proč mají dirigenti tak dlouhý život. Jakýkoli druh intenzivního cvičení posiluje srdce a pomáhá prodlužovat život a pokračování v pohybu i s přibývajícím věkem je nepochybně spojeno s prodloužením života (Int J Clin Pract, Feb. 2009;63(2):303-20; Biogerontology, Mar 2, 2016;17:567-580).

Vaše srdce je sval, a abyste jakýkoli sval posílili, musíte ho procvičovat proti zvyšujícímu se odporu. Když šviháte rukama, svaly paží se stahují a stlačují žíly v jejich blízkosti, aby přečerpaly další krev směrem k srdci. Když se svaly paží uvolní, umožní krvi naplnit žíly v jejich blízkosti.

Toto střídavé stahování a uvolňování svalů paží pumpuje další krev směrem k srdci (J Appl Physiol, Aug. 2004;97(2):739-47). Srdce se pak musí stahovat kvůli většímu množství krve uvnitř svých komor, a činí tak rychlejším tempem a větší silou, což srdeční sval posiluje (Physiol Rev, Apr 2015;95(2): 549-601).

Cvičení rukou versus nohou

Srdce se posiluje díky zvýšenému krevnímu oběhu. Svaly paží a cévy v pažích jsou mnohem menší než svaly a cévy v nohách, takže je nepravděpodobné, že byste při cvičení, při kterém se používají především paže, získali srdce v tak dobré kondici, jako při cvičení, při kterém se používají především nohy. Vaše srdce musí pracovat 2,5x déle a usilovněji, aby přečerpalo stejné množství krve přes paže jako přes nohy.

Dirigování orchestru je jednou z mála intenzivních činností, které mě napadají a při kterých se používají téměř výhradně ruce, ale existuje řada sportů, které zatěžují jak ruce, tak nohy: běh na lyžích, veslování, plavání, vodní aerobik, nordic walking atd. Jízda na kole, běh a běžná chůze využívají především nohy a jen velmi málo zatěžují svaly horní části těla.

Žijí dirigenti skutečně déle?

Zdá se, že dirigenti a harfenisté žijí déle než ostatní hudebníci a obě skupiny používají paže více než většina ostatních hudebníků (Advances in Gerontology, 5. 11. 2014;4(4):283-289). Z přehledu průměrného věku úmrtí 8 755 hudebníků (7 371 mužů a 1 404 žen) vyplývá, že v průměru nejdéle žijí dirigenti (71,1 roku), violoncellisté (70,0 roku) a houslisté (70,0 roku). Mezi hudebnicemi se nejdéle dožívají harfistky (80,9 let), klavíristky (79,9 let) a dirigentky (79,6 let). Nejkratší délku života měli rockoví hudebníci (45 let), kteří často umírají mladí v důsledku užívání drog.

Přesto neexistuje žádná záruka, že dirigování povede k dlouhému životu. Našel jsem zprávy o 14 dirigentech, kteří zemřeli v relativně mladém věku: Jesús Arámbarri (1902-1960), Eduard van Beinum (1901-1959), Narcisse Girard (1797-1860), Joseph Keilberth (1908-1968) a Fritz Lehmann (1904-1956).

Dirigenti orchestrů se sociálně i fyzicky liší od většiny členů společnosti. Bývají bohatší a vzdělanější a jejich práce je nevystavuje průmyslovým rizikům (PLoS ONE, 7. srpna 2013;8(8):e71630). Tyto faktory jsou spojeny s větší délkou života bez ohledu na to, zda člověk cvičí nebo ne. Lidé s vyšším vzděláním mají tendenci žít déle, možná proto, že je u nich větší pravděpodobnost, že budou dodržovat pravidla zdravého, protizánětlivého životního stylu.

Moje doporučení

Je pravděpodobné, že nikdy nebudete dirigovat velký orchestr, ale téměř všichni se shodují na tom, že s přibývajícím věkem byste měli cvičit. Můžete si sice zapnout rádio, vzít do ruky hůlku a mávat kolem sebe rukama, ale pravděpodobně nebudete ochotni věnovat této práci tak obrovské množství hodin, které jí věnují profesionální dirigenti.

Pokud vaše oblíbená činnost zatěžuje především svaly nohou, jako je chůze, běh, tanec nebo šlapání na kole, může vám prospět přidat další cvičení, při němž jsou zatěžovány paže, např. vzpírání, veslování nebo plavání.

Zdravý životní styl zahrnuje více než jen cvičení. Důležité je také jíst protizánětlivou stravu a vyhýbat se nadváze, alkoholu a kouření.

Přetištěno z DrMirkin.com

Z anglického originálu přeložil Ondřej Horecký.

Související témata

Přečtěte si také

Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky
Ve Sněmovně „zavlál“ transparent, který v Pekingu vytrhávají policisté lidem z ruky

Během veřejného slyšení v Poslanecké sněmovně ukázal muž z Číny transparent s nápisem „Falun Gong je dobrý“, s nímž šla jeho matka protestovat na Náměstí nebeského klidu v Pekingu proti násilným represím komunistické strany.

Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran
Volby by v březnu vyhrálo ANO, roste podpora nesněmovních stran

Sněmovní volby by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů, druhá ODS by měla 14 procent a třetí Piráty by volilo 10,5 procenta lidí.

Indoktrinace postupuje
Indoktrinace postupuje

Pokud máte alespoň mírný sklon ke konzervativismu, nejspíš jste se už v posledních letech setkali s tím, že vás někdo označil za extrémistu. Anebo vám někdo řekl, že se radikalizujete.

Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací
Europoslanci odsouhlasili zákaz zboží vyrobeného pomocí nucených prací

Evropský parlament dnes definitivně schválil nařízení, které Evropské unii umožňuje zakázat prodej, dovoz a vývoz zboží vyrobeného za použití nucené práce.

Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael
Americký Senát schválil balík s vojenskou pomocí pro Ukrajinu či Izrael

Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).Americký Senát v noci na dnešek schválil balík s pomocí pro Ukrajinu, Izrael či Tchaj-wan v hodnotě 95 miliard dolarů (2,24 bilionu korun).